Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πρέπει να στηριχτούν και οι ιδιώτες

Ορθά πράττει το κράτος και στηρίζει τις τράπεζες προκειμένου να κινηθεί ξανά η οικονομία. Αντίστοιχα όμως, ευνοϊκής μεταχείρισης πρέπει να τύχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι ή ομολογιούχοι. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη
Γιατί πρέπει να στηριχτούν και οι ιδιώτες
Το κράτος φροντίζει με διαδοχικές αποφάσεις του, αποτέλεσμα των απαιτήσεων-διαβουλεύσεων με την τρόικα, να μη βλάπτει τα συμφέροντα των τραπεζών, αλλά όχι και τα συμφέροντα των φυσικών προσώπων, των ιδιωτών και πολλές φορές μετόχων των τραπεζών.

Το κράτος, ωστόσο, με τις αποφάσεις του καλλιεργεί το αίσθημα της αδικίας στους πολίτες.

Ενώ τα ομόλογα θα κουρευτούν, οι τράπεζες θα ενισχυθούν με ρευστότητα και παράλληλα θα αποκτήσουν και φορολογικές ελαφρύνσεις. Για τους πολίτες δεν ισχύει το ίδιο. Το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες με ρευστότητα και ως αντάλλαγμα θα λάβει μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, αφήνοντας στις υπάρχουσες διοικήσεις τον έλεγχο.

Οι πολίτες όμως που έχουν μετοχές των τραπεζών θα ζημιωθούν ανεπανόρθωτα από την αύξηση του αριθμού των μετοχών, ενώ ήδη έχουν καταγράψει τεράστιες υποαξίες από την πτώση στις τιμές των μετοχών, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εκτροπής της χώρας.

Φυσικά και πιστεύω πως ορθά πράττει το κράτος και στηρίζει τις τράπεζες και πρέπει να το κάνει προκειμένου να κινηθεί ξανά η οικονομία.

Όμως για τους πολίτες γιατί δεν λαμβάνει κάποια αντίστοιχη μέριμνα; Οι τράπεζες έχασαν χρήματα γιατί είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Στήριξαν τη χώρα, όμως οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους έβλαψαν τις τράπεζες. Ορθά τις στηρίζει, αλλά και οι μέτοχοι των τραπεζών έπραξαν ουσιαστικά το ίδιο και σήμερα θα υποστούν ζημία χωρίς να έχουν φταίξει.

Μάλιστα δεν είναι δική τους ευθύνη η αγορά ομολόγων από τις τράπεζες σε ποσοστό πολλαπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων. Γιατί λοιπόν αυτοί δεν θα έχουν κάποιο όφελος; Γιατί δεν θα έχουν, για παράδειγμα, φορολογική ελάφρυνση όσοι έχουν μετοχές τραπεζών και έχουν ζημιωθεί; Γιατί να μη λάβουν οικονομική ενίσχυση αντίστοιχη του κουρέματος τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων;

Οι πολίτες έχουν επίσης μία ακόμη σημαντική επιβάρυνση, πάλι χωρίς να φταίνε. Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών έδωσαν τη διαχείριση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βάσει νόμου επένδυσε υποχρεωτικά τα κεφάλαια αυτά σε ελληνικά ομόλογα.

Τώρα τα ομόλογα αυτά κουρεύονται, με αποτέλεσμα τη ζημία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα, τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος (που είναι μέλος του ευρωσυστήματος) δεν θα κουρευτούν. Ο διαχειριστής, με άλλα λόγια, μπορεί να βλάψει τον πελάτη, αλλά δεν μπορεί για τις ίδιες ενέργειες διαχείρισης να υποστεί βλάβη ο ίδιος, γιατί έχει την προστασία της ΕΚΤ, ενός από τα 3 μέλη της παντοδύναμης τρόικας, που δυστυχώς δεν βρίσκει απέναντί της Έλληνες πολιτικούς με γνώσεις, πείρα και επιχειρήματα.

Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί στις εκλογές με την κατάλληλη ψήφο των πολιτών, όπως ανέφερε και η έκκληση του ΣΕΔΥΚΑ. Σημειώνεται πως βάσει νόμου το 35% των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνει το Δημόσιο, πριν οι μέτοχοι (μεταξύ αυτών και το Δημόσιο) λάβουν μέρισμα.

Με όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου και οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι οι τεράστιες θυσίες τους πιάνουν τόπο. Βλέπουν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται, αλλά την ακρίβεια να μην υποχωρεί. Κάνουν θυσίες, ενώ την ίδια ώρα τα πολιτικά κόμματα θα φορτώσουν στη χώρα τα δάνειά τους, χωρίς να έχουν υπογράψει κάποιο μνημόνιο που θα οδηγεί σε συμμάζεμα.

Πρέπει αμέσως να ληφθεί μέριμνα και για τους πολίτες. Να υπάρξει μείωση της ζημίας των μετόχων των τραπεζών τουλάχιστον με φορολογική πίστωση, να μην κουρευτούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, ή έστω να δοθούν κίνητρα αντίστοιχα με αυτά των τραπεζών, και τέλος πρέπει να κουρευτούν και τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και η ΕΚΤ.

Στα ελάχιστα θετικά δεν μπορεί κάποιος να μη συμπεριλάβει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κούρεμα των δανείων των ιδιωτών. Πρέπει να γίνει αυτή η μείωση προκειμένου να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και να επιβιώσουν. Θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένος από Ε.Κ., SEC/NASD, CFTC/NFA ως: α) Αναλυτής Αγορών, β) Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων και γ) Σύμβουλος Διεθνών και Ελληνικών Επενδύσεων, τέως μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, ΕΧΑΕ, ΧΠΑ, ΕΛΟΤ

blog: alexandrosmoraitakis.blogspot.com, email: am@ nuntius.gr


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v