Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πωλητήριο και μικροκομματικά κριτήρια

Η ενέργεια είναι παιχνίδι για μεγάλα και σοβαρά παιδιά, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να τη διαχειρίζονται για να χαϊδεύουν αφτιά. Τα σχέδια των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, η αποτίμηση και η ευρύτερη εικόνα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Πωλητήριο και μικροκομματικά κριτήρια
Ως συνέχεια του προβληματισμού για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ και το μέλλον της, όπως περιγράφονται στον «Εκηβόλο» της 24ης Απριλίου, κάποιες επιπλέον σκέψεις μετά και τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ δεν ξεπερνά πλέον τα 570 εκατομμύρια ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση αυτή αφορά μία εταιρία με εγκατεστημένο παραγωγικό δυναμικό περίπου 12.000 μεγαβάτ και έλεγχο του 95% της προμήθειας και του 80% της παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας.

Η ίδια εταιρία ελέγχει επίσης τα δικαιώματα παραχώρησης από το Δημόσιο, για όλα τα εν λειτουργία λιγνιτωρυχεία, με ετήσια παραγωγή περίπου 60 εκατ. τόνων λιγνίτη, έστω και χαμηλής ποιότητας.

Η υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών της (μνημόνιο) προβλέπει μεταξύ άλλων να επιτραπεί σε τρίτους η πρόσβαση στο 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την πώληση παραγωγικής υποδομής (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) είτε με εργαλεία διάθεσης παραγόμενης ενέργειας (swaps).

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέταξε στο πρόγραμμά της την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση. Οι σύμβουλοί της ήδη συνιστούν η διάθεση να γίνει μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εκτός χρηματιστηρίου.

Ο κ. Σαμαράς την Κυριακή στο Ζάππειο είπε ότι δεν θα δεχτεί να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί, και μάλιστα επιλεγμένες με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια. Συνέχισε ότι για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα υπάρξει σύντομα.

Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής:

· Η Ν.Δ., παρότι κόμμα εξουσίας που συμμετείχε στην κυβέρνηση και ετοιμάζεται να κυβερνήσει τη χώρα, δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την ενέργεια.

· Η Ν.Δ. δεν δέχεται να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Μήπως όμως θα δεχόταν να πουληθούν για δύο ή τρία κομμάτια ψωμί; Αν δέχεται το δεύτερο, γιατί δεν το λέει; Μπορεί επιπλέον να προσδιορίσει ποσοτικά τι σημαίνει ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να ξέρουν και οι φορολογούμενοι πού βάζει τις κόκκινες γραμμές;

· Οι μονάδες που θα διατεθούν για πώληση (Μελίτη 1, Αμύνταιο 1, 2, Μεγαλόπολη) προέκυψαν μετά από μακροχρόνια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, ενώ η σχετική υποχρέωση περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Έτσι λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Τα μικροκομματικά κριτήρια στα οποία αναφέρεται η Ν.Δ. ποια είναι, πώς εκφράζονται και εν τέλει πώς θα διαχειριστεί η ίδια τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα μνημόνια, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.λπ.; Δεν είναι σωστό να τα γνωρίζουμε;

· Το ΠΑΣΟΚ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει τον διαγωνισμό για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% της ΔΕΗ. Η πώληση θα γίνει εκτός χρηματιστηρίου. Ωστόσο, είναι πάγια πρακτική η τιμή του ταμπλό να λαμβάνεται υπόψη και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των προσφορών και τον χαρακτηρισμό της συναλλαγής ως επιτυχημένης ή όχι.

Η μέση τιμή εξαμήνου στο ταμπλό είναι 4,5 ευρώ και η υψηλή δωδεκαμήνου 11,5 ευρώ. Τις τελευταίες μέρες η τιμή της ΔΕΗ στο ταμπλό κινείται στα επίπεδα των 2,5 ευρώ. Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής θα δώσει ένα premium. Ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος με premium 30% ή 40%. Αν έπαιρνε 80% premium, θα πανηγύριζε και θα το θεωρούσε εθνική επιτυχία. Δηλαδή, θα πανηγύριζε για τα 8 ευρώ, όταν η μέση τιμή από την εισαγωγή της στο Χ.Α. είναι 16,41 ευρώ;

Βάζουμε στοίχημα ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων θα εστιάσει στο αν πωλούνται μονάδες ή μετοχές της ΔΕΗ, πόσο πωλούνται και όλα αυτά θα συνοδεύονται από απειλές για παραπομπή των «υπευθύνων» σε ειδικά δικαστήρια κ.λπ. Λες και ενέργεια σημαίνει ΔΕΗ και ΔΕΗ ενέργεια. Σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο. Την ίδια στιγμή, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε και η Ν.Δ. κάνουν κουβέντα για την κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις επιπτώσεις της οποίας ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε, γιατί θα θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.

Οι τιμές στη χονδρική κινούνται σε επίπεδα κάτω του κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου. Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ από ανεξάρτητους παραγωγούς κινδυνεύουν. Οι ενεργοβόρες εξαγωγικές βιομηχανίες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και χάνουν πωλήσεις. Τα φέσια στην αγορά προμήθειας αυξάνουν.

Ο λειτουργός της αγοράς που διαχειρίζεται τις πληρωμές στην αγορά ηλεκτρικού «είναι μέσα» και χρειάζεται ένεση 300-400 εκατ. για να αποπληρώσει τους παραγωγούς που μένουν απλήρωτοι 2 και 3 μήνες. Ο... ιός της έλλειψης ρευστού έφτασε και στη ΔΕΠΑ, η οποία κατά τα άλλα ιδιωτικοποιείται.

Εν τέλει, θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι παιχνίδι για μεγάλα και σοβαρά παιδιά και δεν αντιμετωπίζεται με υπεκφυγές. Δυστυχώς, όμως, ακόμη τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να τη διαχειρίζονται ίσα-ίσα για να χαϊδεύουν αφτιά με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v