Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να συντονιστούν οι φορείς για ανάπτυξη

Τον συντονισμό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, του Invest in Greece και της ΕΧΑΕ προκρίνει ως πρώτη προτεραιότητα για τον εθνικό στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων ο Αλ. Μωραϊτάκης.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Να συντονιστούν οι φορείς για ανάπτυξη
Ολοένα και περισσότεροι σήμερα συμμερίζονται και υιοθετούν τη στρατηγική θέση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί ανάπτυξης. Η χώρα μόνο με ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πρέπει να πέσουν χρήματα στην οικονομία. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Για πολλά έτη στη χώρα γίνονταν δημόσιες επενδύσεις οι οποίες αύξαναν το χρέος. Σήμερα δεν μπορούν να γίνουν άλλες. Είναι επίσης γνωστό πως από το εσωτερικό λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες επενδύσεις δεν γίνονται ή γίνονται ελάχιστες. Πρέπει λοιπόν να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, να γίνουν ξένες επενδύσεις.

Για να έρθουν ξένοι επενδυτές πρέπει, εκτός της απομάκρυνσης του συναλλαγματικού κινδύνου (έτσι θα επαναπατριστούν κεφάλαια, θα ισχυροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες και θα δώσουν κεφάλαια για ιδιωτικές επενδύσεις), να δημιουργηθεί και ένα περιβάλλον φιλικό για τους επενδυτές συνολικά. Φυσικά και δεν παραγνωρίζουμε την παρούσα κατάσταση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των υποψήφιων επενδυτών είναι η δυσκολία εύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων υπό τη μορφή είτε δανειοδότησης είτε στρατηγικών συνεργασιών για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Και για την προώθηση των σχεδίων αποκρατικοποίησης επιχειρήσεων του Δημοσίου είναι άμεση η ανάγκη εύρεσης ικανών και αξιόπιστων κεφαλαίων.

Εκτός λοιπόν από το φιλικό περιβάλλον, πρέπει και εμείς να συμβάλουμε στη διαδικασία εύρεσης κεφαλαίων. Ένας μεγάλος αριθμός από επενδυτικά σχέδια δεν υλοποιούνται λόγω της δυστοκίας στη χρηματοδότησή τους από το ελληνικό και το ξένο τραπεζικό σύστημα.

Πρέπει λοιπόν να γίνει σωστή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των φορέων και φυσικά των ανθρώπων που μπορούν να συμβάλουν. Η αξιοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρείας Invest in Greece και της ΕΧΑΕ πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα.

Στη χώρα είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν πολιτικές που θα διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά πόρων από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στον ελληνικό παραγωγικό ιστό. Σήμερα έχουμε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, που όχι μόνο δε δίνει λύσεις, αλλά απωθεί τους επενδυτές. Τους διώχνει, αφού ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών χωρίς να προχωρά η επένδυσή τους.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Η στενή συνεργασία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της Invest in Greece και της ΕΧΑΕ μπορεί να δημιουργήσει αυτό το φιλικό περιβάλλον. Από τη μία, για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις και άρα μεγάλες επενδύσεις θα υπάρχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Οι αγοραστές και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες θα παρακινηθούν μέσω κατάλληλων κινήτρων να δημιουργήσουν αντισταθμιστικά funds για μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η χρηματοδότηση επενδύσεων που σήμερα κολλάνε και δεν προχωράνε μέσω της Invest in Greece.

Κεντρικό ρόλο θα παίξει η ΕΧΑΕ, καθώς μέσω αυτής θα μπορεί να γίνει άντληση κεφαλαίων.

Επιπλέον, αυτές οι επενδυτικές προσπάθειες θα μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση είτε μέσω εξειδικευμένων εταιρειών του εξωτερικού (SILICON VALLEY), είτε με την εισαγωγή τους σε αγορές όπως η ΑΙΜ του Λονδίνου, ή η αγορά NASDAQ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ ή ακόμα και αυτόνομα μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου στην ειδική αγορά ΕΝ.Α.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συστημάτων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, με θετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο από εγχώριους επενδυτές.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει, ο επαναπατρισμός και επένδυση 5 δισ. ευρώ (λιγότερο από το 1/10 των χρημάτων που εξήχθησαν) μέσα στην επόμενη διετία θα αρκούσε για να ανατρέψει πλήρως το υφιστάμενο κλίμα στην αγορά, θα άνοιγε τον δρόμο για πολλαπλάσιες ξένες επενδύσεις και θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη στους κρίσιμους τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Ιδού η ευκαιρία μας. Αξιοποιήστε τους κατάλληλους ανθρώπους και τους κατάλληλους φορείς του δημοσίου και θα γίνει η φυγή προς τα εμπρός.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, τέως Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και πιστοποιημένος Αναλυτής Αγορών και Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v