Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διαφθορά και το… «σύνδρομο της γαλοπούλας»

Πολλοί «επώνυμοι» και «ημέτεροι» άρχισαν να ανησυχούν! Αν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα, τι γίνεται;

Η διαφθορά και το… «σύνδρομο της γαλοπούλας»
Όταν κάποιος πιστεύει πως κάτι θα συνεχίζεται μονίμως στο μέλλον, επειδή απλώς συνέβη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, τότε οι ξένοι λένε πως πάσχει από το… σύνδρομο της γαλοπούλας.

Το συμπαθές αυτό πουλί βλέπει κάθε πρωί ένα ανθρώπινο χέρι να ανοίγει το κλουβί του και να το ταΐζει. Διαπιστώνοντας ότι αυτό επαναλαμβάνεται για 364 συνεχόμενες μέρες, πιστεύει πως το ίδιο ακριβώς γεγονός θα συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Την 365η μέρα όμως του χρόνου -συνήθως λίγο πριν από τα Χριστούγεννα- η γαλοπούλα μένει έκπληκτη, καθώς το ίδιο χέρι που επί μεγάλο χρονικό διάστημα την τάιζε έρχεται τώρα να την πνίξει…

Από το σύνδρομο της γαλοπούλας έπασχε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Πίστευε, για παράδειγμα, πως το Δημόσιο θα συνεχίζει να δανείζεται και να διορίζει μαζικά επ’ άπειρον.

Πως το ΑΕΠ θα ανέβαινε ετησίως κατά 4%-5% επ’ άπειρον, πως οι τράπεζες θα έδιναν αφειδώς δάνεια στο πόπολο επ’ άπειρον, πως οι τιμές των ακινήτων θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν επ’ άπειρον, πως η μισή Ελλάδα θα εξακολουθούσε να μπορεί να συνταξιοδοτείται από τα πενήντα της επ’ άπειρον...

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην πραγματική οικονομία, κανείς δεν πιστεύει τίποτε από όλα τα προηγούμενα.

Παρ' όλα αυτά, το σύνδρομο της γαλοπούλας εξακολουθεί να ισχύει για μια σειρά άλλα πράγματα, εξίσου ενδιαφέροντα. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, για παράδειγμα, εξακολουθεί να πιστεύει πως:

Καμιά μεγάλη κομπίνα δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

• Οι πολιτικοί, οι δήμαρχοι, οι εκδότες, οι καθηγητές, οι επιχειρηματίες και οι λοιποί «επώνυμοι» θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και εξ αυτών ελάχιστοι θα περάσουν το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ στο τέλος της ημέρας θα βγουν όλοι... λάδι. Ή έστω σχεδόν όλοι... 

• Η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα φακελάκια, τα γρηγορόσημα και οι κουκουλοφόροι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και πολύ μετά από αυτήν.

• Οι μισοί πολίτες θα συνεχίσουν να εισπράττουν συντάξεις-μαϊμού και οι άλλοι μισοί θα συνεχίσουν να γράφουν πλαστές υπερωρίες και μούφα εκτός έδρας στο Δημόσιο…

Σύμφωνα με το σύνδρομο της γαλοπούλας, το μόνο βέβαιο είναι πως όλα αυτά κάποτε θα τελειώσουν.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει και πολύ…


Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v