Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως το έχει παρακάνει η Citigroup;

Παρακολουθώντας τις εκτιμήσεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία, μας έρχονται στο μυαλό οι δηλώσεις κάποιων «ξύπνιων» προπονητών πριν από το ντέρμπι. Πάντως, λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει…

Μήπως το έχει παρακάνει η Citigroup;
Στα παιδικά μας χρόνια, όταν διαβάζαμε με κάποιο φανατισμό τις αθλητικές (μόνο;) εφημερίδες, βλέπαμε κάποιους έξυπνους προπονητές να δηλώνουν πριν από το ντέρμπι:

«Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε, αρκεί να παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας», ή «θα κερδίσουμε οπωσδήποτε, αν οι παίχτες ακολουθήσουν τις οδηγίες μου».

Με άλλα λόγια, αν η ομάδα κέρδιζε, οι προπονητές είχαν προβλέψει σωστά. Αν όχι, τότε οι παίχτες είτε δεν είχαν αγωνιστεί με βάση τις δυνατότητές τους, είτε δεν είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες του προπονητή τους.

Τόσο απλά…

Αν όμως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι μόνο («it’s just a game», που λένε οι Αμερικανοί για το μπάσκετ του NBA), τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά, όταν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι μιλούν με τον ίδιο περίπου τρόπο για το… αυριανό νόμισμα μιας χώρας!

Η Citigroup, για παράδειγμα, μέχρι πριν από κάποιους μήνες έλεγε πως κατά 90% η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Αν το Grexit συνέβαινε, τότε ο αμερικανικός οίκος θα υπερηφανευόταν για την επιτυχημένη πρόβλεψή του. Αν όχι -τι να κάνουμε;- έτυχε το υπόλοιπο 10%...

Αυτά όμως πριν από λίγους μήνες. Γιατί η Citigroup επανήλθε χθες βάζοντας κάμποσο νερό στο κρασί της και ρίχνοντας το 90% σε «βασικό σενάριο» (πάνω από 50%).

Τώρα μάλιστα για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 6% το 2013, 11,2%(!) το 2014 και 3,9% το 2015, έχοντας πάντα ως βασικό σενάριο το Grexit το 2014. Κανείς άλλος δεν έχει προχωρήσει σε τόσο δυσοίωνες προβλέψεις.

Μετά από λίγους μήνες, βέβαια, ενδεχομένως να ακολουθήσει μια τρίτη έκθεση που θα κατεβάζει το ποσοστό του Grexit στο 30%...

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι -κάποια μέρα, κάποιου χρόνου- το σενάριο της Citigroup θα επιβεβαιωθεί. Ούτε δουλειά μας είναι να δίνουμε επενδυτικές συμβουλές στους αναγνώστες.

Ωστόσο, εκτίμησή μας είναι πως σε τόσο αβέβαιες συγκυρίες και για τόσο σοβαρά θέματα οι αναλυτές θα πρέπει να είναι περισσότερο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους.

«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας…

Γιατί πέρα από τις προβλέψεις, υπάρχει και η πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που λέει πως όσοι έβγαλαν τις καταθέσεις τους στον Βορρά εδώ και δύο-τρία χρόνια (να επηρεάστηκαν, άραγε, κάποιοι από αυτούς διαβάζοντας τις εκθέσεις της Citigroup;) έχουν χάσει πάνω από 10% σε τόκους.

Κάποιοι άλλοι επίσης «κουρεύτηκαν με την ψιλή μηχανή» στην Κύπρο και γύρω στους δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας τρέχουν να καλυφθούν από το… ραβασάκι που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που προτίμησαν τη «σιγουριά» του χρυσού και ήδη καταγράφουν απώλειες 20%-30%, πέρα από τις όποιες ενδεχόμενες αλμυρές προμήθειες κατέβαλαν.

Τόσο απλά…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v