Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονόδρομος για τη χώρα η πολιτική Στουρνάρα

Δεν πρέπει να αλλάξουμε τώρα πορεία, γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης. Το όπλο της διπλής δόσης και το λάθος των δανειστών. Γιατί έρχεται σύγκρουση ΕΕ-ΔΝΤ το… κατακαλόκαιρο.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Μονόδρομος για τη χώρα η πολιτική Στουρνάρα
Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία πρέπει ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος οι ηγεσίες και οι πολίτες να υποστηρίξουν ή έστω να ανεχθούν την πολιτική της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τους ακόλουθους λόγους:

(1) Επιδίωξη που δεν επιδέχεται αστοχία (όμως με πολύ μεγάλες θυσίες των πολιτών, που δημιουργούν οι αρνητικές ταμειακές ροές της συντριπτικής πλειονότητας) είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

(2) Η σημαντική μείωση του χρέους είναι απαραίτητη. Δίδεται η δυνητική δυνατότητα, σύμφωνα με το μνημόνιο, στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα να μειώσουν το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Θα ήθελα, και πρέπει, το χρέος να μην ξεπεράσει μετά το νέο κούρεμα το 90% του ΑΕΠ.

(3) Οι απόψεις για άλλες λύσεις, δραχμή, άμεσο κούρεμα κ.λπ., μπορεί να ήταν αποδεκτές ή δυνατές ή συζητήσιμες, όμως σε προηγούμενο χρόνο. Όχι τώρα. "Φάγαμε τον γάιδαρο και δεν πρέπει να κολλήσουμε στην ουρά". Αφού πήραμε αυτόν τον δρόμο και όχι άλλον, δεν μας συμφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο αυτόν να τον ακολουθήσουμε.

(4) Η μείωση του μισθολογικού και άλλου εγχώριου κόστους (με εξαίρεση το κόστος ενέργειας) έχει φέρει σε ανταγωνιστικά επίπεδα την ελληνική οικονομία, που σε αυτή την χρονική φάση η δραχμή δεν θα προσέφερε τίποτα περισσότερο, ενώ θα συσσώρευε περισσότερα δεινά σε άλλους τομείς. Συμφωνώ με το προχθεσινό κείμενο της Citibank ότι "η Ελλάδα ανακτά τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, διορθώνει δημοσιονομικές ανισορροπίες ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη". Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο.

(5) Τον Αύγουστο ετου 2013 το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Ε.Ε. οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας να καλύπτονται για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ δεν θα καλύπτονται πέραν του Μαΐου του 2014.

(6) Η διπλή δόση του τελευταίου EUROGROUP, που πέτυχε ο κ. Στουρνάρας, μας δίδει άνεση ποσού και χρόνου, δεδομένου ότι οι Γερμανοί και το ΔΝΤ θα αντιπαρατίθενται σε τρεις μήνες, τον Αύγουστο του 2013. Το ΔΝΤ θα θέλει τη 12μηνη λύση, ενώ οι Γερμανοί έχουν εκλογές τον Σεπτέμβριο και η πολιτική τους ηγεσία δεν θα θέλει να ρισκάρει το εκλογικό αποτέλεσμα με λύση πριν από τις εκλογές.

(7) Το παράδειγμα της οικονομικής πολιτικής της Ιταλίας κατά το 2012 απέδειξε ότι και σε μεγάλη βιομηχανική χώρα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κατά 1% δημιουργείται ύφεση με πολλαπλασιαστή 1,62%. Συγκεκριμένα, με μέτρα βελτίωσης 1,48% του ΑΕΠ το 2012, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 2,4%. Αν η Ιταλία εισέλθει σε μηχανισμό στήριξης, το ευρώ μάλλον θα διαλυθεί. Η αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και γι' αυτόν τον λόγο είναι πιθανή.

(8) Το πλεόνασμα όλης της ευρωζώνης είναι 300 δισ. Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες του βορρά κερδίζουν και στην κρίση. Επίσης, σημαίνει ότι, εάν θέλουν και επιδείξουν αποφασιστικότητα, μπορεί να σώσουν το ευρώ και να βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα σε όλη την ευρωζώνη του νότου.

(9) Το επιχείρημα Σόιμπλε, και λοιπών, να προσέχουν πού βάζουν οι επενδυτές-καταθέτες τα χρήματά τους πρέπει να λειτουργήσει και σαν δικό μας επιχείρημα προς αυτούς στο κούρεμα του δικού μας μη βιώσιμου χρέους, πολύ περισσότερο που αυτοί ήσαν επαγγελματίες θεσμικοί επενδυτές. Οι αριθμοί μας τους ήταν γνωστοί και πρέπει να πληρώσουν έστω και τώρα τις κακές ατυχείς τοποθετήσεις τους. Είχαν και έχουν την ευθύνη των επενδύσεών τους Δυστυχώς η πρώτη κυβέρνηση που ψήφισε το μνημόνιο δεν διαπραγματεύθηκε τότε το κούρεμα του χρέους (ενώ στην αρχή το 80% του χρέους το είχαν οι ξένοι ομολογιούχοι), παρά την υποστήριξη προς εμάς στο κούρεμα του "κακού" ΔΝΤ. Αποφάσισαν το κούρεμα κατά 72% με το PSI+ όταν το 50% της κατοχής των ομολόγων (δηλαδή του χρέους μας) είχε περάσει σε Έλληνες και Κύπριους κατόχους. Το PSI+ δυστυχώς είχε καθαρό αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους μας μόνο 20 δισ. Δεν ήταν επιτυχία.

(10) Είναι ανοησία να λένε οι γραφειοκράτες της Commission ότι το ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (με πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες ελληνικές θυσίες των κουρεμάτων οικογενειακών προϋπολογισμών) μπορεί να διατηρηθεί, και μάλιστα να αυξηθεί σε 1,5% το 2014, σε 3% το 2015, σε 4,5% το 2016. Είναι βέβαιο ότι θα γίνει αλλαγή των στόχων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε την αλήθεια.

Το "με τα νεότερα μαθήματα" 4,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 8-9 δισ. μέτρα. Για να καταστεί σαφές το μέγεθος της ανοησίας, υπογραμμίζεται ότι στο Mexico της τεράστιας ανάπτυξης και των άριστων προοπτικών με 100 εκατ. κατοίκους εισρέουν κάθε χρόνο από ξένες επενδύσεις 40 δισ. Είναι παράλογο στην Ελλάδα της ύφεσης να ζητούν μέτρα 8-9 δισ. που θα προέρχονται από τα 10 εκατ. κατοίκους.

Όταν η οικονομία είναι σε ύφεση δεν στοχεύεις σε τόσο μεγάλους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Είναι απίθανο να έλθουν στη χώρα μας τόσες ξένες επενδύσεις. Το πολύ 2-3 δισ. ετησίως. Να έλθουν οι "προστιθέντες σοφοί της τρόικας" που αμείβονται πλουσιοπάροχα να φέρουν προτάσεις για λύσεις. Όμως και οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης να έχουν την καταλληλότητα ελέγχου των προτάσεών τους. Όχι όπως έγινε.

Σε αντίθετη περίπτωση, χωρίς κούρεμα του χρέους με στόχο 4,5% πλεόνασμα το 2016, η ανεργία θα φθάσει από το 30% σήμερα στο 45% και η σωρευτική ύφεση από 25% σε 37,5% ή και περισσότερο. Τότε η πλήρης οικονομική καταστροφή για όλους μας θα συμβεί. Ευτυχώς που αυτοί οι όροι δεν μπήκαν στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ και πρώην Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Παραγωγός, παρουσιαστής της εκπομπής "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ" κάθε Πέμπτη 20.00 - 21.50 από τη συχνότητα του EXTRACHANNEL.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v