Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: O ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Η αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν την Ευρώπη μόνο καλό μπορεί να κάνει στην Ευρώπη, γράφουν οι Βαρουφάκης και Galbraith σε κοινό άρθρο στους New York Times. Γιατί δεν επηρεάζονται οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Βαρουφάκης: O ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα


Αρθρο με τίτλο «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα» συνυπογράφουν στους New York Times οι Γιάννης Βαρουφάκης (φωτο αρ.) και James K. Galbraith (φωτ. δεξιά). Όπως υποστηρίζουν το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ οδήγησε σε πολιτικό δράμα και σε μια νύχτα η δημόσια τηλεόραση, η οποία επί μακρόν κατηγορήθηκε για διαφθορά έγινε η φωνή της δημοκρατικής αντίστασης.

Εκτιμούν ότι η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και ανάδειξη της αριστεράς στην εξουσία. «Αυτό δεν θα ήταν κακό για την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Οι πολιτικές που τώρα εφαρμόζονται στην περιφέρεια της Ευρώπης χειροτερεύουν την κρίση, απειλούν την ευρωπαϊκή ακεραιότητα και διακινδυνεύουν την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση που θα αντιστέκονταν σε αυτές τις αυτοαναιρούμενες πολιτικές θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό».

Οι δυο συγγραφείς γράφουν για τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου, τότε που το ενδεχόμενο των εκλογών φάνταζε ορατό και ο Αλέξης Τσίπρας πιθανός νέος πρωθυπουργός. 

«Αν πετύχει, τίποτα κρίσιμο δεν θα αλλάξει για τις ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αφήσει η Ελλάδα το ΝΑΤΟ ή να κλείσει αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η εμπλοκή της υπερδύναμης στην δικτατορία της περιόδου 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί και οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση είναι φυσικό να διαφωνεί με τις ΗΠΑ ως ένα βαθμό αναφορικά με την Μέση Ανατολή. Το γεγονός, όμως, είναι ότι η Ελλάδα σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει σύγκρουση με την Ουάσιγκτον». 

«Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα δει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με τρόμο. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από ευρωπαίους φορολογούμενους και την ΕΚΤ και ότι περισσεύει έχει ‘αρπαχτεί’ από ιδιώτες που ξέρουν ότι θα πληρωθούν. Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί αλλού αν η αριστερά κερδίσει στην Ελλάδα. Αυτό το ένστικτο είναι φυσικό για τους τραπεζίτες. Αλλά για την αμερικανική κυβέρνηση το να υιοθετήσει ανάλογη στάση θα είναι στρατηγικά κοντόφθαλμο». 

Όπως γράφουν οι δυο αρθρογράφοι «πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Ελληνες ούτε θέλουν να φύγουν από το ευρώ, ούτε να δουν την ευρωζώνη να διαλύεται, μια εξέλιξη που πιθανότατα θα κατέστρεφε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξέρουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση, με αυξημένη σκληρή λιτότητα και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει οικτρά». 

«Αν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών. Οι βασικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εντός των υπάρχουσων ευρωπαϊκών συνθηκών. Περιλαμβάνουν την αμοιβαία εξυπηρέτηση κρατικού χρέους με την μεσολάβηση της ΕΚΤ. Αναδιάρθρωση ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM, ο οποίος θα μεταβληθεί σε ένα ευρωπαϊκό ισοδύναμο του αμερικανικού μηχανισμού TARP. Ένα επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση με ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων, βασική σύνταξη, εξασφάλιση της εγγύησης καταθέσεων και ενίσχυση κρατικών τομέων όπως η εκπαίδευση και η υγεία».

Οι Galbraith και Βαρουφάκης καταλήγουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να παλέψει τόσο εναντίον την αυξανόμενης πείνας όσο και κατά του ξενοφοβικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και να κυνηγήσει τις μεταρρυθμίσεις και τη διάσωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις ΗΠΑ.

 

* Οι James K. Galbraith και Yanis Varoufakis είναι καθηγητές στο Lyndon B. Johnson School of Public Affairs και το University of Texas αντίστοιχα.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v