Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και η λύση «πακέτο»

Στήριξη θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει από την Αθήνα. Η προεδρία της Ε.Ε., οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και η κοινή ατζέντα των δυο πλευρών. Γράφει ο Αθ. Παπανδρόπουλος.

Το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και η λύση «πακέτο»
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να δουν το ευρώ να καταρρέει. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο δολάριο, με μακροοικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία τους. Συνεπώς, στην παρούσα φάση της ευρωπαϊκής κρίσης, η αμερικανική πλευρά έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Ελλάδα - που είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος του όλου συστήματος.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ θα εισηγηθούν προς τις ευρωπαϊκές αρχές μία λύση-πακέτο για τη χώρα, η οποία, όμως, θα είναι και πολιτικά διαχειρίσιμη από τους Γερμανούς. Ακόμα, εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2014, η αμερικανική πλευρά θα θέσει θέμα μερικής απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, με παράλληλη εκμετάλλευση και αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν δύο επισκέψεις υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού. Θα έρθουν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους κ. Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ.

Μεγάλο μέρος της αμερικανικής ατζέντας συμπίπτει απολύτως με την ατζέντα που έχει καταρτίσει για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί και πάλι ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, προωθώντας τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και των Σκοπίων (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας) για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ανοίγει νέο βηματισμό στις σχέσεις της με τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Άλλα ζητήματα που είναι στην κορυφή της ατζέντας Σαμαρά και θα τεθούν στον πρόεδρο Ομπάμα είναι η προώθηση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-ΗΠΑ, για την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος στους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 2012 σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε η εφημερίδα Die Zeit, καθώς και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Σημειώνουμε επίσης ότι είναι θετικό που η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ γίνεται Αύγουστο, γιατί οι όποιες «θεατρικές παραστάσεις» της αντιπολίτευσης στο γεγονός αυτό θα είναι περιθωριακές - αν όχι γελοίες. Έτσι, η Ελλάδα θα εμφανίσει προς τα έξω ένα πρόσωπο σταθερότητας, που σήμερα είναι και μέγα ζητούμενο στην εύφλεκτη περιοχή μας.

 

*Ο κ. Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του European Business Review (EBR). Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα του στο www.europeanbusiness.gr και στο εβδομαδιαίο newsletter "EBR Confidential".

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v