Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ζήτημα αιχμής στις ασφαλιστικές

Η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί το κλειδί για τις ασφαλιστικές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις: διαχείριση επαγγελματικών ταμείων, Solvency II και εγκατάσταση αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης κινδύνου. Γράφει η Λ. Κοντογιάννη.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ζήτημα αιχμής στις ασφαλιστικές

Η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτή του ενός νομίσματος με δύο όψεις.

Από τη μια, έχουν σημειωθεί μεγάλα κρούσματα απάτης και χρηματοοικονομικά σκάνδαλα, που ξεκίνησαν μεν από την Αμερική, αλλά λόγω της παγκοσμιοποίησης επεκτάθηκαν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είχε και η ίδια το μερίδιό της σε σκάνδαλα στις ασφάλειες. Υπήρχε και υπάρχει ακόμα έλλειμμα διακυβέρνησης.

Η άλλη όψη του νομίσματος της ασφαλιστικής αγοράς είναι τελείως αντίθετη. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντική ζημία λόγω του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων και είναι εκείνες που σε μεγάλο βαθμό κάλυψαν με ίδια μέσα τις κεφαλαιακές επιπτώσεις του PSI.

Επίσης, παρά την οικονομική κρίση, συνέχισαν να καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους κάθε φορά που απαιτήθηκε, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά η εποπτεία τους καθώς την έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτός από την εποπτεία και τη συμμόρφωση με τους αναγκαστικούς κανόνες, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων κακοδιαχείρισης έχει η εφαρμογή των αρχών και πρακτικών του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Οι προκλήσεις για την επιβίωση των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι αμελητέες. Θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, έχουν μπροστά τους αυστηρές απαιτήσεις συμμόρφωσης με το νέο κανονιστικό πλαίσιο Solvency II, ενώ καλούνται να εγκαταστήσουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Η εταιρική διακυβέρνηση αγγίζει τρεις βασικές λειτουργίες στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις: επιβεβαιώνει και ενισχύει την αξιοπιστία των εταιρειών σχετικά με ορθές πρακτικές για την καλή λειτουργία και τη λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου, την αποτροπή συγκρούσεων συμφερόντων κατά την επενδυτική διαδικασία, τον ρόλο τους ως διαχειριστές κεφαλαίων στους οποίους οι πραγματικοί δικαιούχοι των επενδύσεων έχουν αναθέσει την υποχρέωση να ενεργούν για λογαριασμό τους.

Έτσι προκύπτει η ευθύνη τους να διασφαλίζουν ως θεσμικοί επενδυτές στους πραγματικούς δικαιούχους ότι ενεργούν με επιμέλεια και προς το συμφέρον των πραγματικών δικαιούχων.

Η απάντηση στις προκλήσεις για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας είναι η υιοθέτηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

• Η κ. Λήδα Κοντογιάννη είναι Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης.

• Το συνοδευτικό αρχείο περιλαμβάνει το περιεχόμενο της παρουσίασης της κ. Κοντογιάννη στο συνέδριο των Financial Times με θέμα «Το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v