Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σήμερα «παίζεται» η αλλαγή τάσης

Περιθώριο για αλλαγή «κατεύθυνσης» αφήνει πλέον η ανοδική διάσπαση των 1.166 μονάδων από το χρηματιστήριο. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τον ΓΔ. Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση. Γράφει ο Σπ. Παπαθανασίου.

  • Του Σπύρου Παπαθανασίου*
Χρηματιστήριο: Σήμερα «παίζεται» η αλλαγή τάσης
Σε φάση αναμονής βρίσκεται η ελληνική αγορά, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα της θερινής ραστώνης και αγνοώντας -επί του παρόντος τουλάχιστον- την έξαρση των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι συναλλακτικές αξίες που σημειώνονται είναι σαφώς μειωμένες, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι λίγοι και η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, αξιολογώντας το ρίσκο.

Οι επενδυτές αναζητούν καταλύτες προκειμένου να προσδιορίσουν εκ νέου τη στάση τους. Στο κέντρο των εξελίξεων δείχνει να βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Ενδιαφέρον έχει το τι θα προκύψει από τα εν εξελίξει stress tests εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο, καθώς και η διαδικασία προεξόφλησης αυτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει κάτω από τα όρια όλων των κινητών μέσων όρων 30, 50, 90, 120 και 200 ημερών.

Η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών περίπου στις 8 Ιουλίου αποτελεί αρνητική εξέλιξη δεδομένου ότι παραμένει κάτω από αυτόν (ΚΜΟ 200). Παράλληλα ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο κάτω όριο του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands (άνω όριο 1.262 μονάδες – κάτω όριο 1.120 μονάδες).

Σε συνέχεια ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα πώλησης από τις 23 Ιουνίου.

Ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται κάτω από το όριο της «μέσης» (40) δίνοντας σήμα πώλησης. Θετική τιμή για τον συγκεκριμένο δείκτη είναι αυτή που κινείται πάνω από το 50.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο RSI εμφανίζει αντίστροφους πυθμένες με το διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, προϊδεάζει για πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση.

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από τις 18 Ιουλίου με «σημείο διακοπής» (σημάδι αγοράς) τις 1.166 περίπου μονάδες. Συνεπώς η βραχυπρόθεσμη τάση, όπως εξελίσσεται, παραμένει καθοδική, ωστόσο το χθεσινό σπάσιμο του σημείου διακοπής των 1.166 μονάδων προς το τέλος της συνεδρίασης αφήνει περιθώρια για αλλαγή τάσης, αν η άνοδος επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση. Τα φώτα λοιπόν πέφτουν στη σημερινή πορεία του Γενικού Δείκτη.

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 1.130, 1.110, 1.070, 1.000 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 1.180, 1.220, 1.260, 1.300 μονάδων.

Εν όψει αυτού του διαστήματος (ανάγκη διακράτησης σημαντικών μετρητών στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο), αλλά και των διακοπών ας θυμηθούμε τον εθνικό μας Μάρκο Βαμβακάρη που ως άλλος «πρόδρομος» του «portfolio management» αναφέρει: «Το πορτοφόλι, τι τα θες, έχει μεγάλη χάρη σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάνει παλικάρι».

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

 

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου PhD είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ. Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v