Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «παιχνίδι του δειλού» και η «πρόβλεψη» Βαρουφάκη

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων, είναι ξεκάθαρη προειδοποίηση για τη ρευστότητα των τραπεζών μας. Που σημαίνει ότι οι γνώσεις Βαρουφάκη στη θεωρία των παιγνίων, μάλλον θα δοκιμαστούν εμπράκτως. Αυτή την εξέλιξη πάντως την είχε προβλέψει!

Το «παιχνίδι του δειλού» και η «πρόβλεψη» Βαρουφάκη

Η ξαφνική κίνηση της ΕΚΤ δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Η προειδοποίηση είναι σαφής. Εφόσον δηλώνετε ότι δεν αποδέχεστε το μνημόνιο και άρα την (τελευταία) αξιολόγηση, εφαρμόζουμε τους κανόνες, από τους οποίους σας είχαμε εξαιρέσει, και σταματάμε να αποδεχόμαστε ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την χρηματοδότηση των τραπεζών σας.

Πρακτικά, η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί τώρα, μέσω του ειδικού μηχανισμού ELA, με ενέχυρο τα ίδια ομόλογα. Ωστόσο το κόστος είναι υψηλότερο για τις τράπεζες, ενώ η στρόφιγγα του ELA ελέγχεται από την ΕΚΤ που δίνει κάθε φορά την σχετική «άδεια» προς την Τ.τ.Ε.

Η προέκταση λοιπόν της κίνησης που ήδη έγινε είναι εξίσου αν όχι περισσότερο απειλητική: Συνεχίζοντας να «ερμηνεύουμε τους κανόνες», είναι πιθανό ότι θα σας κάνουμε τη ζωή δύσκολη και μέσω του ELA…. εφόσον δεν βρεθεί γρήγορη λύση στις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η εξέλιξη, δείχνει να επιβεβαιώνει την άποψη στελεχών της αγοράς που εδώ και καιρό εκτιμούσαν ότι αν οι δανειστές μας θελήσουν να παίξουν «σκληρό παιχνίδι», αδύναμος κρίκος για την ελληνική πλευρά, θα είναι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού συστήματος.

Κι ότι τέτοιου είδους «πυροβολισμοί» θα έρχονται την ώρα που σε υψηλό πολιτικό επίπεδο θα ακούγονται διάφορες αβρότητες περί αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως το γεγονός ότι και ο νυν Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να αγνοούσε αυτή την παράμετρο των «σκληρών» διαπραγματεύσεων. Διότι στις 9 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ant1 είχε κάνει ειδική αναφορά στον πιεστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΚΤ, με μοχλό τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών (δείτε εδώ… Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο στο Ντράγκι).

Βεβαίως τότε ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε ως πανεπιστημιακός και όχι ως υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης που ακόμη δεν έχει κάνει προγραμματικές δηλώσεις. Τώρα όμως φαίνεται (δυστυχώς) ότι ίσως να πλησιάζει η ώρα της αλήθειας…

Παρά τις αβρότητες «το παιχνίδι του δειλού» φαίνεται να ξεκινάει. Κι αυτό απαιτεί ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, καθαρή σκέψη και υπευθυνότητα, όχι μόνο από την ηγεσία της κυβέρνησης αλλά και από την υπεύθυνη αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και τους ίδιους τους πολίτες.

ΥΓ: Για όσους δεν το γνωρίζουν, το «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken) αποτελεί ένα από τα μοντέλα της θεωρίας των παιγνίων, στην οποία έχει εξειδικευτεί ο κ. Βαρουφάκης.

Σε αυτό το μοντέλο παιχνιδιού, οι παίκτες δεν θα ήθελαν να κάνουν υποχώρηση, όμως το χειρότερο αποτέλεσμα επέρχεται αν κανένας από τους δύο δεν δεχτεί να υποχωρήσει.

Το όνομα του οφείλεται σε ένα αμερικάνικο παιχνίδι «κόντρας» με δύο αυτοκίνητα που κινούνται αντιμέτωπα κι έχει παρουσιαστεί πολλάκις στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Αν κανένας δεν στρίψει το τιμόνι, θα υπάρξει σύγκρουση με ολέθρια αποτελέσματα. Όποιος στρίψει πρώτος όμως, θεωρείται δειλός.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v