Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dixon: Ο Τσίπρας πρέπει να συγκρουστεί με τους «ακραίους» του ΣΥΡΙΖΑ

Μια οδυνηρή συμφωνία του Τσίπρα με τους πιστωτές θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με το ακρο-αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ο αρθρογράφος. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους. το θέμα είναι αν έχει τα... κότσια, τονίζει.

Dixon: Ο Τσίπρας πρέπει να συγκρουστεί με τους «ακραίους» του ΣΥΡΙΖΑ

Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια να έρθει σε σύγκρουση με το ακρο-αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ; διερωτάται ο Hugo Dixon σε άρθρο του, στους New York Times, τονίζοντας ότι η μοίρα της χώρας κρέμεται από την συγκεκριμένη απάντηση.

Οι άμεσες προοπτικές για την Ελλάδα είναι επικίνδυνες. Θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία στα μέσα Απριλίου αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν δανείσουν κεφάλαια ή αν δεν βρει χρήματα μέσω άλλων πηγών.

Το κεντρικό θέμα βραχυπρόθεσμα είναι αν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθούν τη Δευτέρα είναι επαρκείς για να ξεκλειδώσουν κάποια πίστωση, σημειώνει.

Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες για να «μεταφέρουν» το πακέτο μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα πέτυχαν ελάχιστα.

Σύμφωνα με τον Dixon o Τσίπρας μπορεί να «παίξει» με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να ανανεώσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό του, σε περίπτωση που ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή.

Με δεδομένη την κατάσταση της αντιπολίτευσης και τη δική του υψηλή δημοτικότητα, θα μπορούσε να ελπίζει σε μια νίκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πέσει από το 83% το Φεβρουάριο στο 60% την περασμένη εβδομάδα. Η δημοτικότητά του θα υποχωρήσει περισσότερο αν τα ΑΤΜ ξεμείνουν από χρήματα και βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη, περιοριστούν μετά από την επιβολή capital controls, αναφέρει.

Αν ο πρωθυπουργός σκεφτεί λογικά, θα αποφύγει αυτό το σενάριο. Το θέμα είναι πως στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει σε μια οδυνηρή συμφωνία με τους δανειστές του.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα περιοριστεί σε υποσχέσεις, αλλά θα πρέπει να τις εφαρμόσει πριν την αποδέσμευση κεφαλαίων.

Για αυτό το λόγο ο Τσίπρας θα έρθει σε σύγκρουση με την ακρο-αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχει 30-40 βουλευτές από την ΚΟ του κόμματος.

Αυτοί οι βουλευτές θα τον κατηγορήσουν ότι ξεπουλήθηκε και ενδέχεται να ψηφίσουν κατά των νόμων που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, τονίζει ο Dixon.

Ο πρωθυπουργός ίσως κατάφερνε να περάσει τους επίμαχους νόμους με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές.

Τοτε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, να διώξει το ακρο-αριστερό κομμάτι να το αντικαταστήσει με ένα μετριοπαθέστερο και να κερδίσει τις εκλογές με ευρεία πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μαζέψει κουράγιο και να τα σπάσει με τους πολιτικούς συντρόφους του. Δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να το πράξει, υποστηρίζει ο Dixon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v