Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρομποτική εισβάλλει στη γεωργία

Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται βελτίωση της παραγωγής και μείωση του κόστους για τη γεωργία. Όσο οι τεχνολογίες εξελίσσονται τόσο οι τιμές θα γίνονται πιο προσιτές και η αυτοματοποίηση της αγροτικής παραγωγής θα γίνεται οικονομικά βιώσιμη.

Η ρομποτική εισβάλλει στη γεωργία

H γεωργική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται, να αυτοσχεδιάζει και να αυτοματοποιείται προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και της έλλειψης πόρων. Η ρομποτική, οι έξυπνες τεχνολογίες και τα drones είναι μεταξύ των τεχνολογιών που θα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στη βιομηχανία, καθώς οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων θα έλθουν αντιμέτωποι με το ζήτημα της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, της μείωσης των πόρων και της αύξησης του κόστους εργασίας. Τρακτέρ χωρίς οδηγούς, drones που θα παρακολουθούν την ποιότητα του εδάφους και την αυτόματη άρδευση, ή ακόμα και ρομποτικές μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών θα είναι εργαλεία που οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους, καθώς θα επιδιώκουν το κέρδος σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η χρήση της αυτοματοποίησης ή της ρομποτικής δεν είναι κάτι καινούριο για τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους. Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ενσωματώσει από τη δεκαετία του 1990 ρομποτικά μηχανήματα αρμέγματος για τη βελτίωση της παραγωγής και η χρήση των μηχανών αυτών αναμένεται να εξαπλωθεί. Επίσης, άλλα μηχανήματα για πολλά μεγάλα αγροκτήματα στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξοπλισμένα με υπολογιστές. Η σπορά είναι συχνά αυτοματοποιημένη, και η συγκομιδή μπορεί να καθοδηγείται από GPS. Ωστόσο, η τεχνολογία ενσωματώνεται μόνο όταν έχει οικονομικό νόημα, που σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα και το κόστος εργασίας θα είναι τόσο σημαντικά για την περαιτέρω προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής όσο και η ανάπτυξη της ίδιας της τεχνολογίας.

Η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και οι έξυπνες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 χρόνων. Τα drones, μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε για άλλους τομείς και συνήθως σχετίζεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρόκειται να βελτιώσει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο γεωργικός τομέας συλλέγει και χρησιμοποιεί πληροφορίες. Αισθητήρες που συνεχώς καταμετρούν τα πάντα, από την υγρασία του εδάφους μέχρι την περιεκτικότητα σε άζωτο των βιομετρικών στοιχείων των ζώων, θα επιτρέψουν στους αγρότες να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τους πιο περιορισμένους πόρους, όπως το νερό και λίπασμα. Η προσαρμογή αυτού του είδους τεχνολογίας θα είναι απλούστερη και ταχύτερη από ό, τι η υιοθέτηση μιας πλήρως αυτοματοποιημένης συγκομιδής ή ενός τρακτέρ χωρίς οδηγό. Αποτελεί έτσι το επόμενο βήμα σε μια ήδη εξελισσόμενη τάση της γεωργίας, η οποία θα λειτουργεί με γνώμονα τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων. Τα απαραίτητα για αυτό drones είναι ήδη σχετικά φθηνά, και το εκτιμώμενο κόστος για τον αγρότη θα μπορούσε να είναι μέχρι και $ 1.000 ανά drone. Αν και κάτι τέτοιο εξαρτάται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τους κανονισμούς της Federal Aviation Administration, πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές θα μπορούσαν να γίνουν οικονομικά βιώσιμοι και να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Τα drones θα μπορέσουν λοιπόν να συμβάλλουν στην αύξηση της ακρίβειας κατά τη συγκομιδή, αυξάνοντας κατά συνέπεια τα κέρδη και μειώνοντας το κόστος, αλλά δε θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν το βασικό κόστος της γεωργικής παραγωγής: τη χειρωνακτική εργασία. Αναμένουμε ότι το κόστος εργασίας θα συνεχίσει προς στιγμήν να αυξάνεται, όμως οι βελτιώσεις στη ρομποτική θα μειώσουν τελικά το κόστος της χρήσης αυτής της τεχνολογίας. Συνεπώς, οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν πρώτα κάποιες άλλες βιομηχανίες να αναπτύξουν ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, αλλά, ακριβώς όπως και στις προηγούμενες δεκαετίες, η αμερικανική γεωργική βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική και θα προμηθεύει την παγκόσμια αγορά χάρις στη χρήση νέων τεχνολογιών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v