Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα του «ναι» και του «όχι» διά στόματος Τσίπρα

Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος προσδιόρισε χθες ο πρωθυπουργός, σε όσους τον άκουσαν προσεκτικά. Γιατί το «όχι» δεν αρκεί, αλλά πρέπει να είναι ισχυρό - και γιατί το «ναι» θα σημάνει «ηρωική έξοδο» της κυβέρνησης.

Η επόμενη μέρα του «ναι» και του «όχι» διά στόματος Τσίπρα

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ίσως πιο ειλικρινής από κάθε άλλη φορά. Και το κυριότερο ξεκαθάρισε σε όσους τον άκουσαν προσεκτικά, το πραγματικό διακύβευμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος

Διότι, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ένα «όχι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα, δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία, όπως επίσης άφησε να εννοηθεί, χωρίς να το πει βέβαια ευθέως, ότι δεν θα έκανε τα πάντα για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι λαοί δεν χρεοκοπούν. Οι τράπεζες χρεοκοπούν».

Με άλλα λόγια γνωστοποίησε ότι αν έχει την συναίνεση του λαού, μέσω του δημοψηφίσματος, έχει την πρόθεση να πάρει το «όχι» και να φτάσει, αν χρειαστεί, μέχρι τα άκρα. «Ούτε το δικό μου αυτί ιδρώνει», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου για την άκαμπτη στάση των εταίρων-δανειστών μας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε με νόημα επί του θέματος, ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, ήταν επίσης ασυνήθιστα ειλικρινής όταν παραδέχτηκε ότι για να έχει ισχυρό όπλο στην διαπραγμάτευση που -πιστεύει ότι- θα ακολουθήσει θα πρέπει το όχι να είναι ισχυρό, σε ποσοστό της τάξεως του 60%-70%.

Και ήταν ειλικρινής, διότι αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης από κάπως καλύτερο επίπεδο, μετά το δημοψήφισμα, η απέναντι πλευρά θα πρέπει όντως να γνωρίζει ότι μια πλειοψηφία της τάξεως του 60%-70% του ελληνικού λαού είναι απολύτως έτοιμη να φτάσει στα άκρα.

Ανοικτή και συγκεκριμένη ήταν επίσης η θέση του ότι θα σεβαστεί το «ναι», αλλά δεν θα το υπηρετήσει, κι ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού». Κι έτσι προσδιόρισε την ηρωική έξοδο της κυβέρνησης και την μεταπήδηση του κόμματος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Με αυτά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πλέον, ότι:

- Το «ναι» σημαίνει νέα κυβέρνηση αν όχι άμεσα, το πολύ το Σεπτέμβριο, με συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, μέσα στα διαπραγματευτικά όρια που δίνουν οι εταίροι-δανειστές, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, που αλλιώς δεν αποφεύγεται την 20ή Ιουλίου.

-Το όχι, αν δεν είναι ισχυρό δεν θα προσφέρει τίποτε, κι αν είναι ισχυρό θα αποτελεί «λευκή επιταγή» του ελληνικού λαού, για μια απόπειρα σκληρής διαπραγμάτευσης μέχρις εσχάτων, που είναι όμως εξαιρετικά πιθανό πλέον ότι σε περίπτωση αποτυχίας, θα καταλήξει στη χρεοκοπία, κι εν συνεχεία ενδεχομένως, στην έξοδο από το ευρώ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v