Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ωμά κυβερνητικά ψέματα για την επόμενη μέρα

Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης αποδείχτηκε «άσφαιρο». Το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία της Ευρώπης είναι ξεκάθαρο και δεν χωρά παρερμηνείες. Οι μύθοι που γκρεμίστηκαν το τελευταίο πεντάμηνο. Γράφει ο Δ. Τσιόδρας.

  • Του Δημήτρη Τσιόδρα*
Τρία ωμά κυβερνητικά ψέματα για την επόμενη μέρα

H κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι με το «όχι» από τη Δευτέρα όλα επιστρέφουν στην ομαλότητα. Πρόκειται για τα συνήθη παραμύθια. Τις καταστροφικές συνέπειες τους τις ζούμε. Και θα γίνουν πολύ χειρότερες, αν κυριαρχήσουν τα νέα κυβερνητικά τερατώδη κι απροκάλυπτα ψέματα.

Ψέμα πρώτο: Η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί με το «όχι»

Λένε λοιπόν ότι αυτό που δεν πέτυχαν σε 5 μήνες, με τις τράπεζες ανοιχτές, την οικονομία να λειτουργεί και τους ευρωπαίους να συζητούν με τη νέα κυβέρνηση, θα το πετύχουν τώρα που η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Σήμερα που οι τράπεζες είναι κλειστές, οι πολίτες σε απόγνωση και οι εταίροι έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη χώρα. Ποιός ο λόγος να είναι πιο διαλλακτική η άλλη πλευρά;

Το μεγάλο όπλο που υποτίθεται ότι είχε στα χέρια της η κυβέρνηση και ήταν «θα σκοτωθούμε εμείς αλλά θα πάρουμε κι εσάς μαζί μας», το περιβόητο «κούγκι» αποδείχθηκε εντελώς άσφαιρο. Θυμάστε ότι έλεγαν πως «θα βαράμε εμείς το ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές», «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» κ.λπ. Η καταστροφή που υπολόγιζαν δεν ήρθε για τους άλλους αλλά μόνο για μας. Με το «όχι» δεν θα υπάρξει καν διαπραγμάτευση. Κι αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει οι εταίροι.

Ψέμα δεύτερο: Με το «όχι» δεν πρόκειται να βγούμε από το ευρώ

Όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ως τον Φ. Ολάντ, την Άγκελα Μέρκελ, τον Μ. Ρέντσι, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εκλάβουν το αποτέλεσμα ως «ναι» ή «όχι» στο ευρώ. Ότι κι αν λέμε εμείς λοιπόν, οι εταίροι είναι απολύτως ξεκάθαροι. Ως εκ τούτου είναι απολύτως σαφές πως «όχι» σημαίνει έξοδος από την ευρωζώνη. «Μα δεν μπορούν να μας διώξουν», λένε. Αυτό είναι αλήθεια. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε εμείς.

Σήμερα έχει περιοριστεί δραματικά η κυκλοφορία νομίσματος. Αν συνεχιστεί για λίγες εβδομάδες αυτή η κατάσταση, πρέπει να βρεθεί τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές. Επειδή λοιπόν δεν γίνεται να περάσουμε στην ανταλλακτική οικονομία και να αλλάζουμε αυγά με ντομάτες, ο μόνος τρόπος είναι η τύπωση νέου νομίσματος.

Ψέμα τρίτο: με το «όχι» την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες

H κυβέρνηση, με τυχοδιωκτικό τρόπο, παίζει ξανά με την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων. Λέει ότι την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες αν από την κάλπη βγει «όχι». Αυτό προσβάλλει την κοινή λογική. Για ποιο λόγο ο Ντράγκι θα στείλει χρήματα τη Δευτέρα ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη; Λεφτά δεν θα σταλούν αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. Και πως θα φτιαχθεί το πρόγραμμα αυτό; Σε μια μέρα; Δηλαδή η κυβέρνηση θα κάνει και σκληρή διαπραγμάτευση και θα φθάσει σε συμφωνία σε 1 μέρα, όταν δεν το έκανε σε 5 μήνες; Και γιατί η άλλη πλευρά να ενδώσει και να μην περιμένει ώστε να γίνουν καλύτεροι οι όροι γι αυτήν;

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες με το «όχι» θα μείνουν κλειστές για μεγάλο διάστημα και θα ανοίξουν υπό συνθήκες που δεν είναι γνωστές. Ούτε είναι γνωστό σε ποιό νόμισμα θα ανοίξουν. Ακόμη και αν κάναμε την υπόθεση ότι φεύγουμε από το ευρώ κι επιστρέφουμε στη δραχμή, πέραν των καταστρεπτικών συνεπειών, θα χρειαστούν μήνες για να γίνει η μετάβαση στο νέο νόμισμα. Ας σταματήσουν λοιπόν την κοροϊδία.

Αυτό το πεντάμηνο έχουν γκρεμιστεί όλοι οι κυβερνητικοί μύθοι, δυστυχώς με πολύ βαριές συνέπειες για όλους. Οι πολίτες έχουν δει να δοκιμάζονται στην πράξη οι ανόητες θεωρίες που μας πλημμύριζαν τα τελευταία χρόνια. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολεμικής Ελλάδας, δεν θα πρέπει να πιστέψουμε στα νέα ψέματα. Η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Πρέπει να πούμε το μεγάλο «ναι» στην Ελλάδα και το ευρώ.

*Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v