Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρεοκοπία ή λύση: Πού θα κριθεί η επόμενη μέρα της χώρας

Απόλυτα κυρίαρχος σήμερα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο η νίκη του να αποδειχθεί σύντομα Πύρρειος για τον ίδιο και για τη χώρα. Ποιοι παράγοντες και ποιοι χειρισμοί σε εσωτερικό και εξωτερικό θα κρίνουν το μέλλον μας.

Χρεοκοπία ή λύση: Πού θα κριθεί η επόμενη μέρα της χώρας

-Από χθες μετά και το πεντακάθαρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, μέσα και έξω από το κόμμα του. Ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει στο εσωτερικό, ενώ το παλαιό πολιτικό σύστημα που έχει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, δείχνει να πνέει τα λοίσθια.

- Από χθες όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη έχουν αλλάξει, από αυτό ακριβώς το δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χθεσινή μέρα θα περάσει στην Ιστορία. Το αν η Ευρώπη και η Ελλάδα όμως θα αλλάξουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο μέλλει να αποδειχθεί.

- Οι πρώτες δηλώσεις από το εξωτερικό δείχνουν εκ προοιμίου ότι στο Βορρά της Ευρωζώνης, υπάρχει ένα σκληρό μέτωπο εναντίον της Ελλάδας, που περιλαμβάνει και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα).

- Η ανακοίνωση της Κομισιόν για τις κινήσεις Γιούνκερ είναι εξαιρετικά υπαινικτική καθώς προαναγγέλλει πυρετό επαφών για την αντιμετώπιση της ελληνικής «εξέγερσης».

-Πολλά θα κριθούν από τη στάση του Νότου της Ευρώπης (εντάσσω σε αυτόν και τη Γαλλία) που έχει πολλούς λόγους να φοβάται τη «μετάσταση» όχι μόνο από ένα Grexit η από μια ελληνική χρεοκοπία, αλλά και από τη στάση της ελληνικής κοινωνίας στο δημοψήφισμα.

-Πολλά επίσης θα κριθούν από τις κινήσεις του κ. Τσίπρα σήμερα, στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από πολύ πιθανές κινήσεις ανασχηματισμού, προκειμένου να συγκροτηθεί κατά το δυνατόν, ένα ενιαίο διαπραγματευτικό μέτωπο, να προκύψει μια «εθνική διαπραγμάτευση», ικανή να δείξει στην Ευρώπη ότι μπορεί να υπάρξει αυξημένη αξιοπιστία από την ελληνική πλευρά.

-Ακόμη περισσότερα θα κριθούν από το πόσο πειστικές και συνετές θα είναι οι ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup της Τρίτης, αμέσως πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Αν δεν γίνει αυτό, εκτιμώ ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας εντός του ευρώ αυξάνονται σημαντικά.

- Παρά τα όσα έχουν λεχθεί ως τώρα, ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά των αγορών, από σήμερα, ιδίως στην περίπτωση που διαφανεί αδιέξοδο. Μια ελληνική χρεοκοπία, επί του συνολικού της χρέους, έχει άμεσο και έμμεσο κόστος ικανό να προκαλέσει αναταράξεις και μεταστάσεις, που δεν θα αγνοηθούν στη στρατηγική των δανειστών. Ιδίως αν συνδυαστούν με τις αναταράξεις στις αγορές της Κίνας.

Τέλος εκτιμώ ότι σε αυτή την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως δημοσιοποιήθηκε ήδη έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακά στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία ανέδειξε πλέον ως απαραίτητη τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ταυτόχρονα ως πιθανώς αναγκαίο και το κούρεμά του.

Το ότι θα εισακουστούν όμως, έστω και τώρα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Εν ολίγοις η νίκη του κ. Τσίπρα, παρότι θριαμβευτική χθες, ενέχει μεγάλους κινδύνους να αποδειχθεί Πύρρειος, όχι μόνον για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα.

Αν κρίνουμε από το χθεσινό διάγγελμα, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Τις προσεχείς μέρες, θα πρέπει να το αποδείξει, γνωρίζοντας ότι μεταξύ των ηγετικών φυσιογνωμιών της Ευρώπης υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη, εντός του ευρώ, προκειμένου να καταστεί εκ του αποτελέσματος πλέον, παράδειγμα προς αποφυγή.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v