Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Foley: Ο Βαρουφάκης και η «κάθαρση» της ελληνικής τραγωδίας

«Αποδιοπομπαίο τράγο» χαρακτηρίζει ο John Foley το Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζοντας ότι η απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από τις μεθόδους και τις ιδέες του πρώην υπουργού Οικονομικών μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται η Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτική κάθαρση που έχει καθησυχάσει πιστωτές και επενδυτές.

Foley: Ο Βαρουφάκης και η «κάθαρση» της ελληνικής τραγωδίας

Ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι ελληνική λέξη. Είναι μια οικεία έννοια για τη χώρα που έχει χτυπηθεί από το χρέος. Οι φαρμακοί*, όπως ονομάζονταν τα θύματα, κάποτε εξορίζονταν για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες της κοινότητας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που έχει δώσει μία ανησυχητική αναφορά σχετικά με τα σχέδια να χακάρει τα συστήματα υπολογιστών του κράτους, μπορεί να είναι μια μοντέρνα εκδοχή.

Λίγες μέρες μετά την παραίτησή του στις 6 Ιουλίου, μίλησε στους επενδυτές για τα σχέδια να υπεξαιρέσει ατομικά φορολογικά στοιχεία, ώστε να συστήσει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεκινήσει έξοδο από την ευρωζώνη. Η Ιστορία επιβεβαιώνει την εικόνα του Βαρουφάκη ως μία μίξη διάνοιας και τραμπουκισμού.

Επιπλέον, δίνει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την ευκαιρία να απομακρυνθεί από τις μεθόδους και τις ιδέες του. Αυτό μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα και η ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας μπορεί να αντλήσει έμπνευση από την Κίνα, που έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει την αξία μιας στρατηγικής εκκαθάρισης. Η φετινή δίκη του πρώην επικεφαλής της ασφάλειας, Zhou Yongkang, για κατηγορίες που σχετίζονταν με δωροδοκία, αρχικά έμοιαζε να προμηνύει εσωτερική διαμάχη στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο, οι ιστορίες σχετικά με τις υπερβολές του Zhou βοήθησαν στο να αναγνωριστεί ως ένας από τους χαμένους της Ιστορίας. Η υποστήριξή του διαλύθηκε και η θέση του κόμματος στην εξουσία έμεινε να φαντάζει ακόμη πιο δυνατή.

Ο Βαρουφάκης δεν αντιμετώπισε ιεροτελεστική ταπείνωση και δίωξη σε κινέζικο στιλ. Λέει ότι ο Τσίπρας του προσέφερε ένα άλλο υπουργείο, το οποίο αρνήθηκε. Διατηρεί τη στήριξη από τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ και, αντίθετα από τους αρχαίους φαρμακούς, η τιμωρία του πιθανότατα δεν περιλαμβάνει χτυπήματα στο φαλλό με κλαδιά συκιάς.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικός αποδιοπομπαίος τράγος. Οι πιστωτές της χώρας μπορεί να πιστεύουν ότι η πολιτική του εξορία, την οποία οι πρόσφατες αποκαλύψεις μόνο θα ενισχύσουν, έχει αφαιρέσει το πλέον τοξικό στοιχείο από την ελληνική κυβέρνηση. Και οι σύμμαχοι του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ένα υψηλό τίμημα για την αντίθεση στη νέα, πιο συμβιβαστική γραμμή της κυβέρνησης.

Φυσικά, τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν σοβαρά, αλλά η πυρετώδης συζήτηση για επικείμενη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη έχει κοπάσει. Και οι πιστωτές και οι επενδυτές μοιάζουν να αναγνωρίζουν μια πολιτική κάθαρση. Τα κακά στοιχεία στο σύστημα σπέρνουν διχόνοια. Αν αποβληθούν, μπορούν να φέρουν ενότητα.

*Φαρμακός: Το εξιλαστήριο θύμα που απαλλάσσει από το μίασμα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v