Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περί οικονομικού... αναλφαβητισμού

Μία ενδιαφέρουσα εκδοτική πρωτοβουλία της Interamerican, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην κάλυψη ενός μάλλον δραματικού γνωστικού κενού: την έλλειψη εξοικείωσης με την οικονομική σκέψη. Το νέο βιβλίο του Ν. Φίλιππα. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Το 2009, μεσούσης τότε της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αναταραχής, γράφαμε στην Εστία ότι, στις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, σημαντικός και πολυεπίπεδος ήταν ο ρόλος του κυρίαρχου οικονομικού αναλφαβητισμού.

Ένα φαινόμενο που, όσο διευρύνεται, τόσο ευνοεί τις ανισότητες που προκύπτουν από τις οικονομικές λειτουργίες -όσο, βέβαια, προσφέρεται και στην πολιτική δημαγωγία με όχημά της την οικονομία. Τονίζαμε, έτσι, ότι το φαινόμενο αυτό έπρεπε να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από την παιδική ηλικία.

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής δεν μπορεί κανείς παρά να χειροκροτήσει την πρωτοβουλία της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican να στηρίξει την έκδοση ενός βιβλίου το οποίο, με τίτλο «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας», απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, που βοηθά την εξοικείωση με την οικονομική σκέψη.

Με συγγραφέα τον καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νίκο Φίλιππα, το μικρό αλλά περιεκτικό βιβλίο (εκδ. Παπαδόπουλος) έχει στόχο τη δημιουργία οικονομικής συνείδησης, γεγονός αφεαυτό πολύ θετικό.

«Σήμερα, όλο και περισσότερο οι πολίτες καλούνται να πάρουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, όχι μόνο σε προσωπική αλλά και σε κοινωνική και εθνική βάση. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αντιλαμβανόμαστε την οικονομική πραγματικότητα που μας περιστοιχίζει. Να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι οικονομικοί όροι που ακούμε συνεχώς, να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η οικονομία και τι σηματοδοτεί η κάθε απόφαση που καθημερινά παίρνουμε ή δεν παίρνουμε για τα δικά μας οικονομικά και την οικογένειά μας. Και ενώ ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε, η εξοικείωση πρέπει να αρχίζει από νωρίς. Η γνώση κτίζεται σταδιακά», επισημαίνει ο συγγραφέας, υπογραμμίζοντας την προσδοκία να συμβάλει με το βιβλίο αυτό στη δημιουργία ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών.

Από την άποψη αυτή η Interamerican θα πρέπει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Νίκο Φίλιππα, να δώσει έμφαση στην παραγωγή πλούτου, καθ' όσον αυτή προηγείται της αποταμίευσης. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από παραγωγή και ανάπτυξη, προϋπόθεση δε για τον στόχο αυτόν είναι η καλλιέργεια του επιχειρείν. Είτε αυτό αρέσει είτε όχι στους ανθρώπους της ιδεολογικής περιχαράκωσης, μόνον οι επιχειρούσες κοινωνίες έχουν μέλλον στον αναδυόμενο κόσμο του ψηφιακού πολιτισμού και της ταχύτητας.

Όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο -αφού στην ουσία κατήργησε τα εκδοτικά δικαιώματα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε άτομο να δημοσιογραφεί και να συγγράφει για το καλύτερο και για το χειρότερο– ανέτρεψε τις σχέσεις εξουσίας, δίνοντας ισχυρές δόσεις της τελευταίας στο άτομο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως θα έλεγε και ο πάντα επίκαιρος Λούντβιχ φον Μίζες (συγγραφέας του περίφημου Human Action), «είναι καλύτερο να μαθαίνεις κάποιον να ψαρεύει παρά να του δίνεις ψάρια». Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και πρωτοβουλίες όπως αυτή της Interamerican μπορούν να βοηθήσουν.

Όπως τόνισαν στην παρουσίαση του βιβλίου οι Μ. Φραγκουλόπουλος, διευθυντής Μάρκετινγκ, και Γ. Ράντος, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και του Τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, η κοινωνική υπευθυνότητα, σε συνάφεια με τη ζητούμενη ασφαλιστική συνείδηση και πρόνοια κάθε πολίτη για την ποιότητα της ζωής του, είναι ο σοβαρός λόγος του ενδιαφέροντος της Interamerican για την οικονομική παιδεία.

Γι' αυτό τον λόγο, η εταιρεία εγγράφει τη συνεργασία της στην έκδοση, στο σχέδιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής» και τη συνδέει με τον ηγετικό ρόλο της στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία της Interamerican έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης για την οικονομική εκπαίδευση των ενηλίκων («Προστατέψτε τα χρήματά σας», του Μαρκ Φιορεντινό, εκδ. Παπαδόπουλος) και προοιωνίζεται ακολουθία ανάλογων εκδόσεων στο μέλλον.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο κοινό και στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, με ομιλητές τη δρα Μυρσίνη Ζορμπά, πρόεδρο του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», την Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M.A. Harvard University, συμβουλευτική/εκπαιδευτική ψυχολόγο, τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον συγγραφέα Νίκο Φίλιππα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v