Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να κηρύξουμε πόλεμο στη μετριοκρατία!

Χρειαζόμαστε άμεσα μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Αυτή θα δώσει την πίτα για να μοιραστούμε, γιατί το πρόβλημα πλέον δεν είναι αναδιανεμητικό αλλά συνολικό, καθώς το «πουγκί» είναι άδειο. Ομως θα πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε ό,τι μας βολεύει... Γράφει ο Γ. Γκόνος.

  • του Γιώργου Γκόνου*
Να κηρύξουμε πόλεμο στη μετριοκρατία!
Όλοι σχεδόν οι Έλληνες γινόμαστε κάθε μέρα σοφότεροι και φτωχότεροι. Σοφότεροι γιατί κατακλυζόμαστε από αναλύσεις, διαπιστώσεις αλλά και προβλέψεις συχνά αντιφατικές και ταυτόχρονα φτωχότεροι, γιατί τα εισοδήματά μας μειώνονται και οι αποταμιεύσεις μας ροκανίζονται στην πληρωμή της βαριάς φορολογίας.

Στις πιο κάτω γραμμές θα αποπειραθώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες του Euro2day.gr μερικές σκέψεις, φροντίζοντας όσο μπορώ να μην αναμασήσω χιλιοειπωμένες συνταγές.

Η ελληνική οικονομία βαδίζει μέσα από μια τραυματική πορεία στη θέση που της επιφυλάσσει η ποιότητα της πολιτικής της ηγεσίας και της κοινωνίας της συνολικά.

Το χάσμα μεταξύ της επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας των προηγούμενων ετών και του χαοτικού ελληνικού οικονομικού μοντέλου θα κλείσει, έστω κι εάν αυτό γίνει βίαια.

Είναι απολύτως άσκοπο να διαμαρτύρονται διάφορες κοινωνικές ομάδες, γιατί το πρόβλημα πλέον δεν είναι αναδιανεμητικό αλλά συνολικό, γιατί το συνολικό πουγκί είναι άδειο.

Στο πραγματικό πρόβλημα θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και τον παραμορφωτικό ρόλο των ΜΜΕ, που μερικές φορές οδηγεί στην παράκρουση.

Αφορίζουμε ό,τι είναι χρήσιμο και υιοθετούμε ψεύτικες και επίπλαστες προσεγγίσεις, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας βουλιάζουν πιο πολύ.

- Χρειαζόμαστε άμεσα κήρυξη πολέμου με τον μεγαλύτερο εχθρό μας. Τον εαυτό μας του χθες:

  • Κήρυξη πολέμου σε ό,τι μας βολεύει
  • Κήρυξη πολέμου σε ό,τι χαϊδεύει τ' αυτιά μας
  • Κήρυξη πολέμου στη μετριοκρατία που υποθάλπει διαφθορά και ανεπάρκεια

- Χρειαζόμαστε έντιμους και ικανούς ανθρώπους που σήμερα δεν τους έχουμε στα αντίστοιχα πόστα. Στις εταιρείες, που έχουμε την τιμή κάποιοι να διοικούμε, ούτε χαμηλόβαθμες θέσεις δεν θα στελεχώναμε με άτομα που σήμερα ή χθες κατέχουν ή κατείχαν αξιώματα με ιδιαίτερη βαρύτητα.

- Χρειαζόμαστε άμεσα μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Αυτή θα δημιουργήσει την πίτα για να τη μοιραστούμε. Όσο πιο πολύ βουλιάζουμε, τόσο πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική τελικά θα χρειαστεί.

- Χρειαζόμαστε άμεσα αυστηρότητα και καμία ανεκτικότητα στην παραβατικότητα. Πρώτος μας σταθμός σε αυτή την προσπάθεια η ανώτατη παιδεία.

- Χρειαζόμαστε βαθιά πίστη στην αριστεία.

Το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων είναι πρόβλημα παράγωγο, δευτερογενές, και θα λυθεί από μόνο του αν αναστηλώσουμε τις χαμένες μας αξίες.

Έχουμε συμμάχους. Δεν εννοώ τους εταίρους μας. Αναφέρομαι στα δυνατά συστατικά της φυλής μας. Την εμφανή ευφυΐα μας, τη δημιουργικότητα, την ευελιξία και πάνω από όλα το φιλότιμό μας, που ελπίζω και αυτή τη φορά να μη μας αφήσει να βουλιάξουμε.

*Ο κ. Γιώργος Γκόνος είναι Διευθύνων σύμβουλος ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης στη McCain Foods

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v