Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστήρ Παλλάς: Θετική εξέλιξη ή «ξεπούλημα φιλέτου»;

Η πώληση του Αστέρα ευνοεί την Εθνική και λειτούργησε υπέρ των μετόχων μειοψηφίας. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποδοτικότερη ανάπτυξη του συγκροτήματος και της ευρύτερης τουριστικής περιοχής. Ωστόσο κάποιοι μιλούν για ξεπούλημα ενός «φιλέτου».

Αστήρ Παλλάς: Θετική εξέλιξη ή «ξεπούλημα φιλέτου»;

Η ολοκλήρωση της πώλησης της Αστήρ Παλλάς στην εταιρεία Apollo Investment είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα (ο βασικότερος μέτοχος του γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος) να εισπράξει 298,8 εκατ. ευρώ, να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό έτσι ώστε να περιορίσει την έκθεσή της στο μηχανισμό ELA (μεταξύ άλλων και μείωση κόστους χρηματοδότησης).

Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα που απέδιδε η ανακοίνωση της Εθνικής, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τραπεζικός Όμιλος απώλεσε ένα περιουσιακό του στοιχείο. Δεν έλειψαν μάλιστα και εκείνοι που κατά τα τελευταία χρόνια μίλησαν για «ξεπούλημα ενός ακόμη φιλέτου».

Κανείς φυσικά δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη μαγική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένο το συγκρότημα, τις υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και άλλα σχετικά.

Ωστόσο, κοιτάζοντας τα νούμερα μπορεί να διαπιστώσει ότι:

• Από το 2003 έως και το 2015, η Αστήρ Παλλάς δεν δημοσίευσε ούτε μία κερδοφόρο ετήσια λογιστική κατάσταση!

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο, από το 2004 (έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα) έως και το 2015, η εισηγμένη υποχρεώθηκε αθροιστικά σε ζημίες άνω των 100 εκατ. ευρώ.

• Από το 2004 έως και σήμερα, η Εθνική δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ μέρισμα από τη θυγατρική της. Αντίθετα, τουλάχιστον μία φορά (το 2008) κάλυψε σχεδόν μόνη της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς ύψους 99,6 εκατ. ευρώ.

• Η πώληση της εταιρείας έγινε έναντι τιμήματος ανώτερου της λογιστικής αξίας της μετοχής (σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης 146,8 εκατ. ευρώ στις 30/6/2016).

• Η ιδιωτικοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόδοση της τελευταίας πενταετίας να διαμορφωθεί στο +182% (-27,3% ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατά την ίδια περίοδο).

• Όσο και αν τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της Αστήρ Παλλάς εμφάνισαν τάσεις βελτίωσης, ποιος ξέρει πόσα χρόνια θα έπρεπε να περιμένει η Εθνική προκειμένου να εισπράξει από τη θυγατρική της μερίσματα ύψους 298,8 εκατ. ευρώ, ποσό που εισέπραξε «εδώ και τώρα» από την πώλησή της.

Με άλλα λόγια, η πώληση του Αστέρα ευνοεί την Εθνική, λειτούργησε υπέρ των μετόχων μειοψηφίας και επίσης δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποδοτικότερη ανάπτυξη του συγκροτήματος και της ευρύτερης τουριστικής περιοχής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v