Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκλήσεις και λύσεις για τον μέσο επενδυτή

Γιατί συμφέρει η ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας σε συμβούλους. Η πολυπλοκότητα των αγορών και η επενδυτική στρατηγική. Γράφει ο Λ. Κατσώνης.

Προκλήσεις και λύσεις για τον μέσο επενδυτή
  • του Λάμπρου Κατσώνη*

Η διεθνοποίηση των εγχώριων αγορών χρήματος και κεφαλαίου έχει μεταβάλει αισθητά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη διαρκώς αυξανόμενη χρηματοοικονομική αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ χωρών και αγορών παγκόσμια, με αλυσιδωτές επιδράσεις στις εθνικές οικονομίες.

Όλοι μας έχουμε καταλάβει πλέον ότι θετικές ή αρνητικές χρηματοοικονομικές εξελίξεις σε μία αγορά ή χώρα μεταφέρονται σε άλλες αγορές ή χώρες με σημαντικές συνέπειες.

Πραγματοποιούνται ραγδαίες εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και κεφαλαίου ενώ παράλληλα η αύξηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων απαιτεί την αποτελεσματική τους διαχείριση που οδηγεί σε ένα λιγότερο ευάλωτο και περισσότερο αποτελεσματικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Πολυπλοκότητα προϊόντων

Οι εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα προωθούν τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων, τα χαρακτηριστικά των οποίων διαρκώς εξελίσσονται. Η πολυπλοκότητα και η εξέλιξη των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως απαιτούν ισχυρή ανάμειξη και ικανότητες ανάλυσης. Τόσο οι ευκαιρίες όσο και τα ρίσκα που παρουσιάζονται στις κεφαλαιαγορές απαιτούν συνεχή προσοχή, χρόνο, γνώσεις και διαθεσιμότητα. Όμως, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ο χρόνος είναι χρήμα.

Η επιτυχία της διαχείρισης απαιτεί τη σε βάθος κατανόηση των προσωπικών αναγκών του επενδυτή. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την ορθή κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου σε διαφορετικές επενδυτικές κατηγορίες ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιδιώξεις του κάθε επενδυτή, τον επενδυτικό του ορίζοντα και την ανοχή του προς τον κίνδυνο. Πόσοι επενδυτές έχουν τις γνώσεις εκείνες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής;

Ο συναισθηματικός παράγοντας

Η επένδυση των κεφαλαίων οποιουδήποτε επενδυτή υποθέτει αποδοχή πολλαπλών κινδύνων. Η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου από τον ίδιο τον επενδυτή προσθέτει συναισθηματικό ρίσκο. Αντίθετα, η επαγγελματική διαχείριση δεν επηρεάζεται από συναισθηματικές διακυμάνσεις. Στόχο έχει να αξιοποιεί τις συνθήκες αναποτελεσματικότητας της αγοράς, επενδύοντας με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της σχέσης απόδοσης και κινδύνου.

Οι λύσεις

Για τη μείωση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των παραπάνω ρίσκων είναι απαραίτητη η συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη ή ακόμη και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών. Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονταν μέσα από τραπεζικούς οργανισμούς ενώ πρόσφατα έχουν προστεθεί στις επιλογές εξειδικευμένες εταιρίες, με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση περιουσίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (External Asset Managers).

Ο νέος αυτός κλάδος, που αναπτύσσεται ήδη και στη χώρα μας, προσφέρει:

- Ασφάλεια: Τα χαρτοφυλάκια φυλάσσονται σε τραπεζικούς οργανισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας, στο όνομά τους. Παράλληλα λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση απευθείας από την τράπεζα που τηρούν το χαρτοφυλάκιό τους.

- Εύκολη πρόσβαση και απλοποίηση: Σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη τράπεζα τηρείται το χαρτοφυλάκιο, ο πελάτης μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση και εκτέλεση συναλλαγών, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία. Η επικοινωνία του πραγματοποιείται με τον προσωπικό του σύμβουλο, στη μητρική του γλώσσα, ανεξαρτήτως σε πόσες συνεργαζόμενες τράπεζες τηρούνται χαρτοφυλάκιά του.

- Αντικειμενικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση πληροφοριών: Ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση σε αναλύσεις και στοιχεία από επενδυτικούς οίκους και τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη για τα χαρτοφυλάκιά του.

- Συστηματική παρακολούθηση χαρτοφυλακίων: Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αυτοί συμβάλλονται με τους επενδυτές συνήθως μέσω σύμβασης συμβουλευτικής ή διακριτικής διαχείρισης και όχι απλής λήψης και διαβίβασης. Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο και να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Μπορούν να επιλέξουν εάν θα έχουν τον τελικό λόγο οι ίδιοι στην υλοποίηση της στρατηγικής τους, ή εάν θα αναθέσουν την ανάλυση, την επιλογή και τη συνεχή παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου τους απευθείας σε επαγγελματίες διαχειριστές. Όποια μορφή συνεργασίας και να επιλέξουν, διασφαλίζεται ότι υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων και αντίστοιχη προσαρμογή στις συνθήκες των αγορών. 

- Βέλτιστο Κόστος: Λόγω των συνεργασιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι πολύ πιθανό ο επενδυτής να εξασφαλίσει βέλτιστο κόστος συναλλαγών και υπηρεσιών σε σύγκριση με την περίπτωση απευθείας επικοινωνίας και σχέσης του με οποιαδήποτε από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η ενασχόληση των ειδικών με το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών γίνεται σε καθημερινή βάση, με χρήση επαγγελματικής μεθοδολογίας και με τη βοήθεια ενός προηγμένου και αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων. Διενεργείται σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική που έχει συμφωνηθεί, συνάδει δε πάντοτε με το επενδυτικό προφίλ του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή.

Ο επενδυτής συνεργάζεται με συγκεκριμένο και εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος του παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά των επενδύσεών του, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσει τη φύση αλλά και τα επίπεδα διακύμανσης των επενδύσεών του.

 

*Ο Λάμπρος Κατσώνης είναι Networks & Sales Director στη Euroxx Wealth Management.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v