Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αλλάζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα οι ψηφιακές τεχνολογίες

Οι ριζικές αλλαγές που επιφέρουν οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα POS, οι online ασφαλιστικές και τα νέα ψηφιακά καταστήματα των τραπεζών. Γράφει ο Ν. Τσούχλαρης.

Πώς αλλάζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα οι ψηφιακές τεχνολογίες
  • Tου Χρήστου Τσούχλαρη*

Στην Ελλάδα, το συνειδητοποιήσαμε με την έλευση των capital controls, τα οποία ώθησαν τους Έλληνες καταναλωτές να ανακαλύψουν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες τους και το e-banking, το Δημόσιο να αποφασίσει να επιβάλλει τη χρήση των POS και τις τράπεζες να στραφούν στην ανάπτυξη περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο εξωτερικό, όμως, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει εδώ και πολύ καιρό τα επιχειρηματικά μοντέλα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς από τις εξελίξεις επηρεάζονται -και μάλιστα πολύ- και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πλέον βλέπουμε τις online ασφάλειες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα την Anytime, να παρουσιάζουν εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως πως τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που φέρνει το αποκαλούμενο fintech.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν αποκτήσει τον δικό τους Chief Digital Officer, αποστολή του οποίου είναι να πραγματοποιήσει τον αποκαλούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό των μεγάλων εταιρειών του τομέα. Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν είναι ιδιαίτερα απλή, όπως δεν είναι απλό να μπορέσει μία συστημική τράπεζα να ενσωματώσει την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην κουλτούρα της.

Όμως, από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υλοποιούν τέτοιου είδους πλάνα και είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη τους, όπως είναι ο Σωτήρης Συρμακέζης (Eurobank), ο Νίκος Χριστοδούλου (Εθνική Τράπεζα), ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης (Alpha Bank) και ο Στέφανος Μυτιληναίος (Τράπεζα Πειραιώς) πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα σχετικό πάνελ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 27 Απριλίου στο Digital Finance Forum 2017, το οποίο διοργανώνει η Ethos Events και το Εuro2day.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Στις νέες τάσεις που επικρατούν στο χώρο του αποκαλούμενου και digital finance περιλαμβάνεται και η σύνδεση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νέα καταστήματα που λειτουργούν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank και το i-bank της Εθνικής Τράπεζας, τα επιχειρησιακά μοντέλα των οποίων επίσης πρόκειται να παρουσιαστούν στο Digital Finance Forum.

Από τους τομείς όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα είναι, φυσικά, αυτός των πληρωμών. Και οι εξελίξεις είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες απ’ όσες νομίζουν πολλοί αναλυτές ακόμη και στην Ελλάδα.

Στο DFF θα δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία για την πορεία των συναλλαγών με POS, θα παρουσιαστούν ψηφιακά πορτοφόλια αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο χώρο των πληρωμών όπου πλέον αρχίζει να γίνεται λόγος για το αποκαλούμενο bank as a service.

*Ο Χρήστος Τσούχλαρης είναι δημοσιογράφος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v