Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η οργή των Ελλήνων

Ακόμα και την ίδια τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση αμφισβητεί πλέον μεγάλη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού. Δυσαρμονία μεταξύ του λαού και των πολιτικών. Η αποκαλυπτική έρευνα του Pew Research Center. Γράφει o Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα*
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η οργή των Ελλήνων

O ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του απαιτεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης απορρίπτει βασικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού μορφώματος όπως την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων (από άλλες χώρες της ΕΕ) καθώς και τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές. Εχει έντονα αρνητικές απόψεις για την ΕΕ και είναι ο μόνος λαός στην ΕΕ που πιστεύει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ωφελήσει τη... Βρετανία! Τέλος, σήμερα μόνο μία ισχνή πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο μόρφωμα των Βρυξελλών.

Τα συγκλονιστικά αυτά ευρήματα περιέχονται σε μία πρόσφατη σφυγμομέτρηση την οποία έκανε το γνωστό αμερικανικό επιστημονικό ίδρυμα Pew Research Center. H σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 Μαρτίου-17 Απριλίου, είχε ως δείγμα 9.935 ερωτηθέντες από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Μία συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα έχει αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά τα τεράστια κονδύλια-παροχές που δόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες στην Ελλάδα, παρά την αδιάκοπη προσπάθεια των «συστημικών» ΜΜΕ και της πολιτικοοικονομικής ελίτ να διαμορφώσει μια «ευρωπαϊκή συνείδηση», σήμερα μόλις το 33% έχει θετική άποψη για το μόρφωμα των Βρυξελλών, ενώ το 65% αρνητική.

Αυτό όμως πού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι Ελληνες αμφισβητούν με μεγάλες πλειοψηφίες τις δύο «ιερές αγελάδες» πάνω στις οποίες δομείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και το ελεύθερο εμπόριο.

Οσον αφορά sτο θέμα της ελεύθερης εισόδου κατοίκων άλλων χωρών της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -62% έναντι 18%- πιστεύει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να πάψει να είναι αρμοδιότητα της ΕΕ και να επιστρέψει στα χέρια των κυβερνήσεων του κάθε κράτους -με άλλα λόγια ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να «εθνικοποιηθεί».

Την «εθνικοποίηση» της πολιτικής εμπορίου ζητεί επίσης η συντριπτική πλειοψηφία του eλληνικού λαού. Ετσι 61% έναντι 19% πιστεύει ότι οι αποφάσεις για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με μία χώρα καθώς και οι όροι των συμβάσεων θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα χέρια των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και να επιστρέψουν στα εθνικά κράτη.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (μεταξύ αυτών που συμπεριέλαβε η σφυγμομέτρηση) όπου η πλειοψηφία των κατοίκων πιστεύει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ωφελήσει τη... Βρετανία!

Ετσι το 46% πιστεύει ότι η έξοδος είναι θετική για τη Βρετανία ενώ μόνο το 30% ότι είναι αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της τεράστιας αλλοτρίωσης που αισθάνεται ο ελληνικός λαός απέναντι στο μόρφωμα των Βρυξελλών.

Οσον αφορά στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόλις μια ισχνή μειοψηφία (58%) την επιθυμεί. Αν σκεφθεί κανείς εδώ ότι πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό άγγιζε το 90%, μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλλαγής στη στάση του πληθυσμού, που φυσικά θα εντείνεται καθημερινά καθώς θα γίνονται συνείδηση τα αποτελέσματα (3,5% πλεονάσματα) των συμφωνιών που επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι απαράτσνικ των Βρυξελλών.

Τέλος, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απαιτεί να κάνει χρήση του δικαιώματος να αποφασίσει ο ίδιος -και όχι η τάξη των πολιτικών- για την παραμονή του στην ΕΕ. Ετσι το 57% του ελληνικού λαού απαιτεί προσφυγή σε δημοψήφισμα, που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ (ενώ το 33% αντιτίθεται).

Τα συμπεράσματα αυτά της έρευνας του Pew Research Center είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

1) Δείχνουν ότι ο προβληματισμός της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού έχει πλέον αφήσει πίσω το θέμα του ευρώ και επικεντρώνεται στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και στους θεσμούς της.

2) Δείχνουν ότι υπάρχει πλέον μία τρομερή δυσαρμονία μεταξύ των απόψεων των πολιτικών και οικονομικών ελίτ που κυβερνούν τη χώρα και του λαϊκού αισθήματος.

Τέλος, η έκθεση κάνει μια ενδιαφέρουσα επισήμανση για την απήχηση που έχουν τα σημερινά ελληνικά πολιτικά κόμματα, αναφέροντας ότι «κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα σήμερα δεν απολαμβάνει την εύνοια ούτε καν του ενός τετάρτου του πληθυσμού».

 

* Ο Τάκης Μίχας σπούδασε Ανθρωπολογία στη Δανία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Υπήρξε αρθρογράφος της Wall Street Journal και άλλων διεθνών εντύπων καθώς και συγγραφέας βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει στη Λατινική Αμερική, όπου γράφει βιβλίο για το φαινόμενο του Populismo.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v