Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελικά είναι ή όχι σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup;

Με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να βγει στις αγορές και να αφήσει πίσω τα μνημόνια. Τι κερδίσαμε από το Eurogroup. Γράφει ο Γ. Αναβάλογλου.

  • Του Γιώργου Αναβαλόγλου*
Τελικά είναι ή όχι σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup;

Με τη συμφωνία του Eurogroup της 15/06/17 η Ελλάδα εκτός από το να πάρει τη δόση, κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση, κατάφερε να κερδίσει πολλά περισσότερα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά γραπτώς στο statement.

Επιγραμματικά αυτά είναι:

-Ρήτρα ανάπτυξης: Για πρώτη φορά συνδέεται η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους. Όσο η οικονομία της χώρας πάει καλύτερα, θα γίνονται μεγαλύτερες αποπληρωμές στο χρέος και το αντίστροφο.

-Περίοδος χάριτος: Από 0 έως 15 έτη για επιμήκυνση των δανείων του EFSF

-Πρωτογενή πλεονάσματα: 3,5% έως το 2022 και έως το 2060 πέριξ του 2%

-Προετοιμασία από τον ESM για έξοδο στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

-Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με έδρα την Ελλάδα.

Μετά λοιπόν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης άρχισαν οι αναλύσεις με το τι πήραμε και τι δώσαμε, αν θα μπούμε στο QE ή όχι κ.τλ. Αναλύσεις πολλές. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι πήραμε μόνο τη δόση και τίποτε άλλο.

Οι αγορές όμως που επικαλείται συχνά και η ΝΔ είχαν άλλη γνώμη την επομένη μέρα της συμφωνίας. Όλα τα ελληνικά ομόλογα βελτιώθηκαν πάνω από 3,5%, δείχνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας. Κάποιοι από την αντιπολίτευση προσπάθησαν να το αποδομήσουν και αυτό συγκρίνοντας λανθασμένα το 5ετές ομόλογο (Απρίλιος 2014) που είχε εκδοθεί με απόδοση 4,95% και το οποίο την Παρασκευή έκλεισε με απόδοση 4,59%, με το δεκαετές ομόλογο, λέγοντας ότι εκείνοι είχαν δανειστεί με καλύτερα επιτόκια.

Δυστυχώς για αυτούς και για όσους γνωρίζουν λίγα οικονομικά, τέτοιες συγκρίσεις δεν γίνονται, γιατί μιλάμε για δύο προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και το πενταετές όμως που επικαλούνται, σήμερα έχει καλύτερη απόδοση από τότε. Αυτογκόλ.

Αφήνοντας όμως τις αναλύσεις, αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κέρδισε η Ελλάδα από το τελευταίο Eurogroup είναι ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας. Ως εκ τούτου, όλοι από δω και στο εξής έχουν ως σκοπό μόνο αυτό. Το γιατί είναι μια άλλη κουβέντα, ίσως υπάρχουν άλλα ζητήματα, πιο σοβαρά από την Ελλάδα, που θα πρέπει να δοθεί βάση.

Με ημερομηνία λήξης λοιπόν τον Αύγουστο του 2018 , θα πρέπει η Ελλάδα να έχει κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να βγει στις αγορές και να αφήσει οριστικά πίσω της το ιστορικό των μνημονίων.

Καλή επιτυχία...


* Ο Γ. Αναβαλόγλου είναι Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων της Guardian Trust S.A


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v