Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”Φούσκα” των Παραγώγων

Γίναμε εν τέλει πιo... προωθημένοι στα παράγωγα κι από τους... αμερικάνους; Ετσι τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται ο ειδικός συνεργάτης του euro2day.gr, αναφορικά με την ισχύ των παραγώγων στη Σοφοκλέους. Μήπως οδεύουμε προς μια... φούσκα, καθαρά ”νέου τύπου”, όπως υποστηρίζει;

Η ”Φούσκα” των Παραγώγων
Αρθρο ειδικού συνεργάτη*

Μιά και τις τελευταίες μέρες το θέμα του shorting και των παραγώγων βρίσκεται στην επικαιρότητα (και λόγω του buyback της Εμπορικής), είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την αγορά παραγώγων στην Ελλάδα σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τον S&P 500 με τον FTSE 20 βρίσκουμε οτι:

* Το ποσοστό ημερήσιου όγκου futures προς τις ανοιχτές θέσεις (volume/open interest) είναι 15% στον S&P 500 και 50% στον FTSE 20, δηλ. 3,3 φορές μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

* Ο λόγος της αξίας καθημερινού τζίρου futures προς τον τζίρο μετοχών είναι 0,2 στον S&P 500 και 1,75 στον FTSE 20, δηλ. 9 φορές μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

* Ο λόγος της αξίας open interest των futures προς τον καθημερινο τζίρο μετοχών είναι 1,3 στον S&P 500 και 5.3 στον FTSE 20, ή αλλιώς, το open interest αντιπροσωπεύει 1,3 ημέρες όγκου στον S&P 500 και 5,3 ημέρες στον FTSE 20, δηλ. 4 φορές περισσότερες.

Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο, οτι στην Ελλάδα, σε μια μικρή και σχετικά ανώριμη αγορά, έχουμε τέτοια τεράστια ανάπτυξη των παραγώγων σε σύγκριση με την πλέον ώριμη, οργανωμένη και βαθειά αγορά μετοχών και παραγώγων του κόσμου.

Το αβίαστο συμπέρασμα είναι, ότι στη χώρα μας η… ουρά (τα παράγωγα) κουνάει το... σκύλο (τις μετοχές) σε πολύ μεγάλο – τεράστιο, θα έλεγα - βαθμό- κάτι που πολλοί καταλαβαίνουν απο την καθημερινή συμπεριφορά και μόνο της αγοράς, αλλά ίσως δυσκολεύονται να αποδείξουν.

Για να προλάβω ορισμένους που ίσως ισχυρισθούν, ότι το shorting μετοχών είναι περιορισμένο στην Ελλάδα, να πω, ότι υπάρχουν ήδη περίπου 20,5 εκατ. μετοχές short, δηλ. περίπου 5 ημέρες όγκου στον 20άρη, όπως δηλαδή και στο NYSE- παρεμπιπτόντως, ο αριθμός μετοχών short στο NYSE είναι σε επίπεδα ρεκόρ, αυξημένος κατά 25% τους τελευταίους 9 μήνες. [σημείωση euro2day.gr: Το στοιχείο για τις μετοχές short, εκ παραδρομής δημοσιεύτηκε... δεκαπλάσιο του πραγματικού, που είναι 2,1 εκατ., οπότε και οι αντίστοιχες αναγωγές δεν ισχύουν. Εν τούτοις, πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον τρόπο που ασκείται το shorting στην Ελλάδα, ο πραγματικός αριθμός των short μετοχών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο]

Είναι άμεσα κατανοητό στους γνώστες τι συμβαίνει εδώ. Ελπίζω όμως να το κατανοούν και οι εποπτικές αρχές, οι διοικήσεις των τραπεζών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ουσία θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μια… ”φούσκα” των παραγώγων και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας του 2002, η οποία τείνει να λάβει τις διαστάσεις της υπερτιμητικής φούσκας του 1999 και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα- κατά την προσωπική μου εκτίμηση… γρήγορα- θα σκάσει.

Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να πάρουν τα σκάγια και όσους από τους ανυποψίαστους ”μικροεπενδυτές” προσπαθούν τώρα να ρεφάρουν τις χασούρες τριών ετών, αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους ”χρηματιστές” τους, να ”τους παίξουν παράγωγα”.

* Στα X-views δημοσιεύονται απόψεις στελεχών της αγοράς, που για ευνόητους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v