Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Τα σενάρια για την οικονομία μετά τον β' γύρο των εκλογών

Τι θα σηματοδοτήσει για την κυπριακή οικονομία μια πιθανή εκλογή του Σταύρου Μαλά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ζήτημα της δεδηλωμένης στη Βουλή, αν επανεκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης.

Κύπρος: Τα σενάρια για την οικονομία μετά τον β γύρο των εκλογών

O εκλογικός περίπατος που πριν από τον α' εκλογικό γύρο προβλεπόταν ότι θα κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης κινδυνεύει να μετατραπεί σε… ντέρμπι την προσεχή Κυριακή, καθώς η περιορισμένη διαφορά των 5,27 ποσοστιαίων μονάδων του πρώτου γύρου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόσταση ασφαλείας.

Και αυτό γιατί:

α) Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς φαίνεται πως βρίσκεται πιο κοντά στα κεντροαριστερά κόμματα (ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύης, Οικολόγοι).

β) Οι ψηφοφόροι του ΕΛΑΜ (κόμμα συγγενές με τη Χρυσή Αυγή) δυσανασχέτησαν έντονα με την πρόσφατη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

γ) Δεν είναι ακόμη γνωστή η θέση που θα λάβει το ΔΗΚΟ για τον δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο το αν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του διχασμένου αυτού κόμματος θα ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

δ) Σημαντικό παράγοντα θα παίξει το ύψος της αποχής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ζητούμενο για τους παράγοντες της αγοράς δεν είναι μόνο το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επίσης το ποια πολιτικά κόμματα θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, το αν θα υπάρξει δεδηλωμένη στη Βουλή και φυσικά το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χρειαζόταν τις ψήφους τριών τουλάχιστον κομμάτων για να περάσει νόμους στη Βουλή: Του δικού του Δημοκρατικού Συναγερμού (18 έδρες), του ΔΗΚΟ (9 έδρες, το οποίο παρά την οξεία αντιπολίτευση που ασκούσε, «έβαζε πλάτη» σε αρκετά δύσκολα μέτρα) και ενός ακόμη (56 το σύνολο των εδρών).

Η δυστοκία αυτή μάλιστα είχε εμποδίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει σε μια σειρά αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μιλούν για «μεταρρυθμιστική κόπωση» κατά το τελευταίο διάστημα της θητείας του και ιδιαίτερα από τότε που η χώρα βγήκε από το μνημόνιο.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση επικράτησης του Νίκου Αναστασιάδη στον β' γύρο των εκλογών; Όσο και αν ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει πως θα καλέσει τα κόμματα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού, είναι αμφίβολο αν θα προσελκύσει κάτι παραπάνω από το ΔΗΚΟ και πιθανόν ούτε καν αυτό.

Άρα είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα δεδηλωμένης, που θα εξακολουθεί να δυσκολεύει τη μεταρρυθμιστική πολιτική του προέδρου, μέχρι τουλάχιστον τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα, πιθανή εκλογή του Σταύρου Μαλά θα οδηγήσει ενδεχομένως πιο εύκολα σε κυβέρνηση συνεργασιών που θα μπορούσε να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την οικονομική πολιτική, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη το όνομα του δικού του υπουργού Οικονομικών, που θα είναι ανεξάρτητος πολιτικά, ακολουθώντας την πρακτική του Δημήτρη Χριστόφια το 2008.

Το ζήτημα ωστόσο για ορισμένους είναι το αν και κατά πόσο ο ανεξάρτητος αυτός υπουργός Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, όταν ο βασικός πόλος της νέας κυβέρνησης θα είναι «αντιμνημονιακός», έστω και μετά το πέρας του μνημονίου...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v