Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στέβια: «Μαθήματα» από ένα πετυχημένο Growth Story

Γιατί αξίζουν το ρίσκο οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Τα διδάγματα από τη δημιουργία του πρώτου συνεταιρισμού καλλιέργειας στέβιας αναλύει ο CEO της Stevia Hellas Χ. Σταμάτης. Οι ελληνικές αδυναμίες και οι ευκαιρίες.

Στέβια: «Μαθήματα» από ένα πετυχημένο Growth Story
  • Του Χρήστου Σταμάτη*

Όταν στο μυαλό κάποιου έρχεται η λέξη επένδυση, σίγουρα ο Αγροτικός Τομέας δε φιγουράρει πρώτος στις επιλογές τους καθώς φαντάζει ίσως δύσκολος, ή άπιαστος, ή δεν υπάρχει καν στη λίστα του.

Μπορεί να είναι πιο εύκολη και πιο μετρήσιμη για κάποιους η επένδυση τους σε ένα τεχνολογικό startup, ή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και σε ακίνητη περιουσία.

Γιατί όμως ναι και στον Αγροτικό τομέα; Αξίζει το ρίσκο; Όταν πρωτοασχολήθηκα με τον πρωτογενή τομέα, οι περισσότεροι δίσταζαν να πιστέψουν ότι θα μπορούσα να συνδυάσω με αυτόν τις σπουδές μου, την επαγγελματική μου πορεία και το μέλλον μου. Για να γίνει κάποιος επιτυχημένος στον Αγροτικό τομέα, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να σκάψει ή να καλλιεργήσει.

Έχοντας χρόνια ασχοληθεί με το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόλμησα κι έκανα τη στροφή στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον Αγροτικό τομέα.

Ο Αγροτικός τομέας είναι παρθένος τεχνολογικά, έχει τεράστια περιθώρια για επενδύσεις, ανάπτυξη και καινοτομία, σε κάθε επίπεδο του. Τα τελευταία χρόνια, δείχνει σημάδια ανοδικής πορείας και εκπλήσσει αρκετούς με την πρόοδο που σημειώνει.

Το πρώτο μου εγχείρημα ήρθε το 2012, όταν και επιτράπηκε η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη. Αν και Μηχανικός, βοήθησα στη σύσταση και λειτουργία του 1ου Αγροτικού Συνεταιρισμού καλλιέργειας στέβιας Πανευρωπαϊκά. Το εγχείρημα αρκετά δύσκολο και με πολύ ρίσκο, καθώς δεν υπήρχαν ούτε βιβλιογραφικές αναφορές για τη στέβια στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε χωρίς κεφάλαια και χρηματοδότηση, με την συμμετοχή των παραγωγών. Με μικρά και σταθερά βήματα, έχοντας στο πλευρό μου όμως έμπειρους αγρότες, καταρτισμένους γεωπόνους και επιστήμονες, καταφέραμε αυτό που σε όλους φάνταζε αδύνατον: 70 παραγωγοί και οι οικογένειες τους, να θεωρούνται σήμερα ο μοναδικός Πρότυπος Συνεταιρισμός και μεγαλύτερος παραγωγός στέβιας Πανευρωπαϊκά.

Ο Stevia Hellas Coop, είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας αγροτών που σε τίποτα δε θυμίζει τους Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘90. Αποτελεί Πρότυπο Συνεταιρισμό παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων με στέβια, καινοτόμο τόσο στη λειτουργία όσο και στη σύσταση του.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα, αποτελείται από 70 καλλιεργητές και τις οικογένειες τους και από μία 10μελή επιχειρηματική ομάδα, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δικτύου του προϊόντος. Οι δύο ομάδες, συνεργάζονται στενά ώστε να επιτύχουν τη βέλτιστη ποιότητα προϊόντος.

Η ομάδα μου κι εγώ είμαστε υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του Συνεταιρισμού σε όλα τα επίπεδα, από αυτό της καλλιέργειας ως και την παραγωγή, μεταποίηση και τις πωλήσεις.

Σήμερα , καλλιεργούμε στην Ελλάδα πάνω από 100 τόνους φύλλα στέβιας, εκ των οποίων το 40% βιολογικά, τα μεταποιούμε εντός της Ευρώπης στο μοναδικό εργοστάσιο εκχύλισης φύλλων στέβιας, το οποίο είναι αποκλειστικός συνεργάτης, παράγοντας έτσι το μοναδικό προϊόν στην αγορά το οποίο και είναι 100% Ευρωπαϊκό.

Πλέον, ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες αλυσίδες Super Market της Ελλάδας, στις οποίες κι έχει τοποθετηθεί το προϊόν του, La Mia Stevia, αλλά και με τις περισσότερες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο ρόλος μου στον Συνεταιρισμό είναι σύνθετος. Ως Διευθύνων Σύμβουλος, είμαι υπεύθυνος για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των παραγωγών και για την αρμονική συνεργασία τους με την επιχειρηματική ομάδα.

Επιπλέον, είμαι το πρόσωπο που εκφράζει τους παραγωγούς, αλλά και φέρνει σε επαφή την Stevia Hellas με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο Stevia Hellas, με μηδενικό δανεισμό, κατάφερε και διπλασίασε τον τζίρο του σε μόλις μία χρονιά. Έχουμε ήδη δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας στην επαρχία, ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν στο προσεχές έτος.

Όλοι μαζί, αποτελούμε ένα βιώσιμο παράδειγμα επιχειρηματικότητας και πραγματικής συνεργασίας των παραγωγών, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τις ανάγκες της αγοράς και προχώρησαν ένα βήμα μπροστά, παράγοντας τελικό προϊόν από το να μείνουν στην πώληση ά ύλης.

Μάλιστα, οι παραγωγοί συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων εκπαιδεύονται στη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, ενώ έχουν αποτελέσει case study για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία παρουσιάστηκε το εγχείρημα στο συνέδριο ECR. Παράλληλα, οι παραγωγοί παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους με sensors αλλά και drones!

Ο Συνεταιρισμός Στέβιας, για όλους εμάς αποτέλεσε κίνητρο να βελτιώσουμε τη ζωή μας, μέσα από απλά μοντέλα αγροτικής επιχειρηματικότητας, τα οποία φέρνουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δημιουργική απασχόληση, αλλά το σπουδαιότερο: αποτελούν υγιές παράδειγμα και για άλλες επιχειρηματικές ενέργειες και δίνουν κίνητρο σε φορείς να ενισχύσουν τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων αναγεννιέται η αγροτική επαρχία.

Μέσα από το Συνεταιρισμό στέβιας, είδα και μία ανάγκη του αγροτικού κόσμου. Αυτή, της αδυναμίας οργάνωσης τους, τη δυσκολία στο να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε χωράφι τους σαν μια ολοκληρωμένη επιχείρηση. Μέσα από αυτό, γεννήθηκε το mermix, μέσα από το οποίο ο κάθε παραγωγός μπορεί να διαμοιράζει τον εξοπλισμό του με άλλους παραγωγούς, όπως η Uber και το Airbnb. Το mermix, επίσης δίνει τη δυνατότητα για μια 360 ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, μέσω της οποίας ο κάθε παραγωγός ή εταιρία, μπορεί να ελέγχει, καταγράφει και να προγραμματίζει την παραγωγή του, αλλά και να λαμβάνει πλήρεις αναφορές κόστους και δαπανών. Το mermix, προέκυψε μέσα από τις πραγματικές ανάγκες του Συνεταιρισμού, λειτούργησε πιλοτικά για μικρό χρονικό διάστημα και πλέον συμπληρώνει 2 χρόνια λειτουργίας.

Η ιστορία πίσω από τον πρώτο Συνεταιρισμό Στέβιας στην Ελλάδα και η δυναμική του εξέλιξη μπορεί να μας διδάξει πολλά μαθήματα επιχειρηματικότητας και τόλμης. Ο αγροδιατροφικός τομέας στην χώρα μας έχει ακόμα πολλά προϊόντα να αναδείξει και το έδαφος έχει ήδη «σπαρθεί»…

 

* Ο Χρήστος Σταμάτης είναι Δ/νων Σύμβουλος της Stevia Hellas Coop


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v