Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία επένδυσης η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα

Οι επισημάνσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife Γιάννη Βοτσαρίδη στα πλαίσια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της. Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Ευκαιρία επένδυσης η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα
  • του Γιάννη Βοτσαρίδη*

To δημόσιο σύστημα Υγείας ως γνωστόν, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι δε πολίτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση, τόσο για το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών, όσον αφορά, αφενός μεν, τις ασφαλίσεις Υγείας, Ατυχημάτων και Ζωής, και αφετέρου τις ασφαλίσεις περιουσίας και αστικών ευθυνών εν γένει, κατατάσσοντας έτσι την ιδιωτική ασφάλιση ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

Όμως απ ότι φαίνεται, η Ιδιωτική Ασφάλιση, και κατ' επέκταση οι Ασφαλιστικές Εταιρίες στην Ελλάδα, εξελίσσονται σε ένα ισχυρό «παίχτη» της εγχώριας αγοράς. Κατ αρχήν όλοι αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια υγεία διαθέτει χαμηλό επίπεδο παροχών, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό κατάρρευση, και με ελλιπές ιατρικό προσωπικό, που οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τόσο τη δική τους ασφαλιστική κάλυψη υγείας όσο και της οικογένειάς τους.

Στο ίδιο επίπεδο, από πλευράς προτίμησης, βρίσκονται και τα προγράμματα ασφαλειών ζωής, που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, «κουρεύοντας» διαρκώς τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, προκαλώντας έτσι, έντονη ανασφάλεια για το μέλλον των πολιτών. Η ανασφάλεια βέβαια, κορυφώνεται και στην καθημερινότητα των πολιτών, που αντιλαμβάνονται ότι η περιουσία τους απειλείται ολοένα και περισσότερο, με την εγκληματικότητα να καλπάζει, ωθώντας όλο και περισσότερους σε ασφαλίσεις περιουσίας.

Τον Ιούλιο του 2017 η MRB διεξήγαγε για λογαριασμό της ΕΑΕΕ έρευνα για την Ιδιωτική ασφάλιση των Ελλήνων πολιτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά.

Ποια είναι τα ευρήματα της έρευνας της MRB

- Το ερώτημα που τέθηκε, ήταν, ποια είναι η εκτίμηση των Ελλήνων, για την εξέλιξη του οικογενειακού εισοδήματός τους, το επόμενο έτος:

* Το 68% των ερωτηθέντων που ήταν ηλικίας 45-55 ετών και προερχόταν κατά 57% από αστικά κέντρα εκτίμησε σε ποσοστό 53% ότι το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθεί.

* Το 46% των ερωτηθέντων που ήταν ηλικίας 25-34 ετών εκτιμά ότι το οικογενειακό εισόδημα θα μείνει σταθερό.

* Το 6% ότι θα αυξηθεί, και τέλος

* το 4% τοποθετήθηκε ΔΞ/ΔΑ.

- Στο ερώτημα ποιες λέξεις είναι αυτές που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα πολίτη για το παρόν και το μέλλον της χώρας:

Με αρνητική θέση

Οργή 62,3%

Ντροπή 56%

Φόβος 38%

Το 90,6% έδωσε τουλάχιστον 1 αρνητική απάντηση

Με θετική θέση

Ελπίδα 16,2%

Περηφάνια 7,7%

Σιγουριά 2,1%

ΔΞ/ΔΑ 1,9%

Το 21% έδωσε τουλάχιστον 1 θετική απάντηση

- Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος είναι ο Έλληνας πολίτης από τις κρατικές παροχές υγείας (δηλαδή νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη);

- Καθόλου ικανοποιημένος δήλωσε το 35%.

- Λίγο ικανοποιημένος το 27%.

- Ούτε λίγο, ούτε πολύ το 25%.

- Αρκετά ικανοποιημένος το 8%.

- Πολύ ικανοποιημένος το 4%.

- ΔΞ/ΔΑ το 1%.

Δηλαδή ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 12% των πολιτών

- Στο ερώτημα τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα συμβεί στο μέλλον στις κρατικές παροχές υγείας (νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη) απάντησαν:

- Στις ηλικίες 45-55 ετών με το 71% των ερωτηθέντων να είναι στην Αθήνα, πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας κατά 66% θα μειωθούν.

- Ότι θα μείνουν σταθερές πιστεύει το 26% σε ηλικίες 25-34 ετών.

- Θα αυξηθούν πιστεύει το 6%.

- Και το 2% τοποθετείται ΔΞ/ΔΑ.

-Η ερώτηση είναι, αν γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας έχει αλλάξει και αν οι συντάξεις που θα δίνονται στο μέλλον θα μειωθούν κι άλλο.

Το 97% γνωρίζει για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ το 3% όχι.

- Στην ερώτηση πόσο ασφαλή είναι τα κρατικά μας ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ.):

Το 47% εκτιμά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ασφαλή.

Το 39% ότι είναι λίγο ασφαλή.

Το 11% να θεωρεί ότι είναι αρκετά ασφαλή.

Το 2% πολύ ασφαλή.

Ενώ το 1% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

- Ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων τα επόμενα χρόνια. Θα είναι καλύτερη, ίδια ή χειρότερη;

Το 78% πιστεύει ακράδαντα ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.

Το 16% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη

Ενώ μόνο το 3% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί.

Με το 2% να μην παίρνει θέση.

- Στην ερώτηση ποιο είναι το επίπεδο ανησυχίας σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταφέρουν να δώσουν συντάξεις στο μέλλον;

Το 53% ανησυχεί πολύ.

Το 31% ανησυχεί αρκετά.

Το 10% ανησυχεί λίγο.

Ενώ μόνο το 6% θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν ανησυχεί καθόλου.

Ποιά είναι η κατάσταση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Από ένα δημοσίευμα στο Business news magazine δανείζομαι κάποια στοιχεία. Στην Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, δραστηριοποιήθηκαν 11 εταιρίες ζωής, 34 εταιρίες ζημιών, και 11 μικτές εταιρίες, στο σύνολο 56 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ως προς το καθεστώς εγκατάστασης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατανέμονται σε 37 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρίες, 17 υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και 3 πανελλαδικούς αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.

Bλέπουμε ότι ενώ το 2005 λειτουργούσαν 85 ασφαλιστικές εταιρίες, το 2017 αυτές περιορίσθηκαν στις 50, δηλαδή υπέστησαν σε 13 χρόνια μείωση -41%.

Πώς εξελίχθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα

• Η παραγωγή ασφαλίστρων (τζίρος) έφθασε τα 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το 2015, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής, και τα 2 δισ. ευρώ ασφαλίσεις κατά ζημιών.

• Ο κλάδος ζωής αυξήθηκε κατά 6,1% έναντι του 2015, ενώ ο αντίστοιχος των ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξήθηκε κατά 2,7%.

• Η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας έφτασε το 2,2%.

• Το σύνολο των επενδύσεων το 2016 έφτασε τα 12,6 δισ. ευρώ.

• Οι ασφαλιστικές προβλέψεις (δηλαδή τα ειδικά αποθέματα που συγκροτούν οι ασφαλιστικές) έφθασαν τα 11,4 δισ. ευρώ.

• Ενώ το σύνολο του ενεργητικού έφθασε τα 16,5 δισ. ευρώ.

Η παραγωγή Ασφαλίστρων στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης ακολούθησε σχεδόν την ίδια πορεία με το ΑΕΠ της χώρας. Βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων εμφανίζεται το 2009 με 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 που είναι και η χρονιά με την μεγαλύτερη προοδευτική μείωση στα 3,6 δισ. ευρώ ήτοι πτώση -34,3% ενώ σε σύγκριση με το 2017 η διαφορά μειώνεται στο -30,5%.

Επίσης παρατηρούμε στο διάστημα 2008 - 2017, ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά -26,55% και η παραγωγή ασφαλίστρων κατά 27,39%, ενώ συμμετοχή των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ παραμένει στο 2,13% σε σύγκριση με την ΕΕ που είναι γύρω στο 8%

Συμμετοχή του κλάδου στην ελληνική οικονομία

Η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων το 2016 σε αντίθεση με τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας (-1,3%) σε τρέχουσες τιμές οδήγησε σε ελαφρά αύξηση της συμμετοχής του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία από 2,1% το 2015 στο 2,2% το 2016. Παρά την συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διατήρησαν και το 2016 το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας όπως και το 2015 δηλαδή το 7,2%.

Τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό, βάσει δείγματος 39 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Direction Business Report, έτους 2016, προκύπτουν τα παρακάτω:

• Η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 5,54% σε σχέση με το 2015 και ανήλθε στα 3,67 δισ. ευρώ.

• Αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2016 παρουσίασαν οι 17 από τις 39 υπό εξέταση επιχειρήσεις (ως ποσοστό επί του δείγματος 43,59%) ενώ 22 εταιρίες (56,41% επί του δείγματος) κατέγραψαν κάμψη.

• Το γενικό σύνολο ενεργητικού το 2016 έφτασε τα 16,37 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 3,20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

• Το σύνολο των μετοχικών κεφαλαίων ανήλθε στα 1,17 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 8,71% σε σχέση με το 2015 και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έφτασε τα 3,18 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,62% σε σχέση με το 2015.

• Οι ασφαλιστικές προβλέψεις που σχηματίστηκαν για το 2016 έφθασαν τα 11,19 δισ. ευρώ, έναντι 10,80 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3,58%.

• Το 2016 οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέγραψαν κερδοφορία (κέρδη προ φόρων) ύψους 340,96 εκατ. ευρώ έναντι 423,12 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

• Να σημειωθεί ότι 35 επιχειρήσεις (ως ποσοστό 89,74% επί του δείγματος) ήταν κερδοφόρες (κέρδη προ φόρων) το 2016 και μόλις 4 εταιρίες (ως ποσοστό 10,26%) είχε ζημιογόνα προ φόρων χρήση.

• Οι εταιρίες για το 2016 εργάσθηκαν με καθαρό περιθώριο κέρδους 9,30% και ο αριθμοδείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 10,72%.

• Οι επενδύσεις που αποτέλεσαν το 76,5% του ενεργητικού, έφτασαν τα 12,6 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές προβλέψεις με την σειρά τους έφτασαν τα 11,4 δισ. ευρώ αποτελώντας το 68,9% του παθητικού.

Έτσι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 337 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία έφτασαν τα 225 εκατ. ευρώ. Στις 20 πρώτες σε κέρδη, η INTERLIFE καταλαμβάνει την 10η θέση από τις 56 που λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ η εκτίμηση για το 2017 είναι ότι θα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση.

Συνεχίζοντας με την έρευνα της MRB βλέπουμε ότι το αξιακό υπόβαθρο του όρου «ασφάλιση» καταλαμβάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος θετικό πρόσημο. Οι Έλληνες στρέφονται όλο και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση κατανοώντας την μεγάλη σημασία της τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στην οικονομία του τόπου.

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει, πως οι Έλληνες πλέον επενδύουν στην ιδιωτική ασφάλιση, τοποθετώντας τη μάλιστα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. Έτσι, η ιδιωτική ασφάλιση πλέον εμφανίζεται ως τρίτη βασική προτεραιότητα, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη των βασικών αγαθών επιβίωσης, σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος, όπως αποκαλύπτει η έρευνα. Όμως εδώ ήθελα να σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της MRB. Αποτυπώνει το πόσο διαφορετικοί είμαστε σαν λαός συγκρινόμενοι με άλλους λαούς.

Στην κατάταξη αναγκών του Αμερικανού ψυχολόγου Αβραάμ Maslow όταν ιεράρχησε τις ανθρώπινες ανάγκες απεικονίζοντάς τες σε πυραμίδα, η πρώτη βαθμίδα είναι οι βασικές ανάγκες και στη δεύτερη η ασφάλεια σε όλες τις μορφές της, ενώ ο Έλληνας σαν πρώτη ανάγκη βάζει τα παιδιά του, δεύτερη τις βασικές ανάγκες και τρίτη την ασφάλιση.

 

Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς πως ποσοστό 86% των πολιτών εκτιμά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, δεν είναι καθόλου ασφαλή, ενώ το 78% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα χειροτερεύσει στο μέλλον.

Τους φόβους τους για το μέλλον εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αφού σε ποσοστό 84% ανέφεραν ότι τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% δήλωσε πως αναμένει μείωση κρατικών συντάξεων.

Όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως στο μέλλον τα έσοδά τους δε θα επαρκούν για τις βασικές ανάγκες, με το 91% να θεωρεί ότι δε θα επαρκεί η σύνταξή του για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που θα δημιουργηθούν στα χρόνια της συνταξιοδότησής τους.

Πέραν όμως από τις συνταξιοδοτικές απολαβές, οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι είναι, και εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις παροχές της δημόσιας υγείας, με το 62% να πιστεύει πως οι παροχές Υγείας μέσω ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφώς ανώτερες.

Ακόμη και στη διαχείριση των κρατικών ασφαλιστικών εισφορών θεωρούν καλύτερες τις ιδιωτικές εταιρίες, με τους μισούς να πιστεύουν πως είναι σαφώς καλύτερη η αξιοποίηση των εισφορών σύνταξης και υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Να σημειωθεί ότι μόνο ένας στους δέκα πιστεύει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται πιο κατάλληλα.
Εξάλλου η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών από την ΤτΕ έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τις ασφαλιστικές εταιρίες, κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζουν και οι καταναλωτές, που στρέφονται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης.

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ιδιωτική ασφάλιση έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο στην Ελλάδα, που εν μέσω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε τη δυναμική της. Με δεδομένη την κακή κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στη χώρα αλλά και την αβεβαιότητα του κλάδου δημόσιας ασφάλισης και συνταξιοδότησης, είναι σχεδόν βέβαιο πως όλο και περισσότεροι θα στρέφονται στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης. Παράλληλα, η αύξηση της εγκληματικότητας και η ανασφάλεια των πολιτών στρέφει όλο και περισσότερους στην ασφάλιση περιουσίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για έναν κλάδο με μεγάλη δυναμική στο άμεσο μέλλον.

Έτσι λοιπόν σαν ασφαλιστής και όχι σαν ειδικός στις επενδύσεις μπορώ να σας διαβεβαιώσω πώς το κλίμα πλέον είναι κατάλληλο για επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο.

 

• Ο κ. Γιάννης Βοτσαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v