Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική συμφωνία και τα καλά νέα για τις τράπεζες

Τα προφανή «δώρα» για τις τράπεζες από τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους και γιατί οι επενδυτές θα μπορούσαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με τη στήλη Breakingviews του Reuters. Τα σινιάλα από το deal της Πειραιώς.

Η ελληνική συμφωνία και τα καλά νέα για τις τράπεζες

Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά: Τέσσερις λέξεις που φέρνουν ρίγος στους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που κρύφτηκαν από νέες κρίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές στις 22 Ιουνίου οδηγεί σε μια μακροχρόνια ανάκαμψη.

Οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών κινήθηκαν ανοδικά μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους, ύψους 97 δισ. ευρώ. Το «δώρο» για τις τράπεζες είναι προφανές. Η ελάφρυνση χρέους απομακρύνει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για νέα οικονομική κρίση, κάτι θετικό για τη ζήτηση δανείων και τις αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση λογικά θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Και οι υψηλότερες αποτιμήσεις θα αυξήσουν την αξία των εγχώριων ομολόγων, ύψους 10,76 δισ. ευρώ που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο, τα «κακά» δάνεια παραμένουν στο 48,5% του συνολικού ακαθάριστου χαρτοφυλακίου δανείων. Το ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 50,5% πριν από ένα χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν «τρέχουν» προς έναν δείκτη 35% ως το 2019.

Τα καλά νέα είναι ότι στις πρόσφατες πωλήσεις εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων «κακών» δανείων δεν σημειώθηκαν μεγάλες πρόσθετες ζημίες. Στα τέλη Μαΐου, η Πειραιώς πούλησε εξασφαλισμένα εταιρικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ -στην πρώτη σχετική πώληση που λαμβάνει χώρα- για περίπου 30 σεντς στο ευρώ, υψηλότερα από την αξία τους στα 25 σεντς, λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων που είχε εγγράψει.    

Η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη -το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,8% φέτος και του χρόνου- θα μπορούσε να σημαίνει μικρότερες χρεώσεις λόγω κόκκινων δανείων στο μέλλον. 

Εάν είναι έτσι, η Πειραιώς λογικά θα πετύχει τις προσδοκίες της αγοράς για κέρδη 0,74 ευρώ ανά μετοχή ως το 2020 -μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6%-, με σταθερά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Eikon.

Υποθέτοντας ένα κόστος κεφαλαίου 10%, αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές θα πρέπει  να διαπραγματεύονται 0,6 φορές την εκτιμώμενη έγχαρτη λογιστική αξία των 12,9 ευρώ ανά μετοχή -σχεδόν τα διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, είναι η Ελλάδα. Το κρατικό χρέος παραμένει στο 180% του ΑΕΠ. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές σημαίνει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, αν δεν επαναλαμβάνει όσα έλεγαν και οι προκάτοχοί του. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v