Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επικίνδυνη μετατροπή των ωκεανών σε αμφισβητούμενη ζώνη

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον ασύμμετρο πόλεμο στη Γάζα και την παγκόσμια παραπληροφόρηση, οι Χούθι προκαλούν πρόβλημα και στις θάλασσες. Γεγονός με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος.

Η επικίνδυνη μετατροπή των ωκεανών σε αμφισβητούμενη ζώνη

Όσο και αν διαφωνεί κανείς με τις συνωμοτικές θεωρήσεις, ο πειρασμός είναι μεγάλος για να μην κάνει «περίεργες» σκέψεις, εξετάζοντας τα γεγονότα.

Τα καταθέτουμε:

  • Μάρτιος 2020 εκδηλώνεται η πανδημία Covid-19, που εικαζόταν ότι βγήκε από κινεζικό εργαστήριο.
  • Φεβρουάριος 2022, ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία, για να τη «σώσει» από τους ναζί και να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους της
  • Οκτώβριος 2023 η ιρανοκίνητη ισλαμική τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, εισβάλλει σε ισραηλινό κιμπούτς, δολοφονεί 1.300 άτομα και ομηροποιεί άλλα 200. Προκαλεί έτσι το Ισραήλ, το οποίο εντελώς άκριτα ανταποδίδει το μελετημένο χτύπημα της Χαμάς, η οποία με τον τρόπο της έφερε το Ιράν στο γεωπολιτικό προσκήνιο και κατόπιν εντολής του διέλυσε κάθε δυνατότητα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.  Το δε Ισραήλ με την επίθεση του στη Γάζα έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ανά τον κόσμο συμπάθειας που είχε μετά την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου 2023.
  • Από το 2020 ο εξισλαμισμός της Αφρικής σπάει κάθε ρεκόρ και ομάδες Ρώσων και Τούρκων μισθοφόρων και τζιχαντιστών δολοφόνων συνδέονται όλο και πιο γερά με το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση προς Ευρώπη, η οποία κατά τα λοιπά, «προβληματίζεται» ποιες ώρες της ημέρας οι κάτοικοί της θα είναι άνδρες, ή γυναίκες ή και τα δύο μαζί!
  • Επίσης με αφορμή την πανδημία και τα περίφημα lockdown, η Δύση και κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος της, αντιμετωπίζει μια αρκετά σοβαρή κρίση οικονομικής αβεβαιότητας που συνοδεύεται από έναν έρποντα πληθωρισμό και ενεργειακά προβλήματα. Περιττό, δε, να τονιστεί ότι το δυτικό χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει τριπλασιαστεί σχεδόν και από μόνο του αποτελεί διεθνούς εμβέλειας ωρολογιακή βόμβα.
  • Τέλος το κερασάκι στην τούρτα, είναι το τελευταίο ξεκίνημα του πολέμου των ωκεανών, θέμα για το οποίο αφιέρωσε ειδικό άρθρο ο βρετανικός Economist.

Ως γνωστόν, στην Ερυθρά Θάλασσα, οι τρομοκράτες Χούθι εξαπέλυσαν δεκάδες επιθέσεις σε πλοία με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία εμπορευματοκυβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ να μειωθεί κατά 90%.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Αμερική και η Βρετανία απάντησαν με περισσότερες από 60 θαλάσσιες και αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν το ανοιχτό πέρασμα, διευρύνοντας το εύρος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε με περαιτέρω στρατιωτική δράση και είπε ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει σε «εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου».

Όμως, η κλιμάκωση της βίας στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει ευρύτερες επιπτώσεις και στη γεωπολιτική του θαλάσσιου χώρου. Με το χάος να κυριαρχεί ήδη στο επίπεδο αυτό. Η Μαύρη Θάλασσα γεμίζει νάρκες και ανάπηρα πολεμικά πλοία. Η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα αντιμετωπίζουν έναν σκιώδη πόλεμο δολιοφθορών αγωγών και καλωδίων. Και η Ασία βλέπει τη μεγαλύτερη συσσώρευση ναυτικής δύναμης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ταϊβάν να ενωθεί, ενώ η Αμερική προσπαθεί να αποτρέψει μια κινεζική εισβολή. Μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν, οι εντάσεις εκεί ενδέχεται να εκτοξευθούν.

Αυτά τα γεγονότα δεν είναι τυχαία, αλλά σημάδι μιας βαθιάς αλλαγής που λαμβάνει χώρα στους ωκεανούς του πλανήτη. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι παγκοσμιοποιημένη. Περίπου το 8ο% του εμπορίου κατ' όγκο και το 50% κατ' αξία ταξιδεύει με ένα στόλο 105.000 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοιων και φορτηγών πλοίων που ταξιδεύουν στους ωκεανούς μέρα και νύχτα ενώ θεωρούνται δεδομένα από τους ανθρώπους των οποίων η ζωή εξαρτάται από αυτά.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός υπερδυνάμεων και η αποσύνθεση των παγκόσμιων κανόνων και θεσμών σημαίνουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις βαθαίνουν. Η αναπόφευκτη και υποτιμημένη συνέπεια είναι ότι οι ωκεανοί αποτελούν αμφισβητούμενη ζώνη, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Και η αμφισβήτηση αυτή, δεν είναι άσχετη με τις ρωσο-κινεζικές φιλοδοξίες για τον μελλοντικό ρόλο της Ευρασίας και τις ιρανο-τουρκικές επιδιώξεις για μια ισλαμική αυτοκρατορία, παρά τις θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τα λοιπά, η ΕΕ θα έχει ευρωεκλογές σε λίγους μήνες και στην Αμερική ο Τραμπ δοκιμάζει νέα προεδρικά κοστούμια. Καλή χρονιά να έχουμε με πολλά ερωτηματικά και με κορυφαίο εσωτερικό θέμα, επιλυθέντων όλων των άλλων, του κουτρούλη τον γάμο...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v