Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι σοσιαλιστική η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Είναι φυσικά νωρίς ακόμα να μιλάμε για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και την κοινωνία, διότι ακόμα δεν έχουμε αρκετά στοιχεία. Ομως οι πρώτες έρευνες περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες προβλέψεις.

  • Του Τάκη Μίχα
Είναι σοσιαλιστική η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μία έρευνα δύο πανεπιστημιακών του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ έδειξε ότι η χρήση της ΑΙ οδήγησε σε μεγάλη βελτίωση της παραγωγικότητας σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την δουλειά γραφείου: συγγραφή σημειωμάτων, επιστολών η δελτίων τύπου. Αυτό πού είναι εκπληκτικό όπως έδειξε η έρευνα είναι το μέγεθος της βελτίωσης της παραγωγικότητας. Ο μέσος χρόνος πού απαιτείτο για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων μειώθηκε με την χρήση της ΑΙ κατά 40%!

Μία άλλη έρευνα των επιπτώσεων της χρήσης της ΑΙ εδειξε ότι οδηγεί στην εξάλειψη των ανισοτήτων λόγω παραγωγικότητας που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων. Οι μεγάλες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα που επιφέρει η ΑΙ επικεντρώνονται στους χαμηλής -σχετικά- παραγωγικότητας εργαζομένους.

Ετσι, μία πρόσφατη έρευνα Αμερικάνων πανεπιστημιακών ανέλυσε τις επιπτώσεις της χρήσης του ChatGPT από μία ομάδα 750 στρατηγικών συμβούλων του Boston Consulting Group σε τομείς όπως οικονομική ανάλυση, παραγωγή ιδεών και πειθώ. Οπως θα ανέμενε κανείς η αύξηση της παραγωγικότητας μεταξύ όλων των εργαζομένων υπήρξε σημαντική.

Ομως αυτό πού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι θετικές επιπτώσεις ήσαν μεγαλύτερες μεταξύ των εργαζομένων που στο προηγούμενο τεστ (χωρίς ΑΙ) είχαν φέρει τα χειρότερα αποτελέσματα. Αυτοί οι εργαζόμενοι βελτίωσαν την απόδοση τους κατά 43%, ενώ αυτοί πού βρισκόντουσαν στον μέσο όρο μόνο κατά 17%!

Mπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει την τεράστια σημασία πού θα έχει αυτό το γεγονός, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην πολιτική ζωή μιας χώρας. Οτι δεν κατάφεραν χιλιάδες μαρξιστικές αναλύσεις, συνδικαλιστικοί αγώνες και επαναστάσεις -δηλαδή την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων-φαίνεται ότι θα το επιτύχει η ΑΙ. Φυσικά όχι όλων των ανισοτήτων, αλλά την εξάλειψη των ανισοτήτων εκείνων πού οφείλονται στις διαφορές παραγωγικότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Και ερχόμαστε στην κρίσιμη ερώτηση: Θα λειτουργήσει η ΑΙ συμπληρωματικά με τους εργαζομένους ανεβάζοντας την παραγωγικότητα και δημιουργικότητα τους ή ανταγωνιστικά οδηγώντας στην απόλυση τους και την αντικατάσταση τους με «ρομπότ»;

Όπως επιχειρηματολογούν οι Acemoglou και Robinson στο τελευταίο βιβλίο τους «Δύναμη και Πρόοδος» η χρήση της ΑΙ με ανταγωνιστικό τρόπο οδηγεί σε μικρές μόνο αυξήσεις παραγωγικότητας και κερδών. Ένα παράδειγμα είναι οι ταμειακές μηχανές που χρησιμοποιούν τα σουπερμάρκετ αντί για ανθρώπους ταμίες. Οδηγούν σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, ενώ χειροτερεύουν την εμπειρία του πελάτη στερώντας του την προσωπική επαφή και οδηγούν σε οριακές μόνο αυξήσεις κερδών.

Φυσικά βρισκόμαστε ακόμα στο νηπιακό στάδιο της χρήσης της ΑΙ και κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης της είναι ασφαλώς πρώιμη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v