Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Μέχρι τώρα όλοι κερδίζουν

Κερδισμένο το Ισραήλ αλλά και η Τεχεράνη για διαφορετικούς λόγους. «Πόντους» έγραψε και η Τουρκία. Ωστόσο η περιοχή βυθίζεται σε μια ατέρμονη σύγκρουση, που θα επηρεάσει Ευρώπη και Ελλάδα.

Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Μέχρι τώρα όλοι κερδίζουν
  • του Μάνου Καραγιάννη*

Η Τεχεράνη έκανε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης, παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή αεράμυνα κατόρθωσε να αναχαιτίσει το σύνολο σχεδόν των ιρανικών drones και πυραύλων.

Η ιρανική ηγεσία απέδειξε στους συμμάχους της ότι έχει την πολιτική βούληση και τα μέσα να πλήξει το παντοδύναμο Ισραήλ. Τώρα η Ιερουσαλήμ και οι δυτικοί σύμμαχοί της γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές της άλλης πλευράς. Πολύ δύσκολα η ισραηλινή αεροπορία θα επιτεθεί ξανά σε ιρανική διπλωματική αποστολή. Επίσης, η επίθεση εναντίον του Ισραήλ συσπειρώνει την ιρανική κοινωνία γύρω από το ισλαμικό καθεστώς, την ώρα που υπάρχουν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, η απόκρουση της πυραυλικής επίθεσης συνιστά μια μεγάλη νίκη για την Ιερουσαλήμ, που έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στην αντιαεροπορική άμυνα. Χωρίς να υποστεί καμία απώλεια, το Ισραήλ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της Τεχεράνης. Παρά την πιθανολογούμενη ανάμιξη των Φρουρών της Επανάστασης στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έδειχνε αρχικά ότι επιδιώκει τη θερμή αναμέτρηση με το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου πλέον μπορεί να κλιμακώσει ως ένα σημείο, αν το επιθυμεί, με τη σιωπηλή συναίνεση της Αμερικής και της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, εκεί που το Ισραήλ δεχόταν ασφυκτική κριτική για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, τώρα αντιμετωπίζεται ως χώρα που αμύνεται εναντίον ενός επιθετικού καθεστώτος.

Επίσης, η Τουρκία φαίνεται να κερδίζει πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι. Δεν συμμετείχε φανερά στην αμερικανική προσπάθεια προστασίας του Ισραήλ, αφού περιόρισε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Η Άγκυρα παίζει όμως άτυπα ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Διατηρεί τη διπλωματική ένταση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά αυτό τελικά δεν της στοιχίζει αρκετά. Έτσι η τουρκική ηγεσία διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με όσους η Αμερική δεν μπορεί να προσεγγίσει απευθείας. Αυτή τελικά είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία της τουρκικής διπλωματίας στη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Τέλος, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστώνονται άλλη μια μεγάλη επιτυχία στον αόρατο πόλεμο των κατασκόπων. Στην πραγματικότητα, η ιρανική επίθεση δεν αιφνιδίασε κανέναν στην Ουάσιγκτον. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Μόσχα, οι αμερικανικές υπηρεσίες για τρίτη φορά κατόρθωσαν να προβλέψουν ένα γεγονός με ακρίβεια λίγων ημερών. Η Αμερική βγαίνει συνολικά κερδισμένη επειδή πέτυχε να συνδράμει αμυντικά το Ισραήλ και να αποτρέψει μια μεγαλύτερη ιρανική επίθεση.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει απελπιστικά ρευστή και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Δυστυχώς, η περιοχή βυθίζεται στην άβυσσο μιας ατέρμονης σύγκρουσης, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από το "Κ Report".

(*) Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College London.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v