Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαλιμέντο για 117 αμερικανικές τράπεζες;

Στις 117 ανέρχεται, αισίως, ο αριθμός των τραπεζών που το αμερικανικό Συνεγγυητικό «φοβάται» ότι θα καταρρεύσουν. Και να φανταστείτε ότι μέχρι τώρα είχαμε μόνον 9 «κανόνια» στο Αμέρικα…

Φαλιμέντο για 117 αμερικανικές τράπεζες;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Εάν διατηρείτε ακόμη απορίες σχετικά με το μέγεθος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κ. Sheila Bair, πρόεδρος του αμερικανικού Συνεγγυητικού των τραπεζών (FDIC), ήταν χθες άκρως διαφωτιστική.

Η λίστα των επίφοβων με κατάρρευση τραπεζών στο Αμέρικα, σημείωσε αύξηση 30% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και πλέον αριθμεί τις 117.

«Βάσει ιστορικών στοιχείων, καταρρέει περίπου το 13% των τραπεζών που έχουμε σε αυτήν τη λίστα», υποστήριξε η κ. Bair, οδηγώντας το ακροατήριό της στο μάλλον, εύλογο συμπέρασμα (τι σου είναι η αριθμητική μερικές φορές!) ότι στο Αμέρικα περιμένουν –τουλάχιστον- περί τα 15 τραπεζικά «κανόνια» ακόμη... εκτός από τα 9 που ήδη έσκασαν!

Όλα αυτά, βέβαια, βάσει «ιστορικών» στοιχείων… Διότι τώρα που έχουμε κρίση, μπορεί τα στοιχεία αυτά να γίνουν «ιστορία» και ο αριθμός των «φαλιμέντων» να αυξηθεί περαιτέρω.

Ούτως  ή άλλως, το Federal Deposit Insurance Corp είπε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά» την πορεία και των 117 πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ονόματα των οποίων –φυσικά- δεν ανακοίνωσε…

Να το δούμε το θέμα, λίγο πιο κοντά; Το αθροιστικό διακύβευμα των 117 τραπεζών αφορά κεφάλαια συνολικού ύψους 78 δισ. δολ. ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αντίστοιχος αριθμός τραπεζών ήταν 90 και τα κεφάλαια 26 δισ. δολ. Εντυπωσιακή η αύξηση;

Το FDIC διαθέτει «κάβα» 45,2 δισ. δολ. (ήταν πάνω από 56 δισ. δολ. αλλά βλέπετε τα «κανόνια» κοστίζουν…) και επειδή «ο φόβος φυλάει τα έρμα» σκέπτεται να την αυξήσει, μέσω, βεβαίως, των εισφορών που καταβάλλουν οι τράπεζες προς αυτό.

Επιπρόσθετο κόστος για τις τράπεζες και κατά συνέπεια ταχύτερη οδός προς πιθανή κατάρρευση… η οποία επισπεύδεται περαιτέρω και από την αύξηση του κόστους του χρήματος, που συνεπάγεται η τρέχουσα κρίση.

Για παράδειγμα, οι φίλες μας οι Fannie Mae και Freddie Mac, ήδη «είδαν» τα κόστη αυτά να ανεβαίνουν σημαντικά, αφού μόλις χθες, η Fannie πούλησε βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 2 δισ. δολ. με σημαντικά αυξημένο premium… όπως και η φίλη της για ποσό 1 δισ. δολ.

Για την ακρίβεια η Fannie πούλησε 1 δισ. δολ. (τρίμηνο) με 2,58% ήτοι 89 basis points περισσότερο από τα αμερικάνικα Treasuries ενώ μόλις την προηγουμένη εβδομάδα- σε αντίστοιχη πώληση- είχε «πληρώσει» μόνον 76 basis points παραπάνω.

Η Fannie Mae πούλησε επίσης 1 δισ. δολ. (εξάμηνο) με 2,87% ήτοι 93 basis points παραπάνω από τα Treasury bills ενώ στην αντίστοιχη προηγούμενη πώληση τα είχε «καταφέρει» δίνοντας μόνον με 88 basis points παραπάνω.

Για να μην σας κουράζω, «μία από τα ίδια» ήταν η εικόνα και για τη φίλη της τη Freddie Mac.

Υπό το φως όλων αυτών, της ταχύτητας δηλαδή, με την οποία προσεγγίζει το αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κρισάρα που διερχόμεθα, το FDIC προσανατολίζεται να «κτυπήσει την πόρτα» και του εκεί υπουργείου Οικονομικών, «αν χρειαστεί»…. επιπρόσθετους πόρους.

Που μάλλον…θα χρειαστεί.

ΥΓ.: Προς «George». Τουλάχιστον άφησες τα ποτά και τα τσιγάρα απ' έξω. Κάτι είναι και αυτό, διότι έτσι που θα γίνει η «Σοφοκλέους», μάλλον χρήσιμα θα είναι…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v