Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλακτική Αγορά: «Κατσαριδάκι» ή περίπτερο;

Προσελκύει ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, που –σε ημερήσια βάση- αντιστοιχεί περίπου στην τιμή ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού (τις καλές ημέρες), ή σε τζίρο περίπτερου. Από τη Δευτέρα ωστόσο, η «ΕΝΑ» θα έχει δείκτη…

Εναλλακτική Αγορά: «Κατσαριδάκι» ή περίπτερο;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Από τη Δευτέρα θα διαθέτει τον δικό της δείκτη, για την καταγραφή της πορείας της, όμως με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 14.472,38 ευρώ για ολόκληρο το 2008 και μόλις 1.902,93 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2009, αυτή η πορεία εμφανίζεται να μην ενδιαφέρει πολλούς.

Σημείο των καιρών ή μία χαμένη ευκαιρία, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και χρηματιστηριακής απαξίας;

Η Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. σε περίπου δέκα ημέρες έχει «γενέθλια».

Στις 21/02/08 «άνοιξε τις πύλες της» με μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης την τιμή των μετοχών της εταιρίας Epsilon Net.

Πλέον, με τις μετοχές της Κρητών Άρτος, που εισήχθησαν μόλις την Τρίτη, αριθμεί συνολικά δέκα εταιρίες, όσες δηλαδή και ο δείκτης που θα καταγράφει την πορεία της (ένα είδος all share index, λοιπόν…).

Προσελκύει ωστόσο ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, που –σε ημερήσια βάση- αντιστοιχεί περίπου στην τιμή ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού (τις καλές ημέρες), ή σε τζίρο περίπτερου, (τις άσχημες…).

Δεν είναι μια «οργανωμένη» αγορά με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Για την ακρίβεια, έχει ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής, λιγότερες υποχρεώσεις αρχικής και διαρκούς πληροφόρησης και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και σε «ενημερωμένους» επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε εταιρίες που
παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και υψηλότερο ρίσκο.

Απαιτείται ελάχιστη διασπορά μετοχών, που δεν χρειάζεται να ξεπερνά το 10% κατανεμημένο σε τουλάχιστον 50 πρόσωπα, με ποσοστό μέχρι 2% έκαστο.

Με άλλα λόγια «μαζεμένες» εταιρίες… οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται μόλις για μία ώρα, ανά συνεδρίαση…

Ως αποτέλεσμα του πλαισίου αυτού, από τις 12 μετοχές εταιριών, που έκλεισαν το 2008 με κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι 7 εξ’αυτών διαπραγματεύονται στην ΕΝΑ.

Και αυτό σε μία χρονιά που ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου το 65% της αξίας του.

Σας λέει κάτι αυτό;

Με λίγα λόγια είναι μια αγορά «πλασμένη» για τον έλληνα επενδυτή του 1999.

Όμως, έχουμε 2009 και οι προ δεκαετίας «επενδυτικές ορδές» είναι άφαντες από τον ορίζοντα της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και πλέον Λεωφ.Αθηνών (ή Καβάλας, όπως αγαπάτε…).

Η συνταγή, προφανώς, απαιτεί «προσαρμογές»… κατά τις απαιτήσεις των καιρών… τουλάχιστον στο επίπεδο της διασποράς των μετοχών…

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v