Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο εδώλιο οι οίκοι αξιολόγησης;

Με τον νόμο "περί αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας" που υπέγραψε ο  Ομπάμα, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι πλέον νομικά υπόλογοι για τις πράξεις τους. Καιρός ήταν!

Στο εδώλιο οι οίκοι αξιολόγησης;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εφεύρει τον τροχό, εξετάζοντας τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και αμφιταλαντεύεται εάν αυτός θα έπρεπε να είναι ιδιωτικός ή κρατικός, ή εάν θα έπρεπε να αμείβεται για τις υπηρεσίες του και πώς, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πρόβλημα λύθηκε με τον πιο απλό και συνάμα δίκαιο τρόπο.

Έκαναν τους διαβόητους αυτούς οίκους υπεύθυνους και υπόλογους των πράξεών τους…

Με τον νόμο "περί αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας", που υπέγραψε πρόσφατα ο Πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι πλέον νομικά υπεύθυνοι και βεβαίως υπόλογοι για την ορθότητα των αξιολογήσεων που εκδίδουν και άρα αντιμέτωποι με πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων σε περίπτωση λαθών, εσκεμμένων ή μη.

Η ρύθμιση, που θεωρείται επαναστατικού χαρακτήρα για τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, πανικόβαλε τους τρεις κυριότερους οίκους, ήτοι τη Moody's, τη Fitch και την S&P, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι οι αξιολογήσεις τους πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την έκδοση δομημένων ομολόγων, ή άλλων έντοκων τίτλων που στηρίζονται από στοιχεία ενεργητικού.

Το γεγονός "πάγωσε" την αγορά ομολόγων που καλύπτονται από στοιχεία ενεργητικού, καθώς προϋπόθεση για την έκδοση ομολόγων του είδους αυτού στις ΗΠΑ είναι η προηγούμενη εξασφάλιση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εκ μέρους μιας εκ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή.

Οδήγησε μάλιστα και στην ακύρωση προγραμματισμένης πώλησης ομολόγων εκ μέρους της Ford, η οποία υπό την τροπή των πραγμάτων βρέθηκε προ αδιεξόδου.

Βεβαίως, για την "εκτόνωση" της όλης κατάστασης η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities & Exchange Commission) έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου διορία έξι μηνών, εντός της οποίας αίρεται η υποχρέωση εξασφάλισης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την έκδοση ομολόγου καλυμμένου με στοιχεία ενεργητικού και κατά συνέπεια η αγορά μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

Πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά όπου οι διαβόητοι αυτοί οίκοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συντέλεσαν σφόδρα στην εκδήλωση της κρίσης subprime απονέμοντας υψηλές αξιολογήσεις σε δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, είναι αντιμέτωποι με τα επίχειρα των επιλογών τους.

Είναι οι πρώτη φορά όπου οι οίκοι αυτοί από κριτές καθίστανται κρινόμενοι και υπόλογοι για τις πράξεις τους.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τη δριμύτατη κριτική που έχει συνοδεύσει τη "δουλειά" τους στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Μήπως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αντί να προσπαθούν να εφεύρουν τον τροχό, θα έπρεπε να μιμηθούν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και να θεσπίσουν αντίστοιχη νομοθεσία;


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v