Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…

Σαφές θεσμικό και πολιτικό ατόπημα συνιστά η χθεσινή απόφαση του υπουργού Παιδείας να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εκλογή των συμβουλίων διοίκησής τους για φέτος.

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σαφές θεσμικό και πολιτικό ατόπημα συνιστά η χθεσινή απόφαση του νεοδιορισθέντος υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εκλογή των συμβουλίων διοίκησής τους για εφέτος.

Εκμεταλλευόμενος την προεκλογική περίοδο και την ανοχή που τη συνοδεύει, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέστειλε την εφαρμογή ενός νομοθετήματος το οποίο όχι μόνον αποτελεί υπόδειγμα εθνικής συνεννόησης σε ένα μείζον ζήτημα, όπως η Ανώτατη Παιδεία, καθώς υπερψηφίστηκε από πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά φιλοδοξεί και να άρει το παρόν καθεστώς αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας, το οποίο χαρακτηρίζει τη λειτουργία σειράς πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Δίχως καμία πρότερη ενημέρωση προς την προκάτοχο της θέσης του, ακόμη και για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας έναντι της κ. Α. Διαμαντοπούλου, η οποία έφερε το κύριο βάρος για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο ενός εξαντλητικού διαλόγου, ο κ. Μπαμπινιώτης απέδειξε ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να κυριαρχούν οι συντεχνίες καθώς και ότι ελάχιστα έχουμε αντιληφθεί σε σχέση με τις πρακτικές και τα λάθη που μας οδήγησαν έως εδώ.

Με την απόφασή του αυτή, επιπρόσθετα, ο υπουργός Παιδείας διακυβεύει ευθέως και την προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της, καθώς ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του νόμου, εξαγγέλλοντας τόσο τη σύσταση μιας «επιτροπής» για τη «βελτίωση» του νομοθετήματος, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι αυτό πάσχει, όσο και το ενδεχόμενο παροχής επιπρόσθετων κονδυλίων για τα ΑΕΙ.

Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα ο κ. Μπαμπινιώτης; Ξεχνά, μήπως, ότι η χώρα τελεί υπό χρεοκοπία και ότι εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στην περικοπή των δαπανών, ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει;

Ποιοι χρηματοδοτικοί κρουνοί θα ανοίξουν ώστε να τιμήσει την εξαγγελία του, την ίδια ώρα που είναι σαφές, βάσει των στοιχείων που έχει παρουσιάσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, ότι στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να τεθεί φραγμός στην αλόγιστη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων από τις διοικήσεις των ΑΕΙ;

Σύμφωνα με τον νόμο, την εφαρμογή του οποίου ανέστειλε χθες ο κ. Μπαμπινιώτης, ή τουλάχιστον εξήγγειλε ότι θα αναστείλει, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ εξαρτάται άμεσα από διαδικασίες αξιολόγησης της αποδοτικότητάς τους.

Δεν επιθυμεί ο υπουργός Παιδείας να υποβληθούν οι συνάδελφοί του καθηγητές σε αξιολογήσεις του είδους αυτού επειδή διαθέτουν ίσως το αλάθητο;

Δεν τον ενοχλούν οι ανακριβείς αριθμοί φοιτητών που επικαλούνται οι διοικήσεις σειράς πανεπιστημίων; Δεν τον ενοχλεί η διασπάθιση του χρήματος των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί και στις περιπτώσεις που έχουν φθάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης;

Δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ήδη εφαρμόζεται σε επτά ΑΕΙ της χώρας, όπως επισήμανε χθες και η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου, και ότι η αναστολή της εφαρμογής του συνιστά πλέον και διακριτική μεταχείριση έναντι των υπολοίπων;

Ο φίλτατος κ. Μπαμπινιώτης υπέπεσε χθες σε ένα ατόπημα, το οποίο οδηγεί τη χώρα σε άλλες εποχές.

Αναστέλλει την προσπάθεια εξυγίανσης της Παιδείας, και δη της Ανώτατης, και διακυβεύει ευθέως τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οφείλει να ανακαλέσει.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v