Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγώντας μια κοινωνία στα άκρα…

Η έκθεση της Moody’s για τις προοπτικές των τραπεζών, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά όσους εκτιμούν ως ανεπαρκείς τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οδηγώντας μια κοινωνία στα άκρα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η έκθεση της Moody’s για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά όσους εκτιμούν ως ανεπαρκείς τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πολύ περισσότερο, δε, καταδεικνύει ως μυωπικό τον τρόπο με τον οποίο τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν μια πραγματικά βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του πιστωτικού συστήματος, της οικονομίας και κατά προέκταση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Εάν η πρόβλεψη της Moody’s περί αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του έτους στο επίπεδο του 30%, ως ποσοστού επί του συνόλου των χορηγήσεων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους 227,65 δισ. ευρώ, επαληθευτεί, τούτο πρακτικά θα σημάνει ότι οι τράπεζες θα έχουν στα χέρια τους «χαρτιά» ύψους 68,295 δισ. ευρώ δίχως αξία…

Πρόκειται για μια κολοσσιαία αύξηση, εάν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που προσδιόριζαν τον λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στο 22% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2012, έναντι μόλις 16% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το γεγονός τούτο, με βάση τα σενάριά του για την πορεία της οικονομίας, θα σημάνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί, πέραν της ανακεφαλαιοποίησής του, ακόμη 8 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών του στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εξαίρεση των μη ενήμερων δανείων από τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσχέρεια εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, συνιστά ένα σαφές ατόπημα, καθώς «παγιώνει» το ελάχιστο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελαχιστοποιεί κάθε ελπίδα μελλοντικής μείωσής του.

Αντίστοιχα, το λοιπό πλαίσιο προϋποθέσεων που ανακοινώθηκε ως «ομπρέλα σωτηρίας» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι εξαιρετικά περιοριστικό, καθώς εξαιρεί τη συντριπτική πλειονότητα όσων πασχίζουν σήμερα να κρατήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, είτε βάσει ρυθμίσεων τοκοπληρωμής που έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζές τους, είτε μειώνοντας δραματικά τις λοιπές δαπάνες τους.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα, οι λύσεις μπαλώματα ουδέναν εξυπηρετούν.

Ούτε το πιστωτικό σύστημα, ούτε τους πολίτες, ούτε την ανάγκη εξόδου της χώρας από την κρίση και την ύφεση.

Μολονότι τα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σχετικά με το μέλλον των μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων, και δη των στεγαστικών, είναι πολλά, το βέβαιο είναι ότι η υιοθέτηση μιας ευμενέστερης αντιμετώπισης των δανειοληπτών θα αντικατοπτριστεί και στην πορεία της αγοράς ακινήτων, η οποία είναι σήμερα, κατ’ ουσίαν, νεκρή.

Μια εξέλιξη η οποία θα ενίσχυε τόσο την αξία των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των ίδιων των τραπεζών όσο και την πορεία ενός κλάδου, ο οποίος διαδραμάτισε κατά το παρελθόν ρόλο ατμομηχανής για την ελληνική οικονομία.

Κυριότερα, όμως, θα είχε καταλυτική επίδραση στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής, η οποία, ούτως ή άλλως, δοκιμάζεται σκληρά σήμερα.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v