Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάντε μια βόλτα στην Αθήνα κ. Σόιμπλε

Είναι κρίμα που η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα θα κρατήσει μόνο λίγες ώρες. Όταν ζεις έναν τόπο μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τα προβλήματά του, κάτι που στην περίπτωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι απαραίτητο...

Κάντε μια  βόλτα στην Αθήνα κ. Σόιμπλε
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επίσκεψη του φίλτατου κ. Β. Σόιμπλε, σήμερα στην Αθήνα, προφανώς είναι καλοδεχούμενη.

Τι είδους «φιλόξενος λαός» θα ήμασταν, άλλωστε, αν κλείναμε την πόρτα στον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον σε εταίρους και δανειστές;

Ο άνθρωπος ασφαλώς δεν είναι «persona non grata», όπως θέλησαν να τον παρουσιάσουν ορισμένοι, χθες, από του βήματος της Βουλής και εν πάση περιπτώσει δεν έρχεται με εντελώς «άδεια χέρια».

Κομίζει, πρώτον, το πράσινο φως για χρηματοδοτική στήριξη 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, μέσω του υπό σύσταση ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου και, δεύτερον, τα «εύσημα» της γερμανικής κυβέρνησης προς την ελληνική για το έργο που έχει επιτελέσει στον έναν χρόνο θητείας της.

Τίποτε το ιδιαίτερο, ενδεχομένως θα αντιτείνετε, πιθανότατα δίχως άδικο.

Αντίθετα, η επίσκεψή του αυτή ίσως να έπιανε καλύτερα τόπο αν αντί των λίγων ωρών που εικάζεται ότι θα διαρκέσει, αφού έως χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμά της, στην πραγματικότητα διαρκούσε επί τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ή ακόμη καλύτερα ένα εικοσαήμερο.

Ενδεχομένως να μη διαθέτει τον χρόνο αυτό για τη χώρα μας ο φίλτατος κ. Σόιμπλε, υπό το φως και των εθνικών εκλογών που αντιμετωπίζει στις 22 Σεπτεμβρίου ή των όποιων άλλων πιεστικών υποχρεώσεών του, όμως, εάν τον διέθετε, θα μπορούσε να αποκομίσει μια πληρέστερη άποψη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, δεν θα ήταν αναγκασμένος να περιορίσει τις γνώσεις του επί του βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας στα στοιχεία του 2011 που δημοσιοποίησε χθες η «Κομισιόν», αλλά να δει από πρώτο χέρι τι συνέβη στα δύο χρόνια που ακολούθησαν...

Γιατί να είναι αναγκασμένος, άραγε, να πιστεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ότι μόνο ένα στα πέντε νοικοκυριά ή ποσοστό 21,4% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα, όταν στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη;

Μια βόλτα από την οδό Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας, θα του έδινε τη δυνατότητα να διαπιστώσει με τα μάτια του τις ουρές που σχηματίζουν καθημερινά μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ οι πολίτες, ζητώντας εναγωνίως τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν του αγαθού που ονομάζεται ηλεκτρισμός.

Επίσης, στη διαδρομή από το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει, έως την οδό Αριστείδου, θα είχε τη δυνατότητα να περιδιαβεί το κέντρο της πόλης και να διαπιστώσει και πάλι από πρώτο χέρι τα εκατοντάδες κλειστά καταστήματα που κοσμούν σήμερα την Αθήνα.

Αντίστοιχες εμπειρίες, προφανώς, θα μπορούσε να έχει σε σειρά ελληνικών πόλεων ή και στην περιφέρεια της χώρας. Εμπειρίες που ίσως του έδιναν μια καλύτερη γνώση του τι ακριβώς σημαίνει να χάνεις το 25% του ΑΕΠ σου μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Θα μπορούσε έτσι, ίσως, να καταλάβει καλύτερα τι σημαίνουν για έναν τόπο 1,5 εκατ. άνεργοι.

Οι γνώσεις αυτές, ακόμη και εάν τις αποκτούσε, θα επηρέαζαν, ενδεχομένως ελάχιστα την οικονομική του φιλοσοφία, έναντι της οποίας παραμένει αμετακίνητος επί σειρά ετών.

Ακόμη κι έτσι, όμως, θα ήταν χρήσιμο να τις έχει την επόμενη φορά που θα συμμετάσχει σε ένα Eurogroup, από κοινού με τον φίλτατο κ. Ι. Στουρνάρα, αντικείμενο του οποίου θα ήταν το χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα ή η όποια άλλη αποδέσμευση πόρων προς τη χώρα μας.

Αντίστοιχα, γνωρίζοντας αυτά τα πράγματα, θα ήταν ενδεχομένως σε καλύτερη θέση να εξηγήσει στους Έλληνες συνομιλητές του την αξία του ανταγωνισμού σε μια αγορά δίχως καρτέλ και συντεχνίες, αλλά και τη σημασία που έχει να λειτουργεί το κράτος με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι του ιδίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Γερμανοί πολίτες θα ξοδέψουν εφέτος το καλοκαίρι μεγαλύτερο χρόνο στη χώρα μας, από ό,τι ο κ. Σόιμπλε.

Είναι κρίμα.

Τουλάχιστον, ίσως να είναι σε θέση να του μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τον Σεπτέμβριο, όταν συναντηθούν στην κάλπη.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v