Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιολόγηση στα ΑΕΙ και… πράσινα άλογα

Μετά από δέκα μήνες αναταραχής στα ΑΕΙ, θυμήθηκαν ότι για να «τρέξει» η διαθεσιμότητα των διοικητικών πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση, όχι των υπαλλήλων, αλλά των οργανογραμμάτων. Και τρέχουν να βρουν την εταιρεία που θα την κάνει…

Αξιολόγηση στα ΑΕΙ και… πράσινα άλογα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται το τελευταίο δεκάμηνο με το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ της χώρας υποτιμά τη νοημοσύνη μας και ευτελίζει τον θεσμό της αξιολόγησης πριν καν αυτός θεσμοθετηθεί.

Μετά από σχεδόν δέκα μήνες αναταραχής και σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας σχετικά με τη διαθεσιμότητα 1.045 διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους κατά το διάστημα αυτό, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ομολόγησε ευθέως, χθες, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας προωθήθηκε δίχως καμία πρότερη αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, δε, ανακοίνωσε ότι εντός του επομένου  εικοσαημέρου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της εταιρείας η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων, των οποίων υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί η πρόσληψη 600 εξ αυτών.

Αν παραμερισθεί, χάριν συζητήσεως, το λογικό κενό που προκύπτει σχετικά  με τον εκ των προτέρων προσδιορισμό του αριθμού των προσλαμβανομένων σε 600, πριν καν αναδειχθεί η εταιρεία ή ο φορέας που θα αξιολογήσει τα οργανογράμματα, τα οποία (υποτίθεται) θα έχουν εκπονηθεί βάσει των σχετικών αναγκών των ΑΕΙ σε διοικητικό προσωπικό, διερωτάται κανείς γιατί χρειάστηκε να περάσουν δέκα μήνες ώστε να υπάρξει αυτή η αξιολόγηση…

Αν, δηλαδή, η εταιρεία που θα αναλάβει την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων -και όχι του προσωπικού- βάσει διαδικασιών του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος,  καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η πρόσληψη λιγότερου ή περισσότερου προσωπικού, τότε τι μέλλει γενέσθαι; «Φτου κι απ’ την αρχή;».

Αντίστοιχα, αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, τότε γιατί προκηρύχθηκε, ήδη χθες, η διαδικασία επανατοποθέτησης 600 εκ των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας, με τη συνεδρίαση του αρμόδιου τριμελούς συμβουλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Ποια είναι ακριβώς η λογική αλληλουχία στην υπόθεση αυτή;

Τα ΑΕΙ παροτρύνονται από τον υπουργό Παιδείας να καταθέσουν τα οργανογράμματα και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία τους εγκαίρως, ώστε να αξιολογηθούν από την εταιρεία που θα επιλεγεί, αλλά οι θέσεις έχουν ήδη προσδιοριστεί  σε 600 και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης, ενώ αν προκύψουν αναντιστοιχίες θα υπάρξει «συμπλήρωση» με νέα προκήρυξη στο μέλλον;

Όλα αυτά, δε, με τον αρμόδιο υπουργό να απαντά στην επίκληση των πρυτάνεων περί έκθεσης αξιολόγησης από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας «δεν έχω λάβει καμία τέτοια έκθεση. Αν την είχα, θα την είχα κάνει σημαία, να είστε σίγουροι».

Αυτό το πράγμα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ως ανάγκη αξιολόγησης του προσωπικού των ΑΕΙ;

Γι' αυτό το «πράγμα» είχαν κατεβάσει τα ρολά τους επί εβδομάδες τα πανεπιστήμια της χώρας, με κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για του φοιτητές πολλών εξ αυτών και με ιδιαίτερο κόστος ιδίως για τους φοιτητές από την επαρχία;

Πρόκειται για έναν προφανή εμπαιγμό.

Για μια σαφή προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης οιουδήποτε επιχειρήσει να βρει μια λογική σειρά στην υπόθεση αυτή, η οποία, ας μην ξεχνάμε, εμφανίστηκε να απειλεί ακόμη και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, την προηγουμένη εβδομάδα, ή να οδηγεί σε παραιτήσεις υπουργών, εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία τους…

Αφήστε, τα φίλτατοι…

Κατά τα φαινόμενα, με το θέατρο δεν ασχολείται μόνον ο φίλτατος κ. Πελεγρίνης…  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v