Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιάστε τους κλέφτες να σωθούν οι νοικοκύρηδες

Δίχως πάταξη της φοροδιαφυγής και δίχως πραγματικές μεταρρυθμίσεις άσπρη, μέρα μην περιμένετε σύντομα. Αυτό ήταν το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα που ακούστηκε χθες από δυο ιδιαίτερα σοβαρές πλευρές. Το έλαβε κανείς υπόψη του;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένας από τους σημαντικότερους φορείς οικονομικής μελέτης που διαθέτει ο τόπος μας, το ΙΟΒΕ και η ευρωπαϊκή «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα», της οποίας ηγείται ο κ.Χ. Ράιχενμπαχ, σχεδόν ταυτόχρονα, χθες, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την πορεία της χώρας.

Οι επισημάνσεις τους ήταν φυσικά εφ'όλης της ύλης, από την ανάγκη αύξησης των όρων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έως εκείνην που αφορά στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αφορούσαν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων αμφοτέρων των φορέων, ωστόσο, ήταν η ανάγκη να «φτιάξει το κράτος».

Η ανάγκη, δηλαδή, βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο κάνει τη δουλειά της η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα.

Θέλετε να μειώσετε τους φόρους; Φτιάξτε το κράτος και πατάξτε τη φοροδιαφυγή.
Θέλετε να αυξήσετε τις εξαγωγές; Φτιάξτε το κράτος και μειώστε έτσι το κόστος των εξαγωγέων. Θέλετε καλύτερη παιδεία ή υγεία; Φτιάξτε το κράτος... και ούτω καθ'εξής.

Με γλώσσα «Βρυξελλών», ήπια και ισορροπημένη, ο φίλτατος κ.Ράιχενμπαχ και η ομάδα του, με λόγο περισσότερο ευθύ αλλά πάντα τεχνοκρατικό, οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ, μας είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: αν θέλετε να δείτε προκοπή, πιάστε τους κλέφτες και πατάξτε τη σημαντικότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα, τη φοροδιαφυγή.

Μια πληγή η οποία όχι μόνον στρεβλώνει τους όρους ανταγωνισμού στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά στερεί έσοδα από το δημόσιο κορβανά και οδηγεί στην υπερφορολόγηση, αφού, (θα προσέθετα εγώ) το κράτος δεν θέλει να μειώσει τις δαπάνες του...

Δεν κομίζουν γλαύκας, ούτε οι φίλτατοι ευρωπαίοι που έχουν έρθει στην πατρίδα μας για να μας δώσουν τα φώτα τους, ούτε και οι έλληνες αναλυτές. Το οφθαλμοφανές και χιλιοειπωμένο λένε και αυτοί, για ακόμη μια φορά.

Όμως, η αδυναμία αυτή του ελληνικού κράτους να δαμάσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, η οποία σύμφωνα με σειρά μελετών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το παρελθόν αφορά περίπου το 30% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, καταδικάζει όλους τους άλλους, τους ειλικρινείς, στην ανέχεια και στερεί τη χώρα από δυνατότητα ταχύτερης ανάκαμψης.

Δεν είναι μόνον η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, κατά περίπου ένα δισ. ευρώ το μήνα, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που καταδεικνύει το γεγονός αυτό.

Κυριότερα, είναι το σβήσιμο της ελπίδας να δούμε αυτόν τον τόπο αλλά και την τσέπη μας να ανακάμπτει μια ώρα αρχύτερα.

Η μείωση της φοροδιαφυγής και η καλύτερη απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει στη μείωση της φορολογίας, που υπόσχεται η κυβέρνηση, δήλωνε χθες ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος και είχε απόλυτο δίκιο...

«...Θα είναι βαρύ σφάλμα να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναφορικά με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, της φορολογικής πολιτικής και του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης ή των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας», επεσήμαιναν οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ και φυσικά είχαν και αυτοί απόλυτο δίκιο...

Ένα δίκιο το οποίο γίνεται δυο φορές πιο βαρύ την ώρα τούτη, που πλησιάζει για τους κατοίκους της χώρας η ώρα της πληρωμής των νέων φορολογικών βαρών αλλά και της βύθισής τους σε νέο χρέος, σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Είναι, δε, ένα δίκιο που μπορεί να πνίξει τα πάντα...

Το έχουν αντιληφθεί αυτό, όσοι κρατούν τα ηνία του τόπου;

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v