Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφοριακοί χαμένοι στον φορολογικό λαβύρινθό τους

Σαφές το απλό, λέει η λαϊκή θυμοσοφία, και προφανώς δεν σφάλλει... Πρόκειται σίγουρα για κάτι που δεν είχε υπόψη του ο φορολογικός νομοθέτης, αλλά που ταλαιπωρεί τους πάντες. Πολίτες, επιχειρήσεις κι ακόμη τους ίδιους τους εφοριακούς...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν υπάρχει μία έννοια την οποία είναι βέβαιον ότι δεν δύναται να αντιληφθεί η ελληνική φορολογική διοίκηση, αυτή δίχως άλλο αφορά στο απόφθεγμα «όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό».

Ο λαβύρινθος του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα αποδεικνύεται συχνά τερατώδης όχι μόνον για τον κάθε φορολογούμενο, αλλά ακόμη και για τους λογιστές επιχειρήσεων, τους φοροτεχνικούς και -κατά τα φαινόμενα- τους ίδιους τους εφοριακούς υπαλλήλους.

Επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού αποτελεί η αναταραχή που προκλήθηκε εξαιτίας ερμηνευτικής απάντησης που έδωσε πρόσφατα ανώτερη εφοριακή υπάλληλος, σύμφωνα με την οποία ο Ενιαίος Φόρων Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) πρέπει να έχει εξοφληθεί πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πράξης μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου.

Εύλογα, η απάντηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου έλαβε ευρεία δημοσιότητα και προκάλεσε για ακόμη μία φορά αναταραχή στην αγορά ακινήτων, η οποία -πέραν όλων των άλλων δεινών που βίωσε στη διάρκεια της παρούσας κρίσης- παρέμεινε εφέτος εντελώς παγωμένη επί τετράμηνο, όπως θυμόμαστε, εξαιτίας των ατελειών στο νομοθετικό πλαίσιο για τον φόρο υπεραξίας.

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε βεβαίως να ανασκευάσει, παραθέτοντας πρόβλεψη της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της οποίας ακόμη κι αν ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει καταβληθεί η αγοραπωλησία διεξάγεται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο πωλητής θα καταβάλει στον εμπλεκόμενο συμβολαιογράφο τον οφειλόμενο φόρο...

Δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη η εν λόγω υπάλληλος, δεν υπέπεσε στην αντίληψή της, δεν την αξιολόγησε ορθά ή απλώς μπερδεύτηκε; Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία...

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι τόσο περίπλοκο που -πέραν όλων των άλλων- μπερδεύει ακόμη και τους ίδιους τους εφοριακούς.

Δείτε, για παράδειγμα, το μπάχαλο με την υπόθεση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Μολονότι η νομοθεσία προβλέπει ότι βεβαιωμένες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες, η «μεταφορά» της πρόβλεψης αυτής στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet υπήρξε κατά τα φαινόμενα πλημμελής, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει η συγκεκριμένη εφαρμογή εάν η οφειλή δεν καταστεί ληξιπρόθεσμη...

Κάτι το οποίο αποτελεί γρίφο και για πολλούς εφοριακούς...

Όλα αυτά, δε, είναι απλές παρωνυχίδες μπροστά στα κάθε λογής προβλήματα που εμφανίζει συχνά η φορολογική νομοθεσία, τα οποία απαιτούν την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων επί εγκυκλίων, ώστε να αντιμετωπιστούν...

Στην πατρίδα μας, ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι, το φορολογικό σύστημα πάσχει.

Πάσχει όχι μόνον διότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής ή επειδή ουσιαστική αφορά την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, αν και αμφότερα τα ζητήματα αυτά είναι ανοικτές πληγές.

Κυριότερα, πάσχει επειδή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις. Τους ξένους επενδυτές ούτε να τους σκεφτόμαστε δεν θέλουμε...

Παρά τα εκατοντάδες νομοθετήματα, υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικές εγκυκλίους και άλλα φιρμάνια που εκδόθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ουδέποτε υπήρξε, στην πραγματικότητα, αξιόλογη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Μια μεταρρύθμιση η οποία να βασίζεται σε ένα απλό, σαφές και δίκαιο σύστημα, το οποίο να μην επιδέχεται ερμηνειών και να μην μεταβάλλεται από έτος σε έτος ή από μήνα σε μήνα, ώστε να είναι δεδομένος για όλους.

Είτε αυτοί είναι οι νοικοκυραίοι που θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, είτε οποιοιδήποτε επιχειρηματίες, Έλληνες ή αλλοδαποί, που θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

Υπάρχει περίπτωση να το δούμε αυτό;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v