Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τώρα (ξανα)τρίζουν τα μπετά…

Η υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας φέρει ένα τερατώδες μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή μας κατάντια. Σκοτώνει την οικονομία, καταστρέφει κοινωνικές τάξεις και οδηγεί σε πολιτικές ανατροπές. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το κλείσιμο της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων Ε9, χθες στο Taxisnet, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη υπολογισμού του νέου φόρου επί των ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, από την 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για έναν φόρο μέσω του οποίου η κυβέρνηση προτίθεται να αντλήσει ποσό μεταξύ 2,65 και 3 δισ. ευρώ, με πέντε δόσεις, από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα τα εισπράξει, και μάλιστα εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει.

Ο λόγος για τον οποίο δεν θα τα εισπράξει αφορά την οικονομική δυσπραγία των κατοίκων αυτής της χώρας και το γεγονός ότι -πολύ απλά- δεν τα έχουν για να της τα δώσουν.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται με διάφορους τρόπους, μόνο ένας εκ των οποίων είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας των νέων φόρων που ήδη βεβαιώθηκαν σχετικά με το εισόδημα προηγούμενου έτους (φόρος εισοδήματος 2014, φόρος πολυτελείας, τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά) και αυτών που θα βεβαιωθούν για τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

Συνολικά, πέραν όσων ήδη χρωστούν, ληξιπροθέσμως ή μη, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους ακόμη 7,5-8 δισ. ευρώ.

Για να εισπράξει τα χρήματα αυτά, η κυβέρνηση απειλεί τους φορολογούμενους με μέτρα όπως η άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους, η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού τους, η εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους  και ο εκπλειστηριασμός της.

Σε περίπτωση, δε, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχουν υποπέσει στην παραμικρή φορολογική παράβαση, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για μη εξόφληση χρεών προς το δημόσιο, με προβλεπόμενες πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Όλα αυτά τα θαυμαστά γίνονται, δε, ενώ οι φόροι που επιβάλλονται είναι σαφώς υπέρτεροι των αναγκών του προϋπολογισμού καθώς έχουν συνυπολογίσει την οικονομική δυσπραγία στην οποία βρίσκονται οι πολίτες και έχουν διογκωθεί αναλόγως…

Ούτως ή άλλως, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος πιστοποιεί κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι οι φόροι που βεβαιώνονται είναι υπέρτεροι των λειτουργικών αναγκών του δημοσίου…

Είναι φόροι οι οποίοι επιβάλλονται κατά τρόπο ληστρικό, αφού στην περίπτωση των ακινήτων η βάση του υπολογισμού τους είναι οι αντικειμενικές αξίες που πλέον χαρακτηρίζονται εντελώς πλασματικές και σαφώς υψηλότερες των αγοραίων, γεγονός που έχει οδηγήσει ακόμη και την Τράπεζα της Ελλάδος στο να μιλά για υπερφορολόγηση στον τομέα των ακινήτων.

Στην περίπτωση, δε, που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν μέσω ΕΝΦΙΑ θα είναι τελικά ύψους 5 δισ. ευρώ έναντι 2,65-3 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί, εξαιτίας των προσαυξήσεων των επιφανειών ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που περιλήφθηκαν στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, τότε η υπερφορολόγηση θα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο…

Με τρόπο μεθοδικό και υπολογισμένο η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εξοντώνει τους κατοίκους της χώρας αυτής και συνολικά την οικονομία της χώρας.

Αδύναμη να πατάξει τη φοροδιαφυγή ή να μειώσει τις δαπάνες της, υπερφορολογεί μονίμως τα εύκολα θύματα, δηλαδή τους κατά τεκμήριο ειλικρινείς φορολογούμενους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους οποίους απειλεί με βαριά μέτρα και ταυτόχρονα χλευάζει, προσφέροντάς τους ως δίχτυ προστασίας τον «ακατάσχετο» λογαριασμό, έως το ποσό των 1.500 ευρώ.

Ειλικρινά, πιστεύει ότι η πολιτική της αυτή δεν θα συνοδευτεί από σφοδρές αντιδράσεις;

Πιστεύει ότι η άρνησή της να μειώσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα και το ξεζούμισμα του κάθε κατοίκου αυτής της χώρας από το τελευταίο του ευρώ θα της βγουν σε καλό ή ότι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας;

Εάν όντως το πιστεύει, τότε σφάλλει και τα σφάλματα, ως γνωστόν,  πληρώνονται.

Στην περίπτωσή της στην κάλπη. 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v