Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποτέ μην λες ποτέ την Κυριακή... Νο2

«Αν προσφύγει κάποιος να κλείνουν τις Κυριακές, λόγω ηθικής βλάβης, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, φαντάζομαι θα κλείσουν κι αυτά!», σχολιάζει ο φίλτατος Κ. Χατζηδάκης για τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ. Έχει άδικο; Είναι όλοι αυτοί παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για τους δημοσιογράφους, ό,τι και να πούμε θα ήμαστε εν αδίκω, οπότε σιωπούμε, μολονότι πολλοί -εξ’όσων έχουν ακόμη εργασία- δουλεύουν και τις Κυριακές.

Οι εστιάτορες, όμως, δεν έχουν ψυχή και όσοι εξ’αυτών πιστεύουν, δεν θα την παραδώσουν;

Οι ζαχαροπλάστες και οι ανθοπώλες δεν δικαιούνται αργίας και ανάπαυσης;

Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι στρατιωτικοί, και τόσοι άλλοι επαγγελματίες ή κρατικοί λειτουργοί, ακόμη και οι δικαστικοί, πολλοί εκ των οποίων επαγρυπνούν και τις Κυριακές, είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;

Με τη χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, λέει πως είναι

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των καταστηματαρχών εμπόρων και υπαλλήλων, που προσέφυγαν κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Ακόμη, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Δεν αποτελεί πρόθεση της στήλης να κρίνει δικαστικές αποφάσεις. Ούτε θα το πράξει. Η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί από το ΣτΕ τον Νοέμβριο. Κρίνεται, επίσης, στην πράξη…

Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αφορά ένα δοκιμαστικό μέτρο, αμιγώς προαιρετικό, το οποίο ούτως ή άλλως, προβλέπει το «άνοιγμα» των καταστημάτων μετά τις 11 το πρωί, δηλαδή μετά την λειτουργία της Εκκλησίας.

Αφορά, ταυτόχρονα, το δικαίωμα στην εργασία και  στη δυνατότητα μιας χειμαζόμενης οικονομίας να ανακάμψει. Κατά πόσον τούτο θα επιτευχθεί μέσω και της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων μέλλει να αποδειχθεί.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έθεσαν υπόψη του ΣτΕ οι καταστηματάρχες, έμποροι και υπάλληλοι οι οποίοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης, το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (αλήθεια, φρόντισαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου να θέσουν υπόψη του ΣτΕ τη σχετική μελέτη;) το αποτέλεσμα για την οικονομία θα είναι θετικό, σε βαθμό μάλιστα που θα οδηγήσει στη δημιουργία 30.000 θέσεων απασχόλησης…

Όλα αυτά, όμως, εφόσον δοθεί μια ευκαιρία σε αυτό το νέο μέτρο, πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζόμενων που θα κληθούν να απασχοληθούν την Κυριακή.

Όπως έχει σημειώσει και κατά το παρελθόν η στήλη, εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα. Αν η αγορά έχει πραγματικά ανάγκη την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, αυτό θα φανεί στην πράξη και μόνον εκεί.

Δεν θα φανεί ούτε με μελέτες, ούτε με κινητοποιήσεις στους δρόμους, ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να φανεί, όμως, πρέπει επιτέλους να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτό το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Εν τέλει, αν αυτή η χώρα δεν τολμήσει κάτι καινούργιο, ποια είναι η ελπίδα της να δει μια άσπρη ημέρα;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v