Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ληξιπρόθεσμη» έγινε και η υπομονή μας…

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι; Από την άνοιξη δεν κουβεντιάζουν τα ίδια με την τρόικα; Οι κάθε λογής ληξιπρόθεσμες οφειλές όχι μόνον πνίγουν εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, αλλά και δυναμιτίζουν την ίδια την οικονομία. Βρείτε λύση!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πρόταση ενιαίας αντιμετώπισης με «λύση πακέτο» των κάθε λογής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις τράπεζες (κόκκινα δάνεια) βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών κυβέρνησης - τρόικας τουλάχιστον από τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού, οπότε και την καταγράψαμε… 

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές, δε,  ότι αν και η βάση της πρότασης αυτής ήταν ορθή ως προς τη λογική της, καθώς οι κάθε λογής υποχρεώσεις θα εξυπηρετούνταν από την ίδια τσέπη (του φορολογούμενου - ασφαλισμένου - δανειολήπτη), αντίστοιχα σαφές ήταν ότι αφορούσε ένα φιλόδοξο εγχείρημα, αφού θα προσπαθούσε να παντρέψει από τη μια πλευρά ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, δηλαδή προς το κράτος,  και από την άλλη μη εξυπηρετούμενες δανειακές υποχρεώσεις προς τον τραπεζικό τομέα.

Μια διαδικασία η οποία, αν μη τι άλλο, απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού, γενναίες αποφάσεις, καθώς εμπεριέχει και προβλέψεις για «κούρεμα» οφειλών, αλλά και χρόνο για την υλοποίησή της.

Σήμερα, πέντε μήνες μετά, και ενώ η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά ασφυκτιά υπό το βάρος της απουσίας ρευστότητας που τη μαστίζει, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ακόμη να αναζητά τρόπους εφαρμογής αυτής της πρότασης, την ύστατη ώρα και υπό την πίεση της τρόικας.

Ωσάν να μην ήσαν αρκετά όλα αυτά, η λύση που εσπευσμένα εμφανίζονται να αναζητούν οι φίλτατοι της κυβέρνησης αφορά άμεσα και την πρωθυπουργική εξαγγελία περί 72-100 δόσεων στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία, αν και αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει συμβάλει στην άτυπη στάση πληρωμών στην οποία έχουν προχωρήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις  εν αναμονή της εφαρμογής της, αλλά και εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας τους.

Με άλλα λόγια, επί πέντε μήνες τώρα η παρούσα κυβέρνηση «κλωθογυρνά» γύρω από μια πρόταση, δίχως να έχει καταλήξει ούτε σε έναν αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της, ούτε στην ευθεία απόρριψή της, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας σχεδόν 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και οδηγώντας με τη στάση της και τις εξαγγελίες της  στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με ρυθμό άνω του 1,1 δισ. ευρώ τον μήνα, σε πιθανό εκτροχιασμό των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά και σε όξυνση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων»…

Πρόκειται για μια «κορυφαία στιγμή» στον βίο του παρόντος οικονομικού επιτελείου αλλά βεβαίως και των ιθυνόντων της τρόικας,  οι οποίοι εμφανίζονται να ατενίζουν στωικά ένα ζέον πρόβλημα επί τόσο καιρό, μολονότι αυτό γονατίζει την ελληνική οικονομία και όσους προσπαθούν να επιβιώσουν εντός αυτής.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση, η κουλτούρα του «δεν πληρώνω» εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο, οι οφειλές διογκώνονται και τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και οι τράπεζες παραμένουν δέσμιοι εν αναμονή της «πολυπόθητης λύσης».

Ε, λοιπόν, φίλτατοι, τέρμα τα ψέματα!

Η ιστορία αυτή δεν σηκώνει άλλες αναβολές. Είτε προχωρήστε αμέσως το σχέδιο που έχετε μπροστά σας, είτε εγκαταλείψτε την ιδέα της ενιαίας αντιμετώπισης, όσο λογική κι αν εμφανίζεται αυτή, και βρείτε διαφορετικές λύσεις για το κάθε πρόβλημα.

Εν τέλει δείξτε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και προχωρήστε, αν είναι απαραίτητο, μονομερώς στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις….

Έτσι, πέρα από την ανάσα που θα πάρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα, αυξάνοντας την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο, ίσως βελτιωθεί και το επίπεδο της εξυπηρέτησης των σημερινών κατακόκκινων δανείων τους…

Εν πάση περιπτώσει, κάντε κάτι. Μη το κοιτάτε το πρόβλημα περιμένοντας να λυθεί από μόνο του, διότι είναι αν μη τι άλλο μάταιο… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v