Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωχευμένη χώρα με «κροίσους» δημοσίους υπαλλήλους

Άντε και τη βγάλαμε και αυτήν τη λίστα στη δημοσιότητα. Αν έχει την τύχη όσων αντιστοίχων προηγήθηκαν, τότε ποιο το όφελος πλην της δημιουργίας εντυπώσεων; Τα περί διαφθοράς στο Δημόσιο είναι έτσι κι αλλιώς το χειρότερα κρυμμένο μυστικό στην πατρίδα μας….

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί όντως ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών να κληρονόμησε θεία από την Αμερική, ή να κέρδισε στο Λόττο ή ακόμη και να έκανε κομπόδεμα, βάζοντας στην άκρη επί δεκαετίες τους κάποτε παχυλούς μισθούς και τα επιδόματα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, ζώντας έτσι με ψίχουλα.

Ούτως ή άλλως, «μαζί τα φάγαμε», μας είχε πει μια ψυχή…

Αντίστοιχα, δεν αποτελεί ζήτημα το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί θεώρησαν σκόπιμο να φυγαδεύσουν το κομπόδεμά τους στο εξωτερικό σε καιρό κρίσης.

Αφενός, δεν ήσαν οι μόνοι, όπως γνωρίζουμε από τις τόσες λίστες «καταθετών στο εξωτερικό» που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, και, αφετέρου, τι το μεμπτό στο να θέλεις να διασώσεις την περιουσία που με τόσο «κόπο» κέρδισες, όταν η χώρα σου κατέρρεε; (Ρητορικό το ερώτημα, άρα δεν χρήζει απάντησης.)

Το ζήτημα, ωστόσο, διότι προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα, τόσο με τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει τα χρήματά τους στα γκισέ του εξωτερικού, όσο και με οποιονδήποτε άλλον έχει πράξει το ίδιο στη διάρκεια της παρούσας κρίσης ή παλαιότερα, είναι κατά πόσον τα χρήματα αυτά  ήταν νομίμως κτηθέντα, δηλωθέντα, και άρα φορολογηθέντα.

Ούτως ή άλλως, η απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος δεν υφίσταται πλέον στη χώρα μας, ελέω ευρώ, όσο κι αν κάποιοι δεν θεωρούν το νόμισμα αυτό «φετίχ» αλλά κάτι, ενδεχομένως, προαιρετικό…

Αντιστοίχως, το ζήτημα με αυτήν τη νέα λίστα ανθρώπων και ονομάτων που εμφάνισε χθες ο φίλτατος κ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι κατά πόσον θα έχει την τύχη τόσων άλλων που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, όπως η διαβόητη -πλέον- λίστα Λαγκάρντ, η λίστα των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο ή αλλού, η λίστα καταθετών του Λουξεμβούργου ή τόσες άλλες…

Κατά πόσον, δηλαδή, θα βγει τελικά κάτι ουσιαστικό από αυτήν την υπόθεση, με το ελληνικό δημόσιο να απαλλάσσεται της παρουσίας όσων εντοπιστούν ότι διέπραξαν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και να τους αποδίδει ευθύνες διά της δικαστικής οδού για τα όποια ατοπήματά τους….

Διότι την ίδια ώρα που ο σαφώς φίλτατος κ. Κυρ. Μητσοτάκης δημοσιοποιούσε αυτήν τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων, οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, με 368.000 υποθέσεις να εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, εκ των οποίων οι 85.520 φορολογικές.

Με αυτούς τους ρυθμούς, όσο άξια ή ικανή κι αν είναι η επίσης φίλτατη κ. Αικ. Σαββαΐδου της ΓΓΔΕ, στον εντοπισμό των μήλων που σάπισαν, πώς περιμένουμε ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη στον προσήκοντα χρόνο;

Ούτως ή άλλως, από λίστες και υποσχέσεις περί διαφάνειας χορτάσαμε τόσα χρόνια, κι ακόμη περιμένουμε να γίνει παρελθόν το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες, στις πολεοδομίες ή στην όποια άλλη δημόσια υπηρεσία έχει ανάγκη ο πολίτης.

Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης γεμίζει σελίδες επί σελίδων με περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο, δίχως όμως να βλέπουμε και το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα όσων εντοπίζονται να είναι επίορκοι.  

Έτσι, λοιπόν, μπορεί το γεγονός ότι  5.260 δημόσιοι υπάλληλοι εξήγαγαν 1,45 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από το 2010 να είναι όντως εντυπωσιακό και να βγάζει πηχυαίους τίτλους, όμως το ζητούμενο είναι τι θα κάνει, τελικά, η συντεταγμένη Πολιτεία γι' αυτό.

Διότι, στο διά ταύτα, εμείς και εμείς τους πληρώνουμε όλους…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v