Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρ’ τον έναν και κτύπα τον άλλον…

Την ίδια ώρα που ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της, κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση αποτυγχάνουν οικτρά στον σκοπό αυτόν. Πρόκειται για μια αποτυχία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα ταξίδια, είτε αναψυχής, είτε εργασίας, κατά κανόνα κάνουν καλό.

Στην περίπτωση της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, μόνον καλό δεν έκαναν για τους ίδιους.  Για τους υπολοίπους, δε, είναι συζητήσιμο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βίωνε ένα «Βατερλό» στο Παρίσι, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγούσαν σε ναυάγιο τις βλέψεις της για ταχεία έξοδο από το μνημόνιο, εδώ στην Αθήνα το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν ως ιλαροτραγωδία από στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που συμμετείχαν στις πρόσφατες συναντήσεις με τους φίλτατους Μηλιό  και Σταθάκη στο Λονδίνο.

Με άλλα λόγια, ταυτόχρονα, σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία γνώριζε στιγμές ήττας, λέγοντας στους διεθνείς συνομιλητές της, στο Παρίσι όσο και στο Λονδίνο,  πράγματα τα οποία είτε δεν γίνονταν αποδεκτά, όπως στην περίπτωση της κυβέρνησης, είτε αντιμετωπίζονταν ως φαιδρά ή ακόμη χειρότερα ως τραγικά, όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την μεν κυβέρνηση, τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά και ευρέως καταγεγραμμένα: παρά την δημοσιονομική πρόοδο η Ελλάδα ακόμη αδυνατεί να πείσει τις αγορές, από τις οποίες παραμένει αποκλεισμένη, ενώ ελάχιστα έχει να επιδείξει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ, όσα έγιναν γνωστά από τις συναντήσεις των κ.κ. Σταθάκη και Μηλιού στο Λονδίνο δίνουν την εντύπωση ότι ακόμη και η λεγόμενη «ήπια» ή συναινετική εκδοχή των λεγομένων του κόμματος αυτού αρκεί για την διατύπωση προβλέψεων εκ μέρους των διεθνών επενδυτών περί δραματικής μεταβλητότητας στην Ελλάδα το επόμενο έτος, σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν πρόωρες εκλογές.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το e-mail που αποδίδεται στον κ. Joerg Sponer, της Capital Group, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ανέκδοτο» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις (σ.σ. με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό) θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα», εμπεριέχει μια προσωπική χροιά, εκείνο το οποίο δημοσιοποίησε η Bank of America ελάχιστες αμφιβολίες αφήνει σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές το ενδεχόμενο αναρρίχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: «Ελληνική τραγωδία».

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόσφατο ταξίδι των δυο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, τόσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους υπολοίπους, καθώς αποσαφηνίζεται άμεσα ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνονται οι ισχυρισμοί του κόμματος αυτού, από το διεθνές επενδυτικό κοινό και τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, στο βαθμό που τα λεγόμενα των κ.κ. Σταθάκη και Μηλιού έχουν αποτυπωθεί ορθά, αποσαφηνίζονται και ορισμένοι εγχώριοι μύθοι σχετικά με τις προθέσεις του κόμματός τους αναφορικά τόσο με το μνημόνιο όσο και το δημόσιο χρέος ή ακόμη και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ώστε να μην έχουμε τη δυνατότητα αυταπάτης σχετικά με το τι ακριβώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Κυριότερα, όμως, καθίσταται σαφής ο βαθμός σοβαρότητας με τον οποίο προσεγγίζει το συγκεκριμένο κόμμα το ενδεχόμενο να μην εισακουστούν οι επιθυμίες του από τους εταίρους και δανειστές, καθώς ουδέποτε διατυπώθηκε τυχόν εναλλακτική πρόταση προς αυτές ή στην κοινή καθομιλουμένη, ένα “plan – B”.

Έτσι, όμως, φίλτατοι δεν μπορούμε να πάμε μακριά…

Με την κυβέρνηση να μην αποδίδει τα «συμπεφωνημένα» και την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει άλλα αντί άλλων, είναι βέβαιον ότι βαδίζουμε κατευθείαν σε βράχο και πιθανώς σε βαρύ ατύχημα…

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v