Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τίμημα της σταθερότητας

Ουδείς ανέμενε ότι χθες θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως, το κλίμα που επικράτησε μετά το τέλος της ψηφοφορίας δείχνει ότι η πιθανότητα των εκλογών έχει αυξηθεί. Το ερώτημα είναι πώς θα χειριστούν τώρα την υπόθεση ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση πολιτικής και κατά προέκταση οικονομικής σταθερότητας, ώστε να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας καθιστά περισσότερο πιθανή την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η πρώτη εκ των τριών προβλεπόμενων ψηφοφοριών οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα που κρίνεται χαμηλότερο των προσδοκιών της και -με εξαίρεση διεργασίες οι οποίες δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας- καθιστά μάλλον αναγκαία την εξεύρεση ενός εναλλακτικού πλαισίου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστικά επιχειρήματα για την προσέλκυση μεγαλυτέρου αριθμού βουλευτών ή και κομμάτων στην κατεύθυνση της ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Το πλαίσιο αυτό ίσως να αφορά και στο πρόσωπο (αν και δεν είναι το πρόσωπο το πρόβλημα) είτε, το πιθανότερο, σε συμφωνία για τη διενέργεια εκλογών σε χρόνο συντομότερο της προβλεπόμενης διάρκειας της κυβερνητικής θητείας, είτε σε οποιαδήποτε άλλη συμβιβαστική φόρμουλα, όπως μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Δίχως αμφιβολία, δεν θα πρόκειται για μια «καθαρή λύση», καθώς η χώρα θα οδηγηθεί ενδεχομένως σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα προσφέρει όμως την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και την είσοδό της στη λεγόμενη «επόμενη ημέρα».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία πιθανότατα θα βρει υποστηρικτές από βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, όπως υπαινίχθη χθες η φιλτάτη κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Αντίστοιχα, στο πολιτικό τραπέζι παραμένει και η πρωτοβουλία, προς την ίδια κατεύθυνση, που συνυπογράφουν οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές.

Είναι δεδομένο ότι η δίμηνη παράταση του μνημονίου αποτελεί προθεσμία ασφυκτική. Εάν οδηγηθούμε σε εκλογές, το νωρίτερο στις 25 Ιανουαρίου και το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου 2015, οι πιθανότητες ενός ατυχήματος πολλαπλασιάζονται.

Αντιστοίχως, το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων ή και αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές μπορεί να οδηγήσει, ως γνωστόν, σε επαναληπτικές εκλογές και σε μια μακρά περιπέτεια τόσο για τον τόπο, όσο και για την οικονομία.

Οι επιπτώσεις της παρούσας πολιτικής αναταραχής είναι ήδη ορατές στο οικονομικό πεδίο και η κραυγή αγωνίας που υψώνουν οι τουριστικοί, αλλά και οι λοιποί παραγωγικοί φορείς δυνατή.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ακόμη τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον αναγκαίο αριθμό βουλευτών να επαναπροσδιορίσουν αντιστοίχως τη δική τους.

Αυτό θα είναι το τίμημα μιας πρόσκαιρης έστω σταθερότητας στις πολιτικές εξελίξεις

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι πληροφορίες χθες ήταν σαφείς. Στο Μαξίμου, επιμένουν στις «καθαρές λύσεις», σε αντίθεση με τα μηνύματα που έρχονταν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Οπότε είναι εξίσου πιθανό ότι,το δίλημμα της πορείας του τόπου θα τεθεί απευθείας στο εκλογικό σώμα της χώρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v