Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση αρίστων

Η χώρα όχι μόνο χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά και τους ικανότερους για να το εφαρμόσουν. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο της επικείμενης κάλπης, όποτε κι αν αυτή στηθεί...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί ο κ. Α. Τσίπρας να αναφώνησε χθες «mea culpa», στη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha και τη Σοφία Παπαϊωάννου, για ορισμένες εκ των επιλογών που έκανε στην κυβερνητική θητεία του, ζητώντας -εντίμως- να κριθεί και επ' αυτών στην επικείμενη κάλπη.

Όμως, δεν έκανε λάθος, λέγοντας: πρώτον, ότι για να μπορέσουμε να βγούμε από την παρούσα κρίση πρέπει να το θέλουμε και εμείς οι ίδιοι, και δεύτερον, πως η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να απαρτίζεται από τους ικανότερους.

Τους άριστους.

Κατά πόσον μπορεί ο ίδιος να τεθεί επικεφαλής αυτών των αρίστων είναι άγνωστο, ίσως και αδιάφορο.

Αποτελεί, όμως, αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από τα βάθη των δεινών στα οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μπορεί να ανελκυστεί μόνον με τη βοήθεια των ικανοτέρων.

Είτε προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, είτε όχι, αυτούς πρέπει να στείλει το εκλογικό σώμα στην κυβέρνηση και μάλιστα κατά τρόπο δυναμικό, ο οποίος θα τους παράσχει την ισχύ να κάνουν τις βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος για να βγει από τη σημερινή του κατάντια.

Το «κάλεσμα στους ικανότερους», στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, όμως, θα είναι κενό περιεχομένου δίχως την απαραίτητη κατεύθυνση και αυτήν μπορεί να την ορίσει μόνον η επικείμενη κάλπη.

Η ισχύς, δηλαδή, του μηνύματος που θα στείλει το εκλογικό σώμα.

Σήμερα η χώρα οδεύει προς μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, βάσει της οποίας θα καταδειχθεί η πρόθεσή της να αλλάξει αλλά και να τιμήσει -για πρώτη ίσως φορά σε τέτοιο βαθμό- τις δεσμεύσεις που εκ νέου ανέλαβε έναντι των εταίρων και δανειστών της.

Οδεύει, δε, προς την αναμέτρηση αυτή ενώ το σύνολο του πολιτικού της προσωπικού απαρνείται την πατρότητα των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει... από την επομένη των εκλογών.

Η κυβέρνηση, ακόμη και χθες, δια στόματος του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνει ότι εξαναγκάστηκε σε αυτήν τη συμφωνία, την οποία δεν «πιστεύει» και η αντιπολίτευση παραπέμπει στην κυβέρνηση για την ευθύνη σύναψης της συμφωνίας αυτής.

Ουδείς, δε, ανοίγει τα «χαρτιά» του, δίνοντας ένα σαφές περίγραμμα των προθέσεών του και του προγράμματός του, προς το εκλογικό σώμα.

Αντίθετα, ερίζουν εάν η χώρα οφείλει να πάει σε εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη ή μια εβδομάδα αργότερα ή εάν πρέπει να συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Έτσι όμως φίλτατοι, δεν θα πάμε μακριά....

Ούτε την πολυτέλεια του χρόνου έχουμε, υπό το φως της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο τόπος αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ούτε όμως και της ανάδειξης μιας ακόμη κυβέρνησης στη βάση ψευδεπίγραφων ή φαύλων υποσχέσεων.

Την ύστατη αυτή ώρα ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να καταστήσει απολύτως σαφείς τις προθέσεις του αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε εκ νέου η Ελλάδα αλλά και των τρόπων που προτείνει για την υπέρβαση της κρίσης.

Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης και πέντε από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, ο πολιτικός κόσμος δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Την οδό, δηλαδή, για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας της, αλλά και για τη θεραπεία των αξιακών τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια των ετών της φαυλότητας.

Αν, μη τι άλλο, πριν τις εκλογές, θα ήταν χρήσιμο να το πράξει...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v