Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη… λίστα Αριστερά

Πεδίο δόξης λαμπρό, ώστε να καταδειχθεί πόσα «απίδια» πιάνει ο αριστερός σάκος, ανοίγει η νέα λίστα που βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να κάνει πράξη όσα δηλώνει.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από όλα είχε ο μπαχτσές έως τώρα.

Λίστες κατόχων ακινήτων στο Λονδίνο, λίστες κατόχων σκαφών και «offshore» στην Ολλανδία, λίστες τραπεζικών λογαριασμών στο Λουξεμβούργο ή αλλού και βεβαίως η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, κατακλύζουν την ειδησεογραφία τα τελευταία τρία χρόνια, με κεντρικό ζητούμενο την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Κι από όλα αυτά, τι βγήκε; Ποιο ήταν το «ρεζουμέ»;

Πόσες περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν και τι εισέπραξε σε πρόστιμα το ελληνικό Δημόσιο; Πενιχρά, αν όχι τίποτε…

Η κριτική για την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ζήτημα αυτό υπήρξε σφοδρή εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, όμως, η ολόφρεσκη λίστα που κρατά ο φίλτατος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προερχόμενη από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Βεστφαλίας-Ρηνανίας, ούτε αντιγράφηκε σε στικάκι και κουτσουρεύτηκε καθ' οδόν, ούτε θάφτηκε σε κανένα συρτάρι επί μήνες και ξεχάστηκε, ούτε υπάρχουν υπόνοιες ότι αλλοιώθηκε, ή οτιδήποτε άλλο επιλήψιμο ή κολάσιμο.

Όπως ανακοινώθηκε, είναι μια λίστα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία, η οποία παραδόθηκε επισήμως από τις κρατικές αρχές μιας χώρας, εν προκειμένω της Γερμανίας, στις ομόλογές τους στη δική μας χώρα.

Απλά, καθαρά και ξάστερα. Αφορά, δε, τα τραπεζικά δεδομένα των ετών 2006 και 2008, με συνολικά ποσά καταθέσεων ύψους 3,9 δισ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα για το κάθε έτος.

Τώρα, εάν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο έτη -και μάλιστα κατά την έναρξη της κρίσης- το σύνολο των καταθέσεων αυτών μειώθηκε κατά περίπου 25%, κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το σημερινό επίπεδό τους, όπως κι αν ξεπεράσουμε ενδεχόμενη παραγραφή έως τώρα των τότε τυχόν αδικημάτων, το όλο ζήτημα παραμένει ακριβώς όσο απλό ήταν και με τις προηγούμενες λίστες.

Πόσα από τα λεφτά αυτά, εφόσον εξήχθησαν από την Ελλάδα, έχουν νομίμως δηλωθεί και φορολογηθεί;

Αυτό είναι το έργο στο οποίο απέτυχαν παταγωδώς να φέρουν αποτελέσματα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επ’ αυτού θα κριθεί και η παρούσα.

Από την επιτυχία, δε, αυτού του εγχειρήματος θα κριθεί για ακόμη μια φορά η αποτελεσματικότητα των ελληνικών φορολογικών αρχών αλλά και η βούληση και αποφασιστικότητα των πολιτικών τους προϊσταμένων, ακριβώς όπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

Ο φίλτατος κ. Αλεξιάδης έβαλε μάλιστα και τον πήχη ψηλά λέγοντας ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και ότι από τη Δευτέρα κιόλας θα αρχίσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Από την επιτυχία των ελέγχων αυτών, όπως βεβαίως και από τη συνέχιση του έργου που άφησαν ημιτελές οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα καταδειχθεί όχι μόνον η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η παρούσα κυβέρνηση αλλά και κατά πόσον η κριτική που ανέπτυσσε έως τώρα προς τους προκατόχους της ήταν ανέξοδη.

Πλέον, η ίδια κρατά ένα ολόφρεσκο πεπόνι και βεβαίως το μαχαίρι και οι ευθύνες για την πορεία του… φαγώματος θα αφορούν αποκλειστικά την ίδια.

Διότι, εντέλει, είναι εύκολο να φορολογούμε αλύπητα τους ίδιους και τους ίδιους -μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ.-, όπως εύκολο είναι και να ασκούμε κριτική για αναποτελεσματικότητα ή απουσία βούλησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως κάποτε έρχεται η ώρα της αλήθειας για όλους…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v