Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόροι και… στυμμένες λεμονόκουπες

Η υπερφορολόγηση είναι ένα αδιέξοδο μονοπάτι! Ούτε στην έξοδο από την ύφεση μπορεί να οδηγήσει, αλλά ούτε και να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα του τόπου. Αντιληφθείτε το και μειώστε τις κρατικές δαπάνες!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν το πράγμα είναι τόσο «φως φανάρι» και είναι δεδομένο ότι η εξίσωση με τους φόρους δεν βγαίνει, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε ότι -κάποια μέρα- θα ορθοποδήσει αυτός ο δύσμοιρος τόπος;

Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε ότι υπάρχει έστω και μία ελάχιστη πιθανότητα να τονωθεί η αγοραστική δύναμη του κάθε πολίτη ή της κάθε επιχείρησης και να αναθερμανθεί η οικονομία;

Τα πράγματα είναι απλά, φίλτατοι.

Όχι μόνον ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (συνολικά  4.030.910 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), όχι μόνον αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ τον μήνα, φθάνοντας εφέτος τα 8,98 δισ. ευρώ, αλλά έχουμε και το οικονομικό επιτελείο να υπερηφανεύεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο ήσαν… 57 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο!

Κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία κρέμεται από μια κλωστή, λόγω της υπερφορολόγησης. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως για τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται φόρος 3,18 δισ., με την προσδοκία να εισπραχθούν 2,65 δισ... 

Από ό,τι φαίνεται, δε, το ίδιο γίνεται και με τους υπόλοιπους φόρους…

Αφήστε, φίλτατοι. Η πολιτική της υπεροφορολόγησης δεν αποτελεί διέξοδο για την οικονομική ύφεση που βιώνει ο τόπος εδώ και τόσα χρόνια, αλλά ούτε και για τα δημοσιονομικά του προβλήματα.

Ο τόπος, η οικονομία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ανάσα!

Χρειάζονται χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χρειάζονται τον επιμερισμό του βάρους σε περισσότερους -είναι αδιανόητο ο ένας στους δύο φορολογούμενους στην Ελλάδα να μη φορολογείται καν- διευρύνοντας τη φορολογική βάση και χρειάζονται και περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών, ώστε να ταιριάζουν στον «λογαριασμό» φόρων που μπορεί να αντέξει ο φορολογούμενος!

Εντέλει, κάντε τα λόγια σας πράξη και δαμάστε το «τέρας» της φοροδιαφυγής, μπας και βγει αυτός ο λογαριασμός! Όμως, μην τα παίρνετε συνέχεια από τους ίδιους και τους ίδιους!

Κι αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου, τότε τουλάχιστον διαπραγματευτείτε με τους «θεσμούς» -μια τέχνη που καλά γνωρίζετε- κάπως περισσότερο το θέμα του «ακατάσχετου λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις και των ρυθμίσεων για τους πολίτες, μπας και πάρουμε μια ανάσα από εκεί…

Διότι έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα, οι -συνεπείς- φορολογούμενοι έχουν καταντήσει… στυμμένες λεμονόκουπες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v